Provident
blog

Spórolj karácsonyig!

Család, barátok, ajándékok…

Karácsony közeledtével egyre többen érzik az anyagi nyomást, amit az ajándékvásárlás okoz. Családodat, barátaidat egyaránt szeretnéd idén is meglepni valamivel, viszont minden évben nagy fejtörést okoz, hogy mit is vegyél és hogyan is hozd ki úgy, hogy ne legyen anyagi csőd a vége?

Ne aggódj, rengeteg opció van azon kívül, hogy bevásárlóközpontban és boltokban kelljen vásárolnod. A karácsony az együtt töltött időről és a meghittségről szól. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell egymásnak ajándékot adni, hiszen az is egy remek módja, hogy kimutassuk a törődést. Csak meg kell találunk a tökéletes egyensúlyt az ajándékozás és az ünnep varázsa között.

 

Spórolási tippek, amikor a legjobban jön

1. Adj el pár dolgot!

Biztos neked is van ezer olyan dolgod otthon, amiket évek óta tárolsz: régi gyerekruha, sosem olvasott könyvek, kinőtt ruhák stb. Ezeket az interneten, főleg az ünnepek előtt, könnyedén el lehet adni, így a rég nem látott és nem használt dolgaiddal pénzt is kereshetsz, és a helyet se foglalják, így lesz hova tenni az új ajándékokat!

 

2. Rendezz karácsonyi húzást!

Sokak kedvence a karácsonyi húzás, mivel nagyon sok pozitívumot tartalmaz: csak egy embernek kell ajándékot venned, abba viszont sok kedves és személyes gondolatot beletehetsz, valamint, izgalmas, hogy kit húzol és ki húzott téged. A karácsonyi húzást akár internetes, email-es húzással is intézheted, de akár élőben is csinálhatjátok, mindenképpen jó buli lesz.

 

3. Megtakarított pénz, érzelmi feltöltődés

A karácsonynak nem kell feltétlen az ajándékokról szólnia. Persze szép gesztus, ha valakinek egy olyan tárgyat, meglepetést adsz, ami kézzel fogható, de ezt akár egy élménnyel is helyettesítheted. Például egy közös vacsora, amit te készítesz, sütő, kötő, festőtanfolyam, közös kirándulás, mozi.

 

4. Osszátok meg!

Ha úgy érzed, hogy idén leterhel a sok ajándék megvásárlása, a sütés-főzés, akkor osszátok meg a költségeket! Adjatok ajándékot közösen, a karácsonyi menü kiadásainak enyhítése érdekében pedig kérd meg a többieket, hogy mindenki hozzon valamilyen saját készítésű ételt, vagy főzzetek együtt!

 

5.Hasonlítsd össze az árakat!

Nem is gondolnád, hogy egyes termékek mennyire különböző árakon szerepelnek a boltok polcain. Ne vegyél meg semmit elsőre. Online, vagy személyesen hasonlítsd össze a kívánt termék árait, mert lehet, hogy súlyos összegeket tudsz megtakarítani!

6. Old but gold

Nem kell mindig az újat venni. Ha van egy jó ajándékötleted és valamilyen elektronikai cikket vásárolnál, akkor a korábbi modelleket is érdemes megnézni, sokszor sokkal jobban megéri azokat megvenni. A bolti eladók mindig a legújabbak javasolják, hogyha kéred a véleményüket, mivel az a legdrágább, de nem feltétlenül az újdonság jelenti a tökéletességet!

 

7. Tegyél félre!

Nem kell sokat, de mindig tegyél félre, hiszen ahogy mondják, sok kicsi sokra megy. Jelölj ki egy összeget, amit havonta, vagy hetente félreteszel és meg fogsz lepődni, hogy akár jövő karácsonyra milyen sok gyűlik össze!

 

8. Lista, lista lista

Mindent elfelejtesz és sokszor veszel olyan dolgokat, amikre nincs is szükséged? A listáról is listát kéne írnod? Bevásárlás előtt szedd össze, hogy miket szeretnél venni, és ragaszkodj csak ahhoz! Ha nem térsz el tőle, akkor hamar meglátod, hogy a kiadásaid sokkal csökkennek majd.

 

Ünnepi spórolás

Figyelj oda, hogy az ünnep ne csak a költekezésről szóljon, és ajándékozd meg magad azzal, hogy odafigyelsz a kiadásaidra. Ha pedig idén nem sikerült mindent betartani és kéne egy extra segítség, válaszd a Provident Relax kölcsönét!