Provident
blog

Íróasztal, szék, egyéb kiegészítők: ezek kellenek a home office-hoz

Íróasztal otthonra – akár munkáról, akár szórakozásról legyen szó, fontosak a megfelelő irodai eszközök. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen íróasztalt és egyéb kiegészítőt érdemes otthonra beszerezni.

 

Alkalmazkodjunk az új körülményekhez!

Az életünk fenekestől felfordult az elmúlt másfél évben: a cégek egy részénél megjelent a részleges, vagy épp teljes home office és a gyerekek is többet vannak otthon mint korábban.

Épp ezért elengedhetetlen, hogy mindent megtegyünk az egészség érdekében munka közben, vagy éppen gyerekeink tanulása során. Az egyik legfontosabb lépés pedig a megfelelő íróasztal kiválasztása.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Íróasztal otthonra - ezek alapján válassz!

 

Íróasztal típusok

Sokféle íróasztal létezik, merre induljunk el? A méret mellett ugyanis sok eltérés lehet a különböző íróasztalok között. Alak szempontjából például a klasszikus hosszúkás forma mellett L alakú íróasztalt is beszerezhetünk, ezek 40 000 forinttól indulnak. Lehet őket térelválasztóként is használni, de alapvetően a sarokba szokás tenni hely kihasználás céljából.

Anyag terén nem csak fa létezik: műanyaggal, fémmel vagy éppen üveggel kombinált típusok is vannak. Az üveg asztallap elegáns, ráadásul ezek ma már elég jól bírják a gyűrődést, nem kell tartani attól, hogy hamar tönkremennek. Persze ezeknek az ára is magasabb, 60 000 forinttól indul. Ezzel szemben fémet már 30-40 ezer forinttért is lehet kapni, míg a műanyag a legolcsóbb, 20 000 forintos indulással.

Ha szeretnénk tárolni iratokat az íróasztalnál, akkor polcos verzióra lesz szükségünk, mely 30 000 Ft környékén kezdődik. Ha azonban erre nincs szükség, akkor már 16 000 forintért is vehetünk íróasztalt.

Órákon át tartó ülés közben érdemes változtatni a testhelyzetet, felállni, sétálni az íróasztal mellett, mindez létfontosságú az egészségünk szempontjából. Az arany középút kulcsfontosságú, ezért is jók az elektronikusan állítható asztalok, melyeknél váltogathatjuk, hogy épp ülünk, vagy állunk. Persze ezeket meg is kell fizetni, 75 000 forint környékén indulnak.

Végezetül pedig ott vannak még a gamer íróasztalok, melyek fejhallgatóval, pohártartóval, kábelvezető nyílásokkal és a dizájn kedvéért LED fénnyel is rendelkeznek. Ilyen asztalt már 35 000 forintért is lehet vásárolni.

 

A széket se felejtsük el!

Ha megvan az íróasztal, akkor jöhet egy kényelmes, ergonomikus szék! Az ergonómia lényege, hogy a mindennapi eszközök úgy alkalmazkodjanak használójukhoz, hogy ne csak a hatékonyságot, de az egészséges életmódot is szolgálják. Ez kifejezetten lényeges olyankor, ha valaki ülőmunkát végez. A kényelmetlen szék megterheli a gerincet, hosszú távon krónikus hátfájást, gerincferdülést okozhat.

Egy jó székkel azonban elkerülhető mindez. Ehhez állítható háttámlára, ülőrészre, magasságra és kartámaszra van szükség, hogy mindenki be tudja állítani a magának kényelmes pozíciót. A beállításnál figyeljünk arra, hogy talpunk kényelmesen a padlón legyen, kezünket a kartámaszon vagy az asztalon szintén a talajjal párhuzamosan tudjuk elhelyezni, szemünk pedig a monitor szintjén legyen úgy, hogy nyakunkat ne kelljen megerőltetni. A hátat a háttámlának támasztva, derekunkat megtámasztva kényelmesen foglalhatunk helyet, így a káros következményektől nem kell tartanunk.

Itt is létezik gamer dizájn, mely már 25 000 forinttól kapható. Ha az egyszerűségre törekszünk, akkor 30 000 forintért vásárolhatunk ilyen széket, ha lábtartóra is szükségünk van, akkor az plusz 5 000 forintunkba kerül. Ha pedig anyagát tekintve bőrre vágyunk, akkor jóval drágábban, 160 000-ért vehetünk széket.

Íróasztal és szék vásárlás otthonra

 

Fontosak a kiegészítők

A hagyományos egeret használóknak az egér használatához lefelé kell fordítaniuk a kezüket, a csuklójukat és az alkarjukat. Ezzel szemben a kézhez tökéletesen illeszkedő ergonomikus egerek elősegítik az egyenesebb kéz- és csuklótartást (mint egy kézfogásnál), jobban megfelelnek összetett anatómiánknak, és kevésbé terhelhetik izmainkat. Még csak nem is drágább ez a fajta egér a hagyományosnál, már 5 000 forintért is vehetünk.

A másik fontos kiegészítő a billentyűzet. Az ergonomikus billentyűzet segítségével hatékonyan lehet javítani az izom-törzs problémáját és a rendszeres billentyűzet használatból eredő sérüléseket. Ezek drágábbak a hagyományos verziónál, nagyjából 30 000 forinttól indulnak.

Ha tehát szeretnénk berendezkedni a hosszú távú otthonlétre, akkor érdemes kialakítani a környezetet úgy, hogy az egészségünket a legjobban kímélje.

Készen állsz megtenni egy nagy lépést az egészséged megőrzése érdekében?