Provident
blog

Otthon elkészíthető játékok gyerekeknek

Már meguntatok minden játékot a gyermekeddel, de nem szeretnél újabb kiadásokba bocsátkozni? Segítünk! Összegyűjtöttünk több otthon is elkészíthető játékötletet, amelynek már az összerakása is élményt nyújt.

Egy kisgyerekes családnak sincs könnyű dolga, hiszen ezen nehéz időkben gyerekeink is beszorultak velünk együtt otthonunkba a négy fal közé, és az otthoni munka mellett mind a tanulás, mind a közös játék a szülőkre hárul. Nem egyszerű azonban a közös időtöltés sem, hiszen a gyerekek hamar rá tudnak unni a mindennapi tevékenységekre és sokat használt játékaikra. Éppen ezért összeírtunk néhány olyan közös játékötletet, amelyek kifejezetten pénztárcakímélőek, nem igényelnek nagy előkészületeket vagy bevásárlást és egyszerűen elkészíthetőek. Sőt, egyes esetekben már maga az előkészület és az összerakás is egy közös élményt nyújthat az egész családnak!

Slime készítés otthon

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb terméke a gyerekek között a slime, amely egy nyúlós állagú, színes és csillogó ragacs. A legjobb benne az, hogy nem csak a boltokban tudod beszerezni, hanem te magad is el tudod otthon készíteni egyedi slime-odat gyermekeddel együtt!

A slime készítéshez a következő alapanyagokra lesz szükséged: folyékony ragasztó (például Nebuló ragasztó, vagy ma már kapható kifejezetten slime készítésre specializált ragasztó is); borotvahab; testápoló; ételfesték a színezéshez; illóolaj az illatosításhoz; csillámporok és glitterek a díszítéshez. Ezen felül az anyag összekeveréséhez készíts még elő egy nagyobb tálat és lehetőleg egy ragadásmentes spatulát.

A slime készítés folyamata a következő: először keverj össze a tálban egyenlő mennyiségű folyékony ragasztót és borotvahabot – hogy mennyit, azt az általad kívánt méret határozza meg. Ezt követően adj hozzá ételfestéket, és ha már szép, egységes színű lett a ragacs, adj hozzá egy kevés testápolót a fényesség kedvéért. Végül keverj bele egy kis illóolajat, és jöhet a díszítés!

Slime készítés otthon

Fejlesztő játékok tojástartóból

Nincs is könnyebb annál, mint olyan eszközökből játékot készíteni, amelyek szinte minden háztartásban megtalálhatóak. Egy kis kreativitás segítségével hamar kiderül, hogy rengeteg dologra fel lehet használni őket. Ilyen például egy egyszerű papír tojástartó is. Számos dolgot lehet készíteni egy tojástartóból, mi ezek közül egyet emelnénk ki, amely nálunk nagyon bevált, és a gyerekek kreatív és logika készsége is fejlődött amellett, hogy élvezték a közös aktivitást.

Először fessünk le egy tartót egyszínűre (ideálisan semleges fehérre, feketére vagy szürkére), majd a doboz belső, sima felületére két sorban fessünk fel annyi színes kockát, ahány hely található a tojástartóban. Ezt követően a használt színeknek megfelelően színezzünk ki több parafadugót is, majd a gyerekeknek a megfelelő színnel jelzett lyukba kell sorra behelyezniük a színes dugókat. Amint sikerül a feladat, minden alkalommal új mintázatot készíthetünk a doboz falára, és kezdődhet újra a játék!

Ez az egyik legjobb és legegyszerűbb módja annak, hogy hogyan tanítsuk meg gyermekünket egyszerre az újrahasznosítás szépségére, a kreativitásra és a logikus gondolkodásra. Ki gondolta volna, hogy egy átlagos tojástartó is ennyi mindenre képes?

Saját rajzokkal díszített dominó

A rajzolás az egyik legfontosabb fejlesztő játék a kisgyerekek életében. Azon túl, hogy fizikai előnyei is vannak (kézizmok és ízületek fejlődése), számos hatása van a mindennapi élményfeldolgozásra, valamint a későbbi tanulási készségekre is. Ennek ellenére sok gyerek hamar meg tudja unni, így érdemes egy aktívabb, akár logikai játékkal összekötni, hogy egy kis újdonságot csempésszünk bele.

Tökéletes példa erre a saját rajzokból készített dominó. Nem kell hozzá más, mint néhány papír, színes ceruza és egy olló. Az igazán kihívást okozó feladat, hogy minden rajzot pontosan kétszer kell megrajzolniuk a gyerekeknek, törekedve arra, hogy minél inkább egyformák legyenek. Figyelem, ha még nem vagyunk biztosak gyermekünk ollóhasználatában, segítsünk neki, vagy vágjuk ki helyette a dominó elemeket!

Sütimalom

A dominó mellett másik nagy klasszikus játék – amelyen mi magunk is felnőttünk – a malom. Szépsége az egyszerűségében rejlik, mégis megdolgoztatja logikai és stratégiai gondolkodásunkat, és már egészen fiatal kortól is el lehet kezdeni vele játszani. Még izgalmasabb lehet a játék, ha az átlagos figurákat kisebb kekszekre vagy sütiszeletekre cseréljük le! Mi is motiválhatna jobban valakit a nyerésre, ha nem az, hogy megeheti az ellenfele összes leszedett „bábuját”?

Érzékszervekről játékosan

A tanulás és a játék kombinációjára kitűnő ötlet még az érzékszervekkel, illetve magával az érzékeléssel és annak fogalmaival való megismerkedés. Magához a játékhoz először két nagyobb, papírból kivágott kör kell – ezek lesznek az alaptáblák. Az első körre rajzoljuk fel az érzékszerveinket, majd számozzuk meg azokat (remek lehetőség a közös számolásra is!). A második körre pedig rajzoljunk az érzékszervekkel észlelhető tárgyakat vagy hangutánzó képeket.

Ezt követően szedjünk elő egy dobókockát az egyik társasjátékunkból, és dobjunk vele. A dobott értéknek megfelelően rá kell mutatnia a gyermeknek az első körön a megfelelő érzékszervre, amellyel kapcsolatban utána több kérdést is feltehetünk neki: mi a neve, mire jó, mit lehet vele csinálni, mit tudunk róla, mutasd meg magadon stb. Ha ez sikerült, a második papírkörön rá kell mutatnia a kicsinek azon dolgokra, amelyek az adott érzékszervvel észlelhetőek, majd szóban kérhetünk még hasonló példákat tőle.

Játékos tanulás az érzékszervekről

Kavicsfestés közösen

Végül, de nem utolsó sorban egy, akár a szabadban is végezhető tevékenység segíthet még gyermeked lefoglalásában, a népszerű kavicsfestés. Egyébként is gyakori, hogy a gyerekek kavicsokat gyűjtenek egy-egy kirándulás során, miért ne lehetne az élményt folytatni otthon? Nem csupán nagyszerű kikapcsolódást nyújt, hanem különleges és egyedi dekorációja lehet otthonunknak, vagy akár ajándékként is szolgálhat nagyszülőknek, rokonoknak, barátoknak. Sok örömöd lehet majd bennük, hiszen színesek, vidámak és mindig emlékeztetnek majd a szép napokra.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Készen állsz a közös kikapcsolódásra?