Provident
blog

Ivóvíztisztító berendezések otthonra

Mindenki szeretné a lehető legnagyobb biztonságban, egészséges környezetben tudni a családját, ahogy a nehéz palackok cipelésétől és környezetszennyező hatásától is szívesen megszabadulnánk. Az otthoni ivóvíz szűrését biztosító víztisztító berendezések mindkét esetben nagy szolgálatot tesznek, a kérdés csak az: hogyan válasszunk közülük?

Független szakértői vélemények

A készülékeknek nem csak a típusa, a minősége is igen eltérő a széles kínálat következtében. Érdemes olyan terméket választani, aminek a szűrési eredményeit független laborvizsgálatok is igazolták. Egészségünk és pénztárcánk is csúnyán megsínyli, ha kizárólag a cégek marketingszövegeire hagyatkozunk.

Hol van rá szükségünk?

A teljes lakás szűrése is kivitelezhető, de ez egy nagyobb teljesítményű készüléket igényel, ami jelentősen megnöveli a költségeinket. Hagyományos háztartásokban érdemes inkább végpontokban gondolkodni: magától értetődő, hogy a konyhában makulátlan minőségű főző- és ivóvizet szeretnénk, de a zuhanyzók, a WC-k vagy a mosógép esetében már nem biztos, hogy ugyanolyan erős tisztításra lesz szükség.

Provident tipp

Önnek is fontos, hogy tiszta víz legyen az otthonában, de még nem sikerült összespórolni az erre szánt összeget? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és hatékonyan megoldható a probléma! Részletek: https://providentonline.hu/kolcsonok/provident-kolcson/

Víztisztító típusok

  • Víztisztító kancsó: Olcsó, mobilis és kis helyen is elfér. A felső részét feltöltjük, az alsó, általában 1 literes tartályban pedig már ott is a megtisztított víz! Aktív szénnel vagy több lépcsős fokozatban szűrnek, és 5-8 percet vesz igénybe a használata. 30 nap vagy 100 liternyi víz megtisztítása után kell cserélni benne a szűrőt.
  • Csapra szerelhető vízszűrők: Létezik közvetlenül felcsavarható és váltócsapos változat is. Az utóbbi esetben választhatunk, hogy az adott forrásból szűrt (iváshoz, főzéshez) vagy szüretlen (mosogatáshoz) vizet szeretnénk éppen. Betétből aktív szén (amiből érdemes minél nagyobb granulátumú darabot vásárolni), kerámia (ez eltávolítja a 0,5 mikronnál nagyobb szennyeződéseket és baktériumokat) vagy kombinált (polipropilén és aktív szén) változat áll a rendelkezésünkre. Mindegyiket 3000 liter vagy 6 hónap után kell cserélni.
  • Zuhanyszűrők: Melegvizes használathoz, valamint a bőr és a haj kímélésére fejlesztették ezeket a termékeket, így elsősorban a klór kiszűrésére alkalmasak. A tisztítás aktív szénnel történik: KDF formulát érdemes venni belőle, ami bírja a magasabb hőmérsékletet is. Létezik a zuhanyrózsára szerelhető és különálló szűrőházzal rendelkező variáció is. Előbbi igen sűrű betétcserét igényel, ezért kevésbé gazdaságos.
  • Fordított ozmózis víztisztító: A legkorszerűbb és a legmegbízhatóbb technika. Nem pusztán szűri a vizet: 5 lépcsős folyamaton keresztül tisztítja, így a végeredmény friss és kristálytiszta. Tartályos (nagy helyet foglal) és átfolyós (drágább) termékek közül választhatunk, és mindkét esetben ügyelnünk kell az előszűrők rendszeres cseréjére, hogy megfelelő állapotban maradjon a membránjuk. A magas költségeken túl az egyetlen hátránya, hogy szennyvíz keletkezik a folyamat közben, amit egy lefolyóba vezet el a készülék. Ennek a szennyezettsége és mennyisége természetesen összefügg a rendelkezésünkre álló víz minőségével, nyomásával és a fogyasztási szokásainkkal is.

 

Kinek jött meg a kedve egy pohár friss vízhez?