Provident
blog

Zöld otthon 1. – Csökkentsd a számláidat napelemmel!

A spórolás sokféle lehet, ha a háztartásról van szó: az ügyesen átgondolt bevásárlásoktól a gazdaságos háztartási gépekig sokat foghatunk a kiadásainkon egy lakásban. De mi a helyzet, ha házunk van? A napelem jelentősen csökkentheti a költségeinket!

Miért a napenergia?

Ha az energiatakarékosság és környezetünk megóvása fontos számunkra, akkor döntsünk a napkollektorok mellett. Nézzük, hogy a napenergia felhasználása milyen előnyökkel jár!

  • Az energia maga tulajdonképpen ingyen van, és sosem fogy el. Az egyik legjobb tulajdonsága a napenergiának, hogy megújuló energiaforrás, azaz nem fogyunk ki belőle, amíg létezik a Nap.
  • Környezetkímélő, mivel a napenergiát felhasználó kollektorok működésük során nem szabadítanak fel káros anyagokat, nem szennyezik a környezetet. Napjainkban pedig az is kiemelten fontos, hogy nem a nem-megújuló energiaforrásokat használjuk, tehát kíméljük a Föld erőforrásait.
  • A telepítés után azonnal használhatjuk, és nem függünk például beszállítótól, szolgáltatótól, mivel az energia a napkollektorokkal közvetlenül felhasználható.
  • Bárki számára elérhető a napenergia a Föld minden részén. Persze jobban teljesítenek a napkollektorok a napos éghajlatokon, azonban a panelek teljesítményét fokozni is lehet a megfelelő technikával.

 

Hogy működik a napkollektor?

A hőenergia gyűjtését és tárolását végzik a napkollektorok, amik elnyelik a napsugárzás energiáját, majd átalakítják azt hőenergiává, ezt pedig átadják egy hőhordozó közegnek. Tehát a napelem segítségével a napsugárzás elektromos energiává alakítható át.

Milyen költséget jelent?

A napkollektor telepítése olyan befektetés, ami biztosan megtérül. A megvásárlásuk és felszereltetésük egyszerre ugyan nagyobb kiadással jár, ám ha már egyszer telepítve vannak, az elemek karbantartása nem okoz majd problémát, mivel nem tartalmaznak kopó, forgó alkatrészeket a panelek. Az is a rendszer telepítése mellett szól, hogy mindig több évnyi garanciát vállalnak rá a gyártók és a telepítő szakemberek is.

 

Jól járunk az energiával!

A napkollektorokkal megtermelt, ám fel nem használt elektromos energiáért az áramszolgáltató fizet nekünk, de akkumulátorokban is elraktározhatjuk későbbi felhasználásra azt. Emellett az is fontos, hogy az ingatlanunk értékét is növelik a felszerelt napkollektorok.

 

Provident tipp

A napkollektoros technológia pályázati támogatással is beszerezhető, a jelenlegi árak mellett pedig akár 3-5 év alatt is megtérülő befektetés lehet számunkra.

 

 

Szerinted mi szól még a napenergia felhasználása mellett? Írd meg nekünk kommentben!