Provident
blog

Ünnepi spórolási tippek: így ne nullázd le magad karácsonykor!

Az adventi időszakban a kiadások kordában tartása óriási kihívást jelenthet. Az ajándékozás, a lakás ünnepi díszbe öltöztetése, a karácsonyi menü, mind-mind alaposan megterhelik pénztárcánkat. Könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy az impulzusvásárlás, a szupernek látszó akciók miatt alaposan lenullázzuk magunkat, így a szeretet ünnepe rémálommá válik. Cikkünkben most hasznos tippeket adunk, hogy hogyan kezelhetjük tudatosan pénzügyeinket karácsony előtt, és mikre érdemes odafigyelni, hogy az ünnepi előkészületek és a családi együttlét ne a stressztől, hanem a boldogságról szóljon.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Tudatos vs. stresszes karácsony

A karácsonyi hagyományokhoz hozzátartozik, hogy összejön a család, ajándékokkal lepjük meg egymást, finom fogások kerülnek az asztalra. Már az adventi időszakban ünnepi díszbe öltöznek az otthonok. Az egész nagyon idilli és sokszor még felnőttként is gyermeki izgalommal várjuk az év ezen szakaszát. Vannak azonban olyanok is, akik komoly stresszforrásként élik meg a karácsony közeledtét, a rohanás, az elvárások és a növekvő pénzügyi nyomás miatt. 

Miért is olyan stresszes a karácsony?

  • A boltok ilyenkor a legforgalmasabbak, az emberek tülekednek, rengeteget kell várni, közlekedési káosz alakul ki a városban.
  • Magasak az árak, rengeteg a fizetnivaló.
  • Tanácstalanok vagyunk, hogy milyen karácsonyi ajándékokkal tudnánk örömöt szerezni szeretteinknek úgy, hogy közben ne kerüljünk mínuszba.
  • Kevés az időnk, hogy mindent beszerezzünk, elkészítsünk.
  • Félünk az ünnepi kiadások pénzügyi hatásaitól.

Nagyobb tudatosság: a koronavírus járvány átalakította a vásárlói szokásokat

A COVID-19 járvány és az elszabadult árak elkezdtek új vásárlói szokásokat kialakítani és nagyobb figyelmet fordítani a tudatosságra és a takarékosságra. 

A bizonytalanabb gazdasági környezet rávett bennünket arra, hogy jobban megvizsgáljuk pénzköltéseinket, és valóban azt vegyük meg, amire szükségünk van. Ettől függetlenül a karácsonyi időszakban sokan még mindig hajlamosabbak túlvállalni magukat, és a kelleténél többet költeni és emiatt stresszelni. Tudatos tervezéssel azonban megelőzhető, hogy álmatlan éjszakáink legyenek, így a karácsony valóban a szeretet és az öröm jegyében telhet.

Hasznos ünnepi tippek: Így ne nullázd le magad karácsonykor!

Most pedig nézzünk meg néhány ötletet, hogy hogyan takaríthatjuk meg a legtöbb pénzt a karácsonyi bevásárlások őrületében!

#1. tipp: Készíts költségvetést és tartsd is be!

A pénzügyi tervezés egész évben fontos, de karácsonykor különösen. Ez segíthet abban, hogy véletlenül se költs többet, mint amennyi szükséges, ugyanis az ünnep hevében hajlamosak vagyunk az impulzusvásárlásra. Ha tisztában vagy az anyagi lehetőségeiddel, akkor kézben tarthatod az irányítást, és nem ragad el a kiadás cunami. Megelőzheted a túlköltekezést, valamint az átgondolatlan vásárlásokat.

Fontos tehát összeírnod, hogy mennyi pénzt szánsz:

  • ajándékokra
  • dekorációra és díszekre
  • karácsonyfára 
  • ünnepi ételekre és italokra
  • csomagolásra 
  • egyéb ad hoc költségekre stb.

Tervezéskor figyelj arra, hogy ne hagyj ki egy fontos tételt sem. Lehetnek például olyan extra költségek is, mint a karácsonyi partik, vagy akár csak az, hogy kimész a közeli karácsonyi vásárba forralt borozni.

A karácsonyi költségvetés összeállítása előtt – a nagyobb tervezhetőség érdekében – célszerű megbeszélni családtagjaiddal, barátaiddal, hogy nagyjából milyen összegben történjen az ajándékozás.

Miután megvan az összes kiadás, vesd össze a bevételeiddel. Amennyiben túl sok a költség, nézd át alaposan, hogy hol tudsz lefaragni belőlük.

TIPP: Ha túl nagy a család, akkor jó ötlet lehet, ha húzás alapján mindenki csak egy valakit ajándékoz meg egy meghatározott összeg erejéig. Ezzel rengeteg pénzt, idegeskedést és csomagolást sprórolhattok meg. Ráadásul izgalmas pillanatokat is tartogat a játék, hiszen senki nem tudhatja, kitől számíthat meglepetésre.

Ne csak a karácsonyi időszakban tervezz tudatosan!

Az ünnepekre érdemes már hónapokkal előbb készülni és lehetőségeidhez képest apróbb vagy nagyobb összeget félretenni, így sokkal stresszmentesebbé teheted az adventi időszakot. 

Provident tipp: Jól jönne egy kis pénzügyi segítség, hogy valóban stresszmentes lehessen a karácsony? Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, hogy  zavartalanul élvezhesd az ünnep örömét!

#2. tipp: Legyen mindig bevásárlólistád!

Ha megvagy a költségvetéssel, készíts bevásárlólistát is. Ez segít ellenőrizni, hogy minden szükséges dolgot beszereztél, valamint a vásárlások során támogat abban, hogy tényleg csak azokat pakold a kosaradba, amikre igazán szükséged van.

#3. tipp: Ne ess a túlköltekezés csapdájába

Sokakban akaratlanul is ott van egyfajta maximalizmus, valamint egy elvárás az ünnepekkel kapcsolatban, hogy mitől is lesz feledhetetlen a karácsony. 

Például:

  • a nagy, értékes ajándékoktól
  • ha legkülönlegesebb fogásoktól roskadozik az étkezőasztal
  • amennyiben a legjobb italokat kapják a vendégek
  • ha az egész lakás ki van dekorálva és igazi fényárban úszik stb.

Ezek az elképzelések csábítanak aztán túlköltekezésre. 

Az emlékezetes karácsonyok azonban az együttlétről, a közös élményekről és nem a felesleges és túlzott költésekről kell, hogy szóljanak.

#4. tipp: Keresd a legjobb karácsonyi ajánlatokat

Az ünnepek közeledtével sok helyen találkozhatsz nagyszerű leárazásokkal. Érdemes már novembertől nyitott szemmel járnod, hiszen a kereskedők folyamatos akciókat hirdetnek. Ráadásul így sokkal több időd jut az ajánlatok böngészésére és az árak összehasonlítására. Nem kell tartanod a teljes fizikailag és érzelmi kimerültségtől a karácsony előtti hajrában. 

Ne ess bele azonban abba a hibába, hogy a nagy árzuhanások felesleges költésekre sarkallnak. Ezt úgy tudod elkerülni, hogy  tudatosan végignézed a listádat, hogy az akciós termékek között találsz-e olyat, amit ajándéknak szánsz, vagy az ünnepi készülődés, sütés-főzés során lesz szükséged rá. Minden más szigorúan tabu!

#5. tipp: Ne dőlj be a sales trükköknek

A kereskedők mindent el fognak követni annak érdekében, hogy ne tudd magad tartani a költségvetésedhez. Számos apró cselt vetnek be, hogy vásárlásra ösztönözzenek. Résen kell lenned, különben könnyen lenullázhatod magad.

Ne dőlj be az olyan agresszív marketing kampányoknak, hogy  “Csak korlátozott ideig!”, “Ne késlekedj, ez egy egyszeri ajánlat!!” stb.  Nagyon profik abban, hogy sürgessenek, vagy félelmet keltsenek benned, hogy bármiről is lemaradsz, ha nem készíted azonnal a bankkártyádat.

Ha azonban tudatos vagy ezekre az eladási technikákra, és tartod magad a bevásárlólistádhoz, akkor nem kell a felesleges kiadásoktól tartanod. Mindig lebegjen a szemed előtt, hogy biztosan lesz később is  “Csak 1 napig” akció, hiszen óriási a piaci verseny, ezért nem kell elsietned semmit.

#6. tipp: Sokat spórolhatsz saját készítésű ajándékokkal

Az ajándékok igazi értékét nem az áruk határozza meg. Egy apró figyelmesség, amelybe sok energiát fektetettek, ugyanakkora örömöt képes szerezni, mint egy méregdrága meglepetés. A kézműveskedésbe a gyerekek is bevonhatók, akik nagyon fogják élvezni az együtt töltött közös órákat.

Egy szép festmény, egy saját kezűleg varrt ruha vagy függöny, egy gyönyörű dekoráció, egy felejthetetlen élményekkel teli fotóalbum bármikor tökéletes ajándék. De süthetsz mézeskalácsot, süteményeket, készíthetsz marcipánt, karamellt, szaloncukrot, ezeknek garantáltan nagy sikerük lesz.

#7. tipp: Tervezd meg alaposan a karácsonyi menüt

Azt gondolhatnánk, hogy karácsonykor az ajándékok jelentik a legnagyobb anyagi terhet a családok számára. Az elszállt élelmiszerárak azonban szintén lenullázhatják a családi kasszát, ezért semmiképp se kezdj meggondolatlanul bepakolni a bevásárlókocsiba.

Vedd számba, hogy milyen ételeket imád a család, és hogyan tudod ezeket a lehető legkisebb költségekkel elkészíteni. Hogyan tudsz esetleg maradékokat is felhasználni?

Célszerű az alábbiakra figyelni, ha spórolni szeretnél:

  • Tervezd meg pontosan a menüt és csakis akkora mennyiségeket főzz, amennyit megeszik a család, a vendégek.
  • Keresd az akciókat, hogy hol vásárolhatod meg legjobb áron az alapanyagokat.
  • Időben vegyél meg minden élelmiszert a menühöz, nehogy drágábban kelljen elhoznod valamit az utolsó pillanatban.
  • Figyeld az áruházláncok hűségakcióit, mert így jelentős összegeket spórolhatsz.
  • Online rendeléssel időt és rengeteg benzinköltséget takaríthatsz meg.
  • Ne pazarolj, ne dobj ki ételt, ami megmarad, fagyaszd le vagy használd fel új fogásokhoz.

+1 fontos jó tanács: ahelyett, hogy lenulláznád magad, fókuszálj arra, ami igazán számít!

Ha az sem tudod, hogy hol áll a fejed, kicsi a költségvetés, sok a beszereznivaló és a teendő, akkor csak ülj le és koncentrálj! Mi a karácsony lényege?

A szeretet ünnepe a családdal és a barátokkal való együttlétről szól. Semmi sem a méregdrága ajándékokon és a hatalmas csinnadrattán múlik! Egyszerű ételekkel, jó beszélgetésekkel, hatalmas nevetésekkel, izgalmas társasjátékokkal és szuper karácsonyi filmekkel minden tökéletes lesz.

Neked milyen praktikáid vannak, hogy ne nullázd le magad karácsonykor? Írd meg nekünk kommentben!