Provident
blog

Karácsonyi vásárlási tippek: mit vegyél előtte és mit utána?

Nyakunkon a karácsony és vele együtt az ajándék vásárlás. Vannak termékek, amik az ünnepek előtt olcsóbbak, míg másokra érdemes várni januárig. Az alábbi cikkünkben ezeket szedtük össze.

 

Wellness-élményt karácsonyra

A karácsonyi ajándék vásárlást érdemes már korán elkezdeni. Erre lehetőséged volt például a Black Friday (a hálaadást követő péntek) és a Cyber Monday (a hálaadás utáni hétfő) során. Ekkor szinte nincs üzlet, ami ne rukkolna elő valamilyen akcióval, amivel kellemes összegeket lehet spórolni. Persze érdemes figyelni a jövőben arra, hogy valóban akcióba futsz-e bele, ugyanis sokan csak kihasználják ezeket az ünnepeket, de egyébként ugyanolyan áron adják a termékeiket.

Karácsonyi vásárlási tippek - a Provident segít!

Ha erről lemaradtál, akkor is van néhány termék, illetve élmény, amit karácsony előtt olcsóbban megkapsz. Ilyen például a wellness szállodákban történő üdülés. Ezeket olyan oldalakon érdemes figyelni, amiken rendszeresen találni akciókat.

A másik tippünk a karácsony előtti spórolásra az, hogy céltudatosan vásárolj. Találd ki fejben, hogy kinek mit ajándékozol és tartsd magad hozzá. Ilyenkor minden csillog-villog, a boltokban karácsonyi zene szól, így könnyű elcsábulni és megvenni olyasvalamit, amire valójában sem neked, sem a szerettednek nincs szüksége.

Ha pedig mindezt otthonról szeretnéd elintézni, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

Provident tipp: Igényeld a Provident heti kölcsönét, vagy havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

 

Karácsony utáni leárazások

A leárazások nagyobbik része azonban karácsony után történik. Ilyenkor az üzletek szembesülnek azzal, hogy mennyi termék maradt rajtuk , úgyhogy akciós áron igyekeznek eladni ezeket.  A legtipikusabb példa erre a karácsonyi díszek, égők és fák. Amikor közeleg a Vízkereszt  az embernek nem az az első gondolata, hogy milyen díszt vegyek otthonra. Pont emiatt akár 30-40%-kal olcsóbban hozzá lehet ezekhez jutni bizonyos helyeken. Érdemes tehát már a rákövetkező karácsonyra betárazni, mert egy műfenyő ugyanolyan szép lesz 1 év múlva is, viszont az szinte biztos, hogy magasabb áron lehet hozzájutni.

Ilyenkor jön el az árengedmények szezonja a ruházati üzletekben is: január-februárban, a karácsonyi forgalom után és a tavaszi kollekciók megérkezése előtt. Ahogy fogynak, kifutnak a termékek, úgy kerülnek rájuk az akciós címkék. Például, ha már csak néhány méret marad egy bizonyos darabból, akkor újabb akciós lépcsőbe kerül. Épp ezek miatt nem ritka a 20-50% közötti leárazás sem.

Karácsonyi vásárlási tippek, pénzügyi tippek a Providenttől

Ékszereket, órákat is jobban megéri karácsony után venni. Egyes divatmárkák ugyanis a kiskereskedőiken keresztül kötelezően kifuttatják a korábbi kollekcióikat. Emiatt akár harminc százalékot is elengednek ilyenkor az órák, ékszerek árából. Ha pedig az egész kínálatot nézzük, az üzletek árukisöprő akciókatat tartanak ilyenkor, hogy legyen majd helye a tavaszi kollekcióknak.

A legnagyobb arányú engedményeket a műszaki cikkeket árusító boltokban és online áruházakban lehet találni. A szórás is óriási, így itt fokozottan igaz, hogy érdemes körültekintőnek lenni és alaposan körbenézni. Bizonyos helyeken öt és ötven százalék közötti engedményt ígérnek az évkezdésre, de van, ahol a hetven százalékos árengedmény is előfordul.

Tudatos vásárlás mellett tehát sokat lehet spórolni az ünnepi időszak alatt is. További karácsonyi pénzügyi tippekért pedig kattints ide!

Felkészültél a tudatos karácsonyi ajándék vásárlásra?