Provident
blog

Kéktúra útvonal térképekkel és nevezetességekkel

Érdekel a Kéktúra? Akkor most összeszedtük nektek, hogy milyen állomásokból áll, és azt is, hogy milyen felszerelésekre lesz szükségetek a teljesítéséhez.

 

Mi az a Kéktúra?

Az Országos Kéktúra, vagy szimplán csak Kéktúra Magyarország északi tájain végig haladó turistaút, ami jelenleg az Írott-kőtől Hollóházáig tart.
Az esemény Szent István Vándorlás néven vonult be a köztudatba, ugyanis 1938-ban Szent István király halálának 900. évfordulójára készült el az út. Akkoriban még 910 km hosszan tartott a túra Sümegtől Nagy-Milicig. Az országos kék jelzésű turista utat dr. Cholnoky Jenő – a Magyar Turista Egyesület elnöke – kezdeményezésére készítették el. Ma már a hossza jóval több, 1168 km.

Kéktúra útvonal - fedezd fel

 

A Provident segít: ha te is szeretnél alaposan felkészülni a kéktúrára, akkor ne várj tovább! Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét és szerezd be azokat a ruhadarabokat, amikre szükséged van! 

 

Milyen fő állomásokból áll az útvonal?

Nem kevesebb, mint 27 szakaszra szokás osztani az útvonalat. Sümeg-Keszthely-Tapolca a déli szakaszok az elején, míg az északiak a legvégén jönnek: Putnok-Bódvaszilas, majd a legutolsóként, Hollóháza.

 

Hol találunk térképeket az útvonalról?

Online, ha beírjuk a keresőbe a Kéktúra nevét, akkor bőségesen találunk térképet (applikáció is létezik), azonban nem biztos, hogy mindenhol lesz mobilinternet elérésünk megnézni ezt. Épp emiatt érdemes venni egy papír alapú kéktúra könyvet (amiben van térkép) is, mielőtt nekivágunk a túrának. Persze közben is segítik turistajelzések, valamint útjelzőtáblák is az utat, úgyhogy nem maradunk magunkra.

 

Hogyan készüljünk fel a Kéktúrára?

Az 1168 kilométeres útvonal megállás nélküli teljesítése becslések szerint 343 órát, azaz bő két hetet igényelne. Nyilván ennél jóval hosszabb idővel érdemes számolni, tehát fontos alaposan felkészülni.

Amellett, hogy ajánlatos az említett tértképet megvásárolni, valamint az applikációt letölteni, más dolgokat is kell vennünk. A hivatalos teljesítéshez szükség van az Országos Kéktúra útvonalvázlat és igazolófüzetre, amit a 151 darab OKT pecsételőhelyen található egyedi bélyegző lenyomatával lehet kitölteni.

Érdekesség ennek kapcsán, hogy az igazolófüzetek eladásaiból látható, hogy évente 10 ezernél is többen kapnak kedvet a túrázáshoz. Az idei év márciusáig bezárólag 7289-en teljesítették a távot hivatalosan. A legfiatalabb kéktúrázó 7, a legidősebb 95 évesen adta le a bélyegzőfüzetét.

Természetesen fontos a megfelelő ruházat is. Elengedhetetlen legalább egy darab kényelmes, vízálló és terepre alkalmas cipő, illetve túraruházat (csereöltözettel). Emellett fontos, hogy legyen egy hátizsákunk, abban pedig tartsunk esőkabátot, vizet, élelmet, a térkép, igazolófüzet és pecsétpárna mellett. Szúnyog-, kullancsriasztó, sebtapasz, fásli, fájdalomcsillapító sem árt, ha van nálunk.

Kéktúra útvonal látványosságai

A fizikai felkészülés elengedhetetlen: mindenképpen ajánlatos előtte kisebb túrákat megtenni és szépen fokozatosan növelni azokat, elvégre az 1168 kilométer nem piskóta. Budapestieknek ezeket a helyeket ajánljuk kezdésképp. Ha pedig már rutinosabbak vagyunk, akkor nyugodtan mehetünk távolabbi helyekre.

Hogy kinek miről szól a kéktúrázás, azt mindenki maga dönti el, de vitathatatlan, hogy a megtett kilométerek közben olyan szemléletformáló élményekre tehetünk szert, melyek egy életre meghatározhatják a természetről, hazánkról és az emberekről kialakított képünket. A komfortzónából történő kilépés, valamint a teljesítés adta büszke érzés mindenképpen pozitív hatással van az ember személyiségére. Ráadásul az egészségünknek is jót teszünk a túrával.

Felkészültél életed egyik legnagyobb kalandjára?