Provident
blog

Túrahelyek, ahová ősszel érdemes ellátogatni

Ne szegje kedvedet a hűvösebb, őszi időjárás, hiszen varázslatos, ezer színben pompázó vidékeket fedezhetsz fel Magyarország számos kirándulóhelyén. Induljon a túra!

Semmi sem kapcsol ki jobban egy szürke és fárasztó hét után, mint egy szabadban tett őszi kirándulás, ha pedig kicsit messzebbre is kalandoznál, tölts el egy hosszú hétvégét a legszebb tájakon.

Irány a Dunakanyar

Hazánk egyik legimpozánsabb része minden évszakban tartogat látnivalókat a kirándulóknak. A Visegrádi-hegység és a Börzsöny között kanyargó folyó feledhetetlen látványa rabul ejti az ide látogatókat. Akárcsak az olyan bájos kis települések, mint Zebegény vagy Nagymaros, de nemcsak a természetben gyönyörködhetsz itt, hiszen kulturális kincsekben is bővelkedik a vidék.

Visegrádon a Fellegvárban és a Királyi Palotában a kicsik is jól fogják érezni magukat és, ha kifejezetten családi programot keresel, akkor irány a Mátyás Király Történelmi Játszópark és a Mogyoró-hegyi Vadaskert.

Az izgalmas túraútvonalat keresőknek mindenképpen érdemes felkeresni az Apátkúti-völgyet és a Rám-szakadékot, de a Prédikálószék vagy a Hegyes-tető is a népszerű célpontok közé tartozik. Itt bőven lesz alkalmad biciklire pattanni, ha az időjárás engedi, akkor hazánk legjobban kiépített kerékpárútjain vezetheted le a feszültséget.

túrázás ősszel

A varázslatos Gemenci erdő

Talán nincs még egy olyan hely Magyarországon, ahol a víz közelsége ilyen lenyűgöző természeti környezetet hozott volna létre, mint a Gemenci erdőben, mely egyedülálló növény- és állatvilágával Európa legnagyobb ártéri erdeje. A terület 1977 óta áll természetvédelmi oltalom alatt, így a vaddisznók, gímszarvasok, őzek, nyestek, vidrák, hódok és borzok sokasága igazán szabadnak érezheti magát, akárcsak a madárállományt gazdagító feketególyák, kócsagok, kerecsensólymok vagy harkályok.

Az Alföldi Kéktúra során az árterek világát is megcsodálhatod, de kirándulás előtt érdemes az esetleges lezárásokról érdeklődni az erdőgazdálkodásnál. A 8 kilométeres barangolás Malomtelelőtől, Lassi és Nyárilegelő állomásokon át vezet az Ökoturisztikai központig, de ha nem vállalkoznál ekkora távra, akkor kisvasútra is pattanhattok a családdal, mely két útvonalon haladva mutatja be a táj szépségeit. Van itt madárvárta kilátó, halászati kiállítás, vadmegfigyelő, arborétum és környezetbarát játszótér is.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Vedd célba a pilisi Dera-szurdokot!

A Dera patak fahidakkal tarkított szurdokösvénye mesebeli patakvölgy, ahol mohás kövek, hatalmas gyökerek és kisebb-nagyobb vízesések mentén barangolhatod be a vidéket, miközben a színpompás fák látványában gyönyörködhetsz.

A Pilisszentkereszt alatt húzódó 1 km-es szurdokot 30 perces kényelmes sétával járhatod be, így gyerekekkel is nekivághattok a kalandnak. A falu alatti tisztáson akár piknikezhettek is, de ha felkaptatnál a kék háromszöget követve a sziklaszirtre, akkor páratlan panorámában lehet részed.

Ha vérbeli túrázó vagy és meg sem kottyan ez a kis táv, akkor irány a Som-hegyi turistaház vagy akár a festői Csobánkáig is elgyalogolhatsz.

A Tokaji borvidék másik arca

Elsőre bizonyára neked is a bor jut eszedbe Tokaj hallatán, pedig a Szerencs és Sátoraljaújhely között elterülő vidék számos izgalmat tartogat az ide látogatóknak a finom nedűkön kívül is. Nem hiába lett a Világörökség része. A környék csak úgy nyüzsög a látnivalókban.

A Kopasz-hegy egykori tűzhányója 512 méter magasságával vált a hely különleges jelképévé.

Tokaj barokk belvárosában sétálgatva igazán romantikus hangulatba kerülhetsz. Ha az andalgás után egy kis kaland is belefér, akkor béreljetek egy kajakot és fedezzétek fel a Bodrog mesebeli, kanyargó mellékágait is.

Sárospatak vára is a kihagyhatatlan látnivalók sorát gazdagítja, mely egykor a Rákócziak központja volt.

Természeti kincsekben a Tokaji vidéken sincs hiány, hiszen a Megyer-hegyi tengerszem olyan látványt nyújt, amit sosem fogsz elfelejteni. Ha pedig már Sátoraljaújhely közelében jártok és a túrázás után egy kis adrenalin kihívást is beiktatnátok, akkor vegyétek célba a Zemplén Kalandparkot.

túrázás ősszel

Balaton-felvidék, nemcsak nyáron

Napsütés, nyár, Balaton – mi sem természetesebb ennél. De hazánk tava nemcsak 30 fok felett kínál kikapcsolódást az ide látogatóknak. Ha a vízben nem csobbanhatsz már ősszel, akkor fedezd fel a tanúhegyeket. Szigligeten páratlan balatoni panorámában gyönyörködhetsz és a várat is körbejárhatod vagy hódítsd meg a Csobánc ormait, ahonnan szintén lélegzetelállító kilátásban lesz részed.

A Szent György-hegy pazar bazaltorgonái mellett számos pincészet kínálja a hegy szőlőtőkéiből termelt borait, de egy kellemes ebédet is elkölthetsz a családdal az itteni éttermek valamelyikében. Ha geológiai érdekességre vágysz, akkor a Hegyestű monumentális sziklái nem fognak csalódást okozni.

Hangulatos kis falvakban a Káli-medence is bővelkedik, és ha éppen kézműves édességre vagy bolhapiaci csecse-becsékre vadászol, ezen a vidéken biztosan megtalálod.

Készen állsz az őszi túraélményekre?