Provident
blog
Kerti tó építés házilag, egyszerűen 

2019-05-30

Csináld magad

Kerti tó építés házilag, egyszerűen 

Egy jól kialakított kerti tó hozzájárul környezetünk szépségéhez és mozgalmas eleme lehet a zöld területnek. Teleültethetjük csodás, virágzó növényekkel, telepíthetünk bele halakat és akár egy látványos tavi vízeséssel is feldobhatjuk.

 

Hová kerüljön?

Minden jó ötlet a tökéletes terv kidolgozásával kezdődik. Kerti tó építés során az első lépés a helymeghatározás. Kerülhet az udvar fókuszpontjára, de akár egy meghitt kis sarkot is létrehozhatunk, ám, ha mindig gyönyörködni szeretnénk benne, akkor közvetlenül a terasz mellett is remekül mutathat. Praktikus, ha az egész tó körbejárható, hiszen ez megkönnyíti a gondozását.

Az elhelyezésnél lényeges szempont, hogy a délelőtti órákban érje napfény, de a legmelegebb időszakban árnyékos, félárnyékos legyen, mivel a meleg vízben alacsonyabb az oxigénszint.

Ha nem szeretnénk sokat bajlódni a takarítással, akkor kerüljük a nagyobb fák közelségét is, így nem kell állandóan a belehullott leveleket szedegetni a vízből és a tavi rózsák is elegendő napfényhez jutnak.

 

Mekkora az ideális?

A kerti halastavak egyik sarkalatos kérdése a méret. Egy körülbelül 3×2 méteres tó már impozáns látványt nyújt, de nem jelent magas fenntartási költségeket és túl sok munkát sem.

Ha azt szeretnénk, hogy a tavunk részben öntisztuló legyen és még néhány közepes testű hal is boldogan megéljen benne, akkor egy nagyjából 10 négyzetméteressel már elérhetjük a célunkat.

Ha nem tartunk állatokat benne, akkor nem szükséges túl mélyre ásni, ellenkező esetben a tó legmélyebb pontja legyen 1,5 méter, hogy kemény fagyok idején is túléljék a benne lakók.

 

Mitől működik jól?

A kerti tó kellékek közül minden tótulajdonosnak szüksége lesz a tavat bélelő tófóliára, lehetőleg dupla rétegben, hogy az éles kövek és gyökerek se jelentsenek később problémát. Egy jól működő tónál a befolyó víz táplálja, míg a természetes elfolyás tisztítja a vizet. Főként a kisebb tavaknál szükség van víztisztító berendezés elhelyezésére is, melynek elemei: a szivattyú, a csőrendszer és a szűrő. Egy kis csobogó, vízesés vagy szökőkút nemcsak látványelemként szolgál, de szintén hozzájárul a víz oxigénszintjének növeléséhez.

 

Vigyünk bele életet!

A tó akkor mutat igazán színpompásan, ha minél gazdagabb benne az élet. Köves partján remekül mutatnak a mocsári növények, de a legmélyebb pontra is telepíthetünk olyan évelőket, melyek az állandó nedves közeget kedvelik. Gondosan megtervezett tavunk élőlények sokaságát vonzza majd: megjelennek a kétéltűek, a madarak, a lepkék és egyéb rovarok is.

A díszfüveket és páfrányokat érdemes kora tavasszal vagy ősszel beültetni, hogy kellően megerősödjenek a meleg nyár vagy a fagyos tél előtt. Ha a tó környezetébe napelemes lámpákat helyezünk el – melyek megvilágítják a csobogót és a dekorációs elemként elhelyezett szobrot -, akkor éjszaka is igazán különleges arcát mutatja majd.

Készen állsz a kerti tó építésére?