Provident
blog

Készíts tervet a jövőre, kezdd tudatosan 2018-at!

Lássuk be: a tudatos pénzügyi tervezés sajnos kevesek kiváltsága. Nem sokan rendelkeznek gazdasági alapismeretekkel, még kevesebben közgazdász diplomával, és a történelmi-társadalmi körülmények, valamint az emberi alaptermészet sem kedvez a fiskális fegyelemnek. Ám az újév éppen olyan célok kitűzésére való, amivel felülemelkedünk magunkon!

Most segítünk egy olyan költségvetés megtervezésében, amely racionális, kivitelezhető, és anyagilag kiegyensúlyozottabb jövőt biztosíthat.

1. Bevételek és kiadások összesítése

Nagyon fontos, hogy ennél a résznél precíz, a valóságot híven tükröző kimutatást készítsünk. Ne rémisszen meg senkit a „kimutatás” szó: mindössze arról van szó, hogy összeírjuk, mennyi pénz folyt be a családi kasszába, és ezzel párhuzamosan mennyit költöttünk.  A használható végeredmény első feltétele, hogy ne csak az utolsó hónapot vizsgáljuk, hanem legalább 3 havi mintával dolgozzunk. Így az olyan, ritkábban előforduló tételeket is számításba vehetjük, mint a biztosítások befizetése, egy olajcsere vagy a karácsonyi bónusz. Önmagunk előtt nincs mit szégyellni, írjunk le mindent: a rezsit, az élelmiszerre kiadott összeget, a telefonszámlát, valamint ami sportra és higiéniára, szépségápolásra ment el, a váratlan kiadásokat, és azt is, amit kultúrára, szórakozásra költöttünk. A bevételnél is a teljesség igényével járjunk el, így kapunk átlátható és használható képet arról, hogy mekkora összegre van feltétlenül szükségünk, és mik azok a területek, ahol egyszerűbben tudunk spórolni.

2. A személyre szabott pénzügyi terv kiválasztása

Egy előre meghatározott büdzsé követése nagy fegyelmet kíván, de könnyíthetünk rajta, ha olyan módszert választunk, ami a lehető legjobban illik anyagi körülményeinkhez, céljainkhoz és a személyiségünkhöz. Több példát is hoztunk, hogy mindenki megtalálja a megfelelőt:

  • Az 50/30/20 módszer: Ez a verzió 3 csoportba osztja a bevételünket. 50% megy el arra, ami szükségszerű költség (pl. rezsi, lakáshitel törlesztése, élelmiszer, albérleti díj), 30% költhető azokra a dolgokra, melyek nem feltétlen esszenciálisak a mindennapi boldoguláshoz (pl. szórakozás, sport, szépségápolás), 20% viszont szigorúan a jövőbeli célokra lesz félretéve (pl. kisebb hitelek törlesztőrészletei, megtakarítások, nyugdíjpénztár).
  • Fix és változó kiadások: Ez a módszer mindössze két részre osztja a kiadásainkat. A fix kategóriába tartoznak azok, amelyeket gyakorlatilag nem, vagy csak minimálisan tudunk csökkenteni, mint például a jelzáloghitel törlesztőrészlete vagy a különböző biztosítások. A változó tényezőkön viszont – mint a szórakozásra vagy az étkezésre költött összeg – könnyebben változtathatunk, tehát ennél a résznél kell spórolnunk és félretennünk.
  • A lerágott csont: Ez a büdzsé mindig a lehető legkisebb havi bevétellel számol. Különösen hasznos egyéni vállalkozók, vagy teljesítménybér alapján dolgozók számára, akiknek bizonytalan a jövedelmük. Ez a módszer ugyanis kimutatja, mekkora összeg szükséges a túléléshez, és ezzel hosszútávon tervezhetővé teszi a változó bevétel felett rendelkezők pénzügyi helyzetét is.

Provident tipp

Tudatosan tervez, ezért szeretné biztoságban tudni az otthonát is? A Provident Otthonbiztosítás egy országosan elérhető, egyszerűen igényelhető szolgáltatás, melynek változatos konstrukciói között mindenki megtalálja a családja és lakása számára ideális verziót.

3. Pontos könyvelés

Az új tervbe a kivitelezés ugyanúgy beletartozik, mint az előzetes tervezés! Ehhez pedig innentől kezdve pontosan kell vezetnünk minden egyes „tranzakciót”: innen fogjuk látni, hogy tartható tervet választottunk-e, valamint azt is, hogy milyen területeken vagyunk hajlamosak eltérni eredeti elhatározásunktól. Itt szintén olyan eszközt kell választanunk, ami a legkényelmesebb és legegyszerűbben kezelhető számunkra. Számtalan ingyen mobil applikáció áll rendelkezésünkre, amiben pontosan vezethetjük a napi kiadásainkat, de van, aki  klasszikus toll-jegyzetfüzet párosra esküszik. A lényeg, hogy pontosan vezessük, és tényleg minden megjelenjen benne.

4. Ne csüggedjünk!

Egy új pénzügyi terv betartása, vagy egyáltalán csak megszokni azt, hogy odafigyelünk a kiadásainkra, komoly és nehéz feladat. Nem szabad feladni, ha nem sikerül egyik napról a másikra alkalmazkodni! Adjunk egy-két hónap próbaidőt az új büdzsének, és ha nem bizonyul működőképesnek, válasszunk másik módszert. A lényeg, hogy ne mondjunk le a tudatos tervezésről és a megtakarítás lehetőségéről!

 

Ti hogyan gondoskodtok pénzügyileg a jövőtökről?