Provident
blog

Készítsd el a saját faliórádat!

Az egyedi tárgyakat szereted, és szívesen szánsz időt az elkészítésükre is? Ha fontos számodra, hogy saját készítésű dolgokkal vedd körül magad, akkor olvasd el cikkünkben, hogyan készíthetsz saját faliórát! Kreatív hobby boltokban beszerezhető alapanyagokra lesz csupán szükséged ahhoz, hogy lakásod dísze legyen az a falióra, amit tippjeink segítségével csinálsz majd. Nézzük, hogy mire lesz szükséged!

Vágj bele bátran!

Nem kell extra kézügyesség ahhoz, hogy saját készítésű tárgyakkal vedd körül magad. Jó példa erre a falióra is! Elsőként szükséged lesz az óra motorjára, amit órásnál vagy hobby boltban szerezhetsz be, vagy felhasználhatod a már megunt órád motorját is. Az óra mutatóit is boltban kell kiválasztanod, ezért már érdemes úgy érkezned, hogy kitaláltad, milyen stílusú faliórát készítesz.

Engedd el a fantáziád!

Az óra számlapjánál engedd el a fantáziát, hiszen ez szinte bármiből lehet, amire az óra motorját hátul rá tudod szerelni. Válassz akár egy falapot, vagy egy átfúrt tányért, alakítsd át a család régi fémtálcáját, esetleg használj fel egy szép teás dobozt, és készíts így álló órát az éjjeli szekrényedre.

Fesd le a kiválasztott számlapot, vagy ragassz rá, amit szeretnél, esetleg próbáld ki a dekupázs technikát, és készíts különleges mintájú órát.

A számokat is bármivel helyettesítheted, nem kell ragaszkodnod a klasszikus megoldáshoz, mivel a szemünk a számok nélkül is felismeri az órát, így nem kell aggódnod, hogy nem tudod majd megállapítani a pontos időt. Ragaszd rá a nyaraláskor gyűjtött kavicsokat a számlapra, jelöld az órákat számodra fontos szavakkal vagy rajzolj kedves figurákat számok helyett.

A lakberendezés során fontos, hogy a tárgyak egymással harmonizáljanak, ezért faliórádat is igazítsd stílusban a lakásod többi tárgyához.

Figyelj a részletekre!

Fontos, hogy az óra számlapján pontosan jelöld ki a számot, mert különben az órád pontatlanul jár majd. Ha olyan modern órát szeretnél, amin nincsenek számok, akkor könnyebb dolgod van, de a számok kijelölésétől sem kell megijedned!

Az óramutatók hosszúságának megfelelő sugarú kört rajzolj vonalzóval, a kör középpontjánál kell kifúrnod a kiválasztott számlapot, ahova az óra motorját helyezed, ezért innen indulnak majd a mutatók is. Egy kis számolás és kijelölheted az órákat a körön, ahova jöhetnek a számok. Húzz át a körön egy, a kör középpontját metsző vonalat, ennek a két vége lesz a 6 és a 12 óra. Ezután fogj egy cérnát, ami pontosan olyan hosszúságú, hogy a kör középpontján áthaladva a 12 és 6 szám távolságát adja. Egyik kezeddel rögzítsd a cérnát a 12-nél és a számlap közepén, a cérna másik végét pedig forgasd el jobbra felfelé: ahol a cérna újra érinti a kört, ott lesz a 3 szám. Ezt ismételd meg balra felfelé, itt lesz a 9. Ha szeretnéd megjelölni a többi számot is, akkor a cérna harmadolásával ezt megteheted.

Kövesd ezeket a lépéseket pontosan!

Provident tipp

Fillérekből készíthetsz így saját otthonodba faliórát, vagy kreatív és mutatós tárgyat ajándékozhatsz szeretteidnek! Ha megvan, hogy kit szeretnél megajándékozni, akkor az óra számlapját díszítheted közös fényképekkel, vagy egymástól származó viccekkel.

Te is szereted magad dekorálni az otthonod? Írd meg nekünk kommentben, hogy mit készítettél már a lakásodba!