Provident
blog

Városnézés másképp: Kolodko-szobrok nyomában

Hallottál már az új őrületről, a Kolodko-szobor vadszatról? Ha kíváncsi vagy, ki Kolodko Mihály és miről híresek miniatűr szobrai, akkor olvasd el cikkünket!

 

Kolodko Mihály és munkássága

Kolodko Mihály egy ungvári születésű magyar-ukrán szobrászművész. 2002-ben diplomát szerzett a Lembergi Művészeti Akadémia szobrász szakán, tanulmányait a plan air művészet jegyében gyakorolta. Jellemzően köztéri szobrokat készít, akár csoportos munkákban is.

Kolodko első miniszobrai (kb. 15 em-es alkotások) Ungvár utcáin jelentek meg. Eleinte vegyes fogadtatás érte az alkotásokat, de 3-4 szobrocska elkészültével megszerette őket a közönség. A kis méretű szobrok elkészítése onnan eredt – Kolodko elmondása szerint –, hogy amikor nem akadt megrendelője egy-egy tervéhez, anyagi fedezet híján elkészítette őket kicsiben annak érdekében, hogy ne vesszenek el teljesen ötletei.

Miután a szobrász Budapestre költözött családjával, először a híres magyar mesefigura, a Főkukac szobrát készítette el (ungvári elődje mintájára), amely a Parlamenttel szemben található. Így alakult ki Budapesten is, majd szépen lassan Magyarországon a „Kolodko-miniszobor őrület”.

Kolodko szobor a Szabadság hídon

 

A „Kolodko-miniszobor őrület”

Az aprócska szobrok hamar népszerűséget szereztek maguknak Fővárosunkban, sőt! Előfordult az is, hogy elloptak egy-egy alkotást – így alakult, hogy például a Mekk Elek szobornak már a második példánya van csak kint eredeti helyén.

De miért is „vadásznak” sokan ezekre a szobrokra? A válasz egészen egyszerű: valahol a szívünk mélyén mind szeretjük a kincsvadászatot és a kedves, baráti versengést – nem igaz?! Márpedig amikor kikerül egy-egy új szobrocska, annak a helye sokáig rejtve marad, és indul is a lekles rajongók versenye, hogy ki találja meg legelőször, merre bújt el a kedves kis alkotás.

Tipp: ha te is részese lennél a vadászatnak, és szívesen lennél az első felfedezők között, érdemes bekövetned a hivatalos Facebook oldalát, ahol elsőként értesülhetsz az új szobrokról!

Ezen felül elindult azóta egy olyan trend is, hogy sokan a városnézést ezen szobrok megtalálásával kötik össze. Mind a turistáknak, mind az őshonos városi lakóknak különlegessé teheti sétáját, ha egy teljesen új céllal indul el – például mini gerillaszobrok felkutatásával!

Kolodko szobor az Erzsébet híd mellett

 

Merre találhatok miniatűr gerillaszobrokat?

Ungváron kívül Budapesten, Veszprémben, Tihanyban, illetve már Vácott is találhatsz ilyen miniatűr gerillaszobrokat. A Turista Magazin nemrégiben készített egy interjút magával a nagy művésszel, amelyben összegyűjtötték, milyen alkotások kerültek ki eddig Kolodko kezéből hazánkban, illetve egy budapesti térképet is készítettek a kis szobrok pontos helyéről.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Indulhat a Kolodko-szobor vadászat?!