Valószínűleg nem kell sokat magyaráznunk, miért fontos a vízvédelem. Adunk pár tippet, mit tehetsz vizeink tisztaságának fenntartása és megóvása érdekében!

 

A vízvédelem és vízgazdálkodás alapjai

A víz az emberek, állatok és növények létének alapvető tényezője, és egyben elengedhetetlen a gazdaság számára. […] A víz nem kereskedelmi termék, hanem a közjavak egyike, olyan, korlátozottan rendelkezésre álló forrás, amely védelemre szorul, és amelyet fenntartható módon kell felhasználni mind a minőség, mind a mennyiség tekintetében.
– írja az Európai Parlament hivatalos oldala a vízvédelemről és vízgazdálkodásról.

A világ túlnépesedése és a vele járó globális problémák a Föld vízkészletét is érintik. Emiatt világszerte – így Magyarországon is – kulcsfontosságú a tudatos vízgazdálkodás és a minél hatékonyabb vízfelhasználás.

A víztakarékosság és a vízvédelem alapjai

 

Magyarország vízgazdálkodása

A vízgazdálkodás a természet vízháztartásának optimális összehangolásáról szól a társadalom szükségleteivel különböző gazdasági, műszaki és igazgatási tevékenységek révén. A vízhasználat tehát egy olyan tevékenység, amely összeköti a víz természeti és társadalmi körforgását, lehetővé téve ezáltal a vízkészletek hasznosítását mind az iparban és a mezőgazdaságban, mind a mindennapi társadalmi életben. Azonban ezen tevékenység során a környezetvédelem szempontjait is figyelembe kell venni a víz természeti értékeinek megóvása érdekében.

Magyarországon a szélsőséges vízjárás, a vízgazdálkodás nemzetközi tényezőktől való függés és a szennyvíztisztítás hiánya okozzák a legnagyobb problémát.
– olvashatjuk a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egy tanulmányából.

 

Magyarország vízkészletei

„Magyarország a vízben szegény országok közé tartozik” – derül ki az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. forrásából. Vizeink alvízi jellegűek, emiatt folyóink vízminőségét, illetve mennyiségét sincs módunk szabályozni. Mindezek miatt az ország felszíni vízkészletének több mint 90 %-a külföldről származik. Az országot a települések környezetében elszennyeződött felső vízadó réteg, a sérülékeny partiszűrésű vízbázisok, a védett rétegvizek és a talajvízfogalom tisztázatlansága jellemzi.

 

Miért fontos a tiszta víz?

A vizek védelme nem csak mennyiségi, de minőségi vonatkozásban is szükséges, hiszen az emberi szervezet fő alkotóeleme a víz. Míg egy ember hetekig túlél étel nélkül, ivóvíz nélkül csak másfél napig – a tiszta víz pótlása tehát sokkal fontosabb, mint azt elsőre gondolnánk. Az ivóvíz az egyetlen, ami semmi mással nem pótolható.

A ma társadalma azonban olyan nagy mennyiségű szennyező anyagot juttat a vizekbe, hogy azt sem a kémiai folyamatok, sem az élővilág nem képes feldolgozni. Arról nem is beszélve, hogy elképesztő mennyiségben kerül pazarlásra naponta több ezer liternyi víz, amelyet egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen lehet pótolni. Azonban ne keseredj el, még nincs késő megmenteni vizeinket, környezetünket, világunkat!

Miért fontos a tiszta víz és a vízvédelem?

 

Ezeket teheted vizeink megóvása érdekében

Rengeteg lehetőség és megoldás áll rendelkezésedre a vízfelhasználásod csökkentése, valamint a vizeink tisztán tartása érdekében. Ráadásul ha kevesebb vizet használsz otthonodban a mindennapi tevékenységekhez, nem csak a környezetünket kíméled vele, de pénztárcádat is! Íme néhány remek ötlet és példa:

  • Ne mosogass vagy moss fogat/arcot folyó víz mellett.
  • Zuhanyozz fürdés helyett.
  • Érdemes lehet beruháznod egy mosogatógépre, főleg egy víztakarékos darabra.
  • Újítsd fel otthonod további víztakarékos eszközökkel – korábbi cikkünkben összegyűjtöttünk néhány víztakarékos eszközt és felszerelést, amelyekre érdemes lehet beruháznod.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

  • Gyűjtsd az esővizet, amely később tökéletesen szolgálhat kerted locsolására.
  • Használj minél kevesebb papírt – bizony, ez is befolyásolja vízfelhasználásunkat!
  • Hidd el nekünk, nem kell minden héten megújítani ruhatáradat. Minél ritkábban vásárolj új ruhákat, inkább csak akkor, amikor szükséges, és akkor is érdemes lehet second hand boltokban körülnézned. Hiszen a ruhagyártás – ahogyan szinte minden ipari tevékenység – vízigényes.

Felkészültél a víztakarékos életmódra?