Ha kevesebb vizet használsz otthonodban a mindennapi tevékenységekhez, nem csak a környezetünket kíméled vele, de pénztárcádat is! Hogy hogyan tudsz takarékoskodni? Megmutatjuk!

Akár több tízezer forintot spórolhatsz meg éves szinten azzal, ha odafigyelsz a vízfogyasztásodra. Bár a hétköznapok rohanása mellett nehéz tudatosan kevesebb vizet felhasználni, de ha víztakarékos eszközökkel szereled fel otthonodat, rövid idő alatt hatalmas változásokat érhetsz el!

Víztakarékos csapok és csapbetétek

Ha gyorsan és egyszerűen szeretnél változást elérni, újítsd meg fürdőszobádban és konyhádban csapjaidat víztakarékos csapbetétek használatával! A takarékos betéteknek mindössze annyi a trükkje, hogy kevesebb víz folyik át a csapon, így értelemszerűen kevesebbet vizet is fogyasztasz velük. Természetesen ez azért hatékonyabb megoldás annál, mint ha egyébként „csak nem nyitnád meg teljesen a csapot”, mert erre nem tudsz minden alkalommal odafigyelni.

Ezen túl a víztakarékos betétnek köszönhetően a víznyomás is alacsonyabb lesz, ami a havi számládon is jelentősen meglátszik majd. Összességében a víztakarékos csapok felszerelésével pedig a vízdíjak akár a 60%-a is lefaragható!

Használj perlátort, vagyis sugárrendezőt!

Másik megoldás lehet még, ha a csapokra perlátort, más néven sugárrendezőt szerelsz. Ezzel az egészen egyszerű szerkezettel, amely levegővel dúsítja a kiáramló vizet, így akár a víz 30%-át is megtakaríthatod.

Víztakarékos mosogatás

Víztakarékos mosogatógépek

Ha te sem szeretsz kézzel mosogatni, mégsem szeretnél sok energiát és vizet fogyasztani, akkor a víztakarékos mosogatógépek a Neked valók! Napjainkra már számos olyan mosogatógép létezik, amely illeszkedik a környezettudatos életmódodhoz, és az alapfunkciókon túl eco programmal is rendelkeznek. A legtöbb ilyen gépen az „eco program” jelenti a víz- és energiatakarékos módot, amelyet a mosogatógépbe integrált szenzorrendszerek tesznek lehetővé. Könnyítsd meg hétköznapjaidat, hiszen rengeteg időt és energiát spórolhatsz így meg – megéri tehát beruházni egy víztakarékos mosogatógépre!

Provident tipp: Belevágnál a felújításba? Ne várj tovább! Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Zuhanyzás víztakarékos zuhanyfejjel

Ami pedig a fürdőszobát illeti, talán mondani sem kell, hogy a zuhanyzás sokkal környezettudatosabb és anyagilag is kedvezőbb választás a kádban való ejtőzésnél. Ráadásul még gazdaságosabban is megoldhatod a mosakodást, ha lecseréled hagyományos zuhanyfejedet egy víztakarékos változatra, amiben az extra levegőbuborékok még a kellemes tusolás élményét is fokozzák. Egy ilyen zuhanyfejet pedig már 5-6000 Ft-ért is megvásárolhatsz, így egy egyszeri, olcsó befektetéssel rengeteget spórolhatsz.

Víztakarékos zuhanyzás

Víztakarékos WC tartály

Másik fürdőszobai felújítási praktika a víztakarékos WC tartályok felszerelése. Már több olyan innovatív WC tartályokat fejlesztettek ki, amelyekkel drasztikusan csökkenthető az öblítésre használt vízmennyiség. Emellett vannak olyanok is, amik egyenesen a mosdó vizét használják öblítésre – ehhez természetesen azonban egy kisebb háttérbeli átalakítás is szükséges.

Ti hogyan spóroltok a vízhasználattal otthon?