Provident
blog

Mennyibe kerül a kutyatartás?

Mire van szüksége egy kutyának? Természetesen figyelemre és törődésre, az állattartás azonban sajnos nem csak ennyiből áll. Összegyűjtöttük a költségeket!

Jelen bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, és nem minősül jogi, pénzügyi vagy egyéb tanácsadásnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a vonatkozó jogszabályi előírásokat, illetve a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat.

Tápok, jutalomfalatok, vitaminok

A táplálkozás egy kutya életében is rendkívül fontos, mindennapos feladatot és kiadást jelentő tényező. Sok féle márka és típus közül válogathatunk attól függően, hogy milyen igényei vannak a kedvencünknek. Ez függhet az eb fajtájától, méretétől és korától is, de, ha bármilyen egészségügyi probléma jelentkezik, az plusz költséget is jelenthet.

Kutyát szeretnél? Segítünk, összeszedtük a költségeket!

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és szerezz be mindent a felelős állattartáshoz!

Vegyünk azonban átlagosan a költségeket, figyelembe véve azt, hogy egy kölyökkutyát fél éves korukig napi háromszor érdemes megetetni, míg a nagyobb kutyákat állatorvosi ajánlás alapján csupán kétszer. A jó minőségű táp elengedhetetlen az állat megfelelő fejlődéséhez, így érdemes tápanyagban dús, adalékanyagoktól és mesterséges színezékektől mentes ételt vásárolni, aminek azonban az ára is magasabb lesz. Egy közepes méretű, 25 kg körüli kutya számára, egy 12 kg-os kiszerelésű száraztáp 12.000 Ft körül kapható, ami azt jelenti, hogy egy zsák kicsit több, mint egy hónapig lesz elegendő számára. Mindig kövessük azonban az etetési útmutatót, ami figyelembe veszi az állat súlyát és az aktivitását, ahogyan az is fontos lehet, hogy milyen fajtájú állattal van dolgunk.

Jutalomfalatok terén is sok a választási lehetőség, de itt is természetesen közre játszik, hogy a kedvencünk mit szeret és fogad el. Egy 200 grammos adagot már 1000 Ft körüli összegért megvásárolhatunk, amit aztán igény szerint alkalmazhatunk a hétköznapokon pl. neveléshez.

A vitaminokról se feledkezzünk meg, a kutyák számára is nagyon fontosak, áruk is fel és le is mozoghat, de átlagosan 3000 és 6000 Ft körül már találunk megbízhatót.

Közlekedés

A kutyák utaztatását is meg kell oldalunk, mind sétáltatás során, mind autó esetében. A póráz tekintetében sokféle választásunk van, de a kiinduló ár már pár ezer forintnál kezdődik, így ez szerencsére nem egy jelentősebb összeg. Természetesen itt is sokféle választásunk van, egy-egy díszesebb, különlegesebb anyagból készült darab ára sokkal magasabb is.

Autóban nagyobb kutyát egyértelműen kutyaszállító boxban érdemes utaztatni, ezeknek az ára 10.000 Ft körül mozog, de nyílván a kutya méretétől függően akár 40.000 Ft felé is mehet az összeg. Szerencsére ez azonban csak egy egyszeri költség.

Lehetőség van arra is, hogy a kutyánkat speciális autósülésben szállítsuk, aminek ugyan vannak méretbeli korlátai és az ára is 10.000 Ft körül kezdődik, de így legalább mindvégig látjuk a kedvencünket a kocsiban.

Fekhely

Ne feledkezzünk meg a kutyánk fekhelyéről sem, ami már 3000 Ft körül kapható, de az ára könnyedén felkúszhat 10.000 Ft-ig vagy a felé is. Éppen ezért érdemes elgondolkodni abban, hogy saját magunk készítjük el a kutyusunk számára.

Milyen költségei lehetnek a kutyatartásnak? Összeszedtük Nektek!

Kötelező oltások, chip

Végül, de nem utolsó sorban vessünk egy pillantást a kötelező orvosi kiadásokra, mint a chip és az oltások. Erről semmiképpen nem szabad megfeledkeznünk, hiszen egy felmérés szerint egy kutya átlagos egészségügyi ellátása éves szinten 20.000 Ft és 50.000 Ft között van.

Oltások tekintetében egy kölyökkutyának több mindenre van szüksége az első évben, ez 35.000 és 40.000 Ft körüli összegre tehető, míg egy felnőtt kutya oltási költsége csupán 12.000 és 15.000 Ft között mozog.

Elgondolkodhatunk továbbá az ivartalanításon is, aminek szintén magasabb költsége van, mérettől függően: kan kutya esetében 20.000 és 50.000 Ft körül, míg szuka esetében 40.000 és 60.000 Ft között mozog az összeg.

Készen állsz a felelős állattartásra?