Provident
blog

Kutyafekhely házilag

Készíts kutyafekhelyet házilag kis kedvenced számára, amelyet könnyedén és egyszerűen elkészíthetsz, ráadásul olcsón és olyan tárgyak felhasználásával, amire amúgy se lenne már szükséged!

Újrahasznosításból jeles!

Bizony, bizony, a fókusz azon van, hogyan lehetünk olyan felelős állattartók, akik a környezetüket és a pénztárcájukat is kímélve készítenek a kisállatok számára kényelmes fekhelyet. Nem szükséges különleges, drága holmikat vásárolnunk, elég némi időt rászánni és máris, a kreativitásunkat, kézügyességünket felhasználva készül a kutyafekhely házilag.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és barkácsolj te is!

Kutyafekhely építése otthon

Csináld magad cica- és kutyafekhely házilag

A legegyszerűbb kutyakuckó házilag úgy készülhet el, ha átnézzünk a szekrényünket olyan ruhadarabok után kutatva, amikre már nincs szükségünk valamilyen okból kifolyólag.

Erre lesz szükséged a megvalósításhoz:

  • 1 megunt/kinőtt pulóver
  • 1 tekercs fonal
  • olló
  • nagyobb tű
  • tömőanyag

Így készítsd el ezt az olcsó kutyafekhelyet:

  1. először varrjuk össze a pulcsi nyakát,
  2. majd a pulcsi elejét a hátuljával hónaljtól hónaljig.
  3. tömjük meg vatelinnel vagy rongyokkal a pulóver ujját,
  4. illetve a varrás után kialakult párna alakú részt is.
  5. Ha kellemesen puhának tűnik, varrjuk össze a pulóver alját is, elejét a hátuljával.
  6. Végül alulról varrjuk a párna részt az ujjakhoz.

Ezután már csak gyönyörködni kell új otthonának örvendező kis négylábú barátunkban! Ha nincs otthon megunt gönc, bármilyen turis használt ruha is megteszi!

Sőt, a kutyaház készülhet farmernadrágból is ugyanezzel az eljárással, csak ott a lábszárakat kell egymáshoz varrni, ugyanakkor ez a megoldás akár a macskák számára is megfelelő lehet.

Kültéri kutyafekhely olcsón

Van, hogy a kedvencünk számára nem elég egy benti kuckó és kültéri kutyafekhely után kell néznünk. Természetesen ezen a fronton is lehetünk kreatívak a kinti kutyaház is készülhet akár raklapból, akár fából.

Fekhely raklapból

Lehet, hogy elsőre nem is gondolnánk, de a raklap kifejezetten kézenfekvő megoldás, ha egy olcsó fekhely készítésén törjük a fejünket. Azonban mivel itt fával dolgozunk, szükségünk lesz némi barkácsolási tapasztalatra és eszközre is.

Úgy kell kialakítanunk a kutyakuckót, hogy legyen egy rész, ahol a kedvencünk kényelmesen feltud mászni rá, tehát az egyik oldalon ne legyen szegélye, a másik három oldalra viszont pontosan, méretre ki kell vágnunk fa deszkákat és ezeket kell pontosan odaszögelnünk. Az így kialakított „kosár” pedig akár az alapja lehet egy matracnak, vagy a korábban bemutatott, saját kezűleg készített kutyafekhelynek.

Háziállat fekhely fából és raklapból

Kutyafekhely fából

Talán az egyik leggyakrabban használt megoldás, hiszen nem csak tartós, de mutatós is egy fából készül fekhely, amit kibélelhetünk szalmával így kényelmes és meleg helyet biztosíthatunk a kutyánk számára.

Amennyiben a kutyaház fából készül, használhatjuk a fent említett raklap deszkáit alapnak, de néhány használaton kívüli faláda is megteheti a szolgálatot, ha nem szeretnénk faalapanyagot vásárolni.

Lehet azonban a raklap az alapja egy igazi kis házikónak is, ami az időjárás viszontagságaival szemben biztonságos menedéket ad egy kint élő állatnak. Ehhez értelemszerűen több alapanyagra is szükségünk lesz, valamint plusz fára, vagy valamilyen méretre szabott lapra, amivel vízhatlanná tehetjük az építményünket.

A legfontosabb, hogy megtervezzük, mit szeretnénk elkészíteni és az anyagok kiszabásával elegendő időt töltsünk el, hiszen így nem pazarolunk és az eredmény is biztosabb!

Készen állsz egy szuper kutyafekhely kialakítására?