Provident
blog

Lakberendezési tippek: A színelméletről

Ha szeretnéd, hogy a te otthonodban is harmóniában legyenek a színek a falakon, a bútorokon és a kiegészítőkön egyaránt, akkor itt az ideje, hogy megismerd a színelméletben rejlő lehetőségeket!

Bánj profiként a színekkel!

A lakberendezés a színek oldaláról is megközelíthető, sőt kötelező eleme a folyamatnak. Ahhoz, hogy a végeredmény az elvárásaidnak megfeleljen, nem árt, ha ismered a hivatásos lakberendezők fortélyait. A színelmélet és a színkör éppen ebben segít téged.

Minden alapszínskálán 12 szín található. A három fő szín a vörös, a sárga és a kék, melyekből az összes szín kikeverhető. A másodlagos színek a narancs, a lila és a zöld. Az alapszínek és a másodlagos színek összekeveréséből jönnek létre a harmadlagos színek: például a kékes- és a sárgászöld árnyalatok. Ha a színkört két félkörre osztod, akkor megkapod a meleg és hideg árnyalatokat.

Színelmélet

Játssz bátran a színekkel!

Sokszor amiatt szavazunk a fehér falakra és a bézs árnyalatokra, mert ezzel nem lehet hibázni. Pedig a megfelelően megválogatott színekkel nagyon erőteljes hatást érhetsz el. A hálószobában érdemes a meleg árnyalatokat előnyben részesíteni, mert ezek nyugtató hatásúak, míg a dolgozószobában vagy a nappaliban bátran nyúlhatsz hideg színekhez, amik élénkséget visznek a térbe és energetizálnak.

Festés előtt gondold át, hogy milyen stílus uralkodik majd a szobában, inspirálódj képgyűjtő oldalakról és lakberendezési magazinok fotóiból.

Ha monokróm hatásra vágysz, használd például a zöld különböző árnyalatait a falon, a kárpitokon és a bútorokon. A legnagyobb harmóniát úgy érheted el, ha a színkörön egymás mellett található árnyalatokat párosítod.

Merészebb hatást szeretnél a szobában? Használj kontrasztokat, azaz válaszd a színkörön az egymással szemben álló színeket: például párosítsd a kéket a narancssárgával.

Lehetőség a fehér színnel

Lehetőségek a fehérben

Ha a klasszikus fehér falszín mellett döntesz, akkor azzal nemcsak garantáltan elegáns hatást érsz el a szobában, de a fény és a tér optikai megnövelése mellett is leteszed a voksod. Egy fehér falú szobában a földszíneket tudod leghatásosabban felsorakoztatni és a kiegészítők döntik el, hogy az eredmény letisztult, bohém vagy éppen romantikus lesz.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Törekedj az egyensúlyra

A lakberendezésben a helyiség funkcióját, benapozottságát és egyedi adottságait is figyelembe kell venni. Bármelyik stílus mellett is döntesz, az arányokat mindig tartsd szem előtt. Ha egy színt megkedveltél, nem biztos, hogy a legjobb ötlet azt minél nagyobb felületen használni, inkább csak részletekben, kiegészítőkön köszönjön vissza egyes árnyalataiban. Így biztos lehetsz benne, hogy lakásod jó ízlésedről árulkodik majd és persze – ami a legfontosabb – te is igazán jól érezheted magad benne.

Készen állsz a lakás újraszínezésére?