Provident
blog

Legyél tudatos vásárló – Műfenyő vs. igazi fenyő

Vajon ökológiai szempontból tudatos döntés műfenyőt vásárolni, vagy inkább a hagyományos, igazi fenyőfa pártján állsz? Összegyűjtöttük a pro és a kontra érveket a két lehetőség mellett és ellen.

Ha karácsony közeledtével számodra is hatalmas dilemmát jelent, hogy milyen fenyőfát vásárolj, akkor valószínűleg azok közé tartozol, akiknek számít, hogy mekkora ökológiai lábnyomot hagynak maguk után. A tudatos vásárlás tényeken alapul, lássuk hát, mik segítenek a döntésben.

Amit a legtöbben vásárolnak

Bár évről évre növekszik a műfenyő rajongók tábora, még mindig a lucfenyő viszi a prímet. Sok családban hagyomány a közös karácsonyfa vásárlás, majd együttes erővel faragják bele a talpába és a jól megérdemelt munka gyümölcseként élvezik a lakást belengő csodás fenyőillatot.

Persze, aki éppen ezek miatt szeretne mentesülni az előkészületekkel járó procedúrától, annak valóban a műfenyő a praktikus választás.

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb fajtája a Nordmann fenyő, mert kevésbé szúrós és a luccal ellentétben nem kell még februárban is apró tűleveleket vadásznod a szőnyeg szálai közül.

Karácsonyfa választás a családdal

Mennyibe kerül?

A legkeresettebbek a 150-200 centi magas fák, fajtától és mérettől függően már 5000 forintért találhatsz formás darabokat. A Nordmannok és az ezüstfenyők ennél jóval magasabb árkategóriába tartoznak: 10-20 ezer forintért vásárolhatod meg őket. A gyökeres fenyőkért még borsosabb árat kell fizetned, de ha van lehetőséged kiültetni a kertbe, akkor ez a leginkább környezetbarát választás.

A műfenyők piacán is nagy különbségeket találunk. Áruk függ a felhasznált anyagok minőségétől, a fa méretétől és esztétikájától, ráadásul az árhoz akár jópár ezer forint környezetvédelmi termékdíj is hozzáadódik. A legolcsóbbakért nagyjából 10 ezer forint körüli összeget kérnek a boltokban, a középár 30-40 ezer között mozog, a legszebb, élethű példányokért pedig akár 70-100 ezer forintot is kifizethetünk.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Mekkora az ökolábnyoma?

A legjobb megoldás a gyökeres fenyő, hiszen karácsony után egyszerűen visszakerül a természetbe és szépen cseperedik tovább. Az igazi fenyők körülbelül 8-10 évig növekszenek, mielőtt kivágják őket és nagyjából egész évben gondozást igényelnek, beleértve a kártevők elleni vegyszeres védelmet is. A tűlevelek a lehullás után a szeméttelepre kerülnek, ahol a bomlás során metánt bocsátanak ki, ami szintén káros a környezetre.

Ezzel szemben egy közel 2 méter magas műfenyő ökolábnyoma nagyjából 40 kg szén-dioxid, ezért ha ezt a megoldást választod, akkor körülbelül 20 évig kell használnod, hogy “környezetbaráttá” váljon.

A fa útja

Európában Dánia és Németország tartoznak a legnagyobb exportőrök közé és a kereskedőkhöz történő szállításhoz hozzáadódik a vásárlók közlekedése is, majd a szeméttelepre utaztatás.

A műfenyők döntő százalékát Kínában állítják elő, ezért a teherhajók óriási környezetterhelése a legnagyobb ellenérv ezekkel a termékekkel szemben.

Mit tehetsz karácsony után?

Ha igazi fenyőt vásároltál az ünnep után elajándékozhatod akár egy állatkertnek is, vagy kreativitásodat latba vetve barkácsolhatsz valamit a faanyagból, esetleg mulcsot is készíthetsz belőle, ha a ledarálása megoldható.

Ha a műfenyőd néhány év után kissé viseltes lesz, de még dekoratív, szintén elajándékozhatod közintézményeknek, vagy egyes elemeit dekorációs célra – például girlandok készítésére – is használhatod. Ha pedig már végképp megszolgálta az idejét, akkor a szelektív hulladékgyűjtőbe is elviheted, ha az anyaga lehetővé teszi.

Tippek és alternatívák

A magyarországi értékesítésre kerülő fenyőket kifejezetten mezőgazdasági célokra ültetett telepekről viszik a piacokra, melyeket folyamatosan újratelepítenek. Ha hazai fenyőt vásárolsz, nemcsak a magyar gazdákat, de a környezetvédelmet is támogatod.

A műfenyők gyártásánál egyre több cég figyel arra, hogy újrahasznosított anyagokat használva, környezetkímélő módon történjen az előállítás. Keresd az erre vonatkozó jelöléseket a csomagolásokon.

Ha a műfenyő mellett döntöttél, a fenyőillatot kisebb ágakkal vagy akár illóolajokkal is becsempészheted a lakásba, így a karácsony-illatról sem kell lemondanod.

Egyre népszerűbbek az alternatív karácsonyfák is, melyek készülhetnek ablakra aggatott fényfüzérből, faágakból, kartonból és díszekből. Rengeteg kreatív és izgalmas ötletre bukkanhatsz a képgyűjtő oldalak DIY ajánlatai között.

Alternatív karácsonyfa ötletek

Felkészültél a karácsonyfa kiválasztására?