Provident
blog

Legyen a te kerítésed is a telked egyik éke!

Egy zöld növényekkel, fákkal és virágokkal teli kert a pihenés ideális színtere, de az sem mellékes szempont, hogy mi veszi körbe, hiszen egy kreatív ötletekkel megvalósított kerítés impozáns keretet adhat ennek a zöld oázisnak és biztosítja a kellő intimitást is.

Egyszerű és olcsó ötletek

Óriási népszerűségnek örvendenek azok a DIY kerítés építés ötletek, melyek szinte fillérekből vagy használaton kívüli tárgyakból elkészíthetők. Ha például egyszerű léckerítésed van, akkor szinte bármit kihozhatsz belőle, csupán a fantáziádon múlik. Ha a deszkák szorosan egymás mellett állnak, akkor nagyszerű felületet biztosít a kerítés arra, hogy egyfajta kültéri vászonként tekints rá és bármit alkoss, amit szívesen néznél ejtőzés közben.

Rendkívül hangulatos megoldás az is, ha a deszkákban természetesen előforduló lyukakat hobbiboltban kapható, színes folyékony üveggel töltöd ki. Igazán mesés látványt nyújt majd, amikor a sok kis gömböcskét egyszerre világítja meg a napfény. Ha a fényjátékot naplemente után sem szeretnéd nélkülözni, aggasd tele színes vagy fehér fényű égősorral a kerítés egész felületét.

Ha a hideg idő beköszöntével a kert kicsit szomorúbb arcát mutatja, dobd fel a kerítést különféle színekben pompázó, kerámiából vagy vasból készült virág motívumokkal. Használhatsz festett konzervdobozba, gyümölcsösládába vagy akár színes gumicsizmába ültetett virágokat is a kerítés feldíszítésére, de a kisebb nagyobb madárházak és rovarhotelek is mutatósak, ráadásul a kertedbe látogató kis élőlények is értékelni fogják vendégszeretetedet.

A gyerekek kedvére tennél? Fess le egy nagy felületet táblafestékkel, így ők is kiélhetik kreativitásukat és kedvükre rajzolgathatnak rá.

 

Közel a természet

Az egyik legszebb kerítéselem az élő, örökzöld sövény, mely folyamatos gondozást igényel és időbe telik, míg eléri a kívánt magasságot és sűrűséget. Ma már kaphatók nagyon gyorsan növő fajták is, melyeket csodasövény néven forgalmaznak és online is elérhetők. Ezek a növények akár 180 centit is nőnek 1 év alatt. Persze, ha nem szeretnél a folytonos nyírással bajlódni, a sűrűn ültetett tuja és ciprus is jó megoldás a kíváncsi szemek kizárásához.

 

Anyag, minőség és ár

A drótkerítés még mindig az egyik legolcsóbb és leggyorsabb módja egy telek körbekerítésének, és ha kicsit szeretnéd feldobni, akkor rögzíthetsz rá nád vagy vesszőfonat árnyékolót is, ami természetesebb hatást kelt és ugyanúgy pénztárcabarát.

A kerítés anyaga meghatározza az élettartamát, ami pedig döntően befolyásolja az árat is. A fa az olcsó megoldások közé tartozik, de azt is bele kell kalkulálnod, hogy ezért cserébe akár évente gondoskodnod kell arról, hogy megvédd az időjárás viszontagságaitól valamilyen festékkel vagy lazúrral.

fa kerítés építés

A tégla és betonkerítések időtállóbbak és árban is csak egy picit térnek el a fától, de ha azt szeretnéd, hogy mindig szépen mutasson az utcafront, akkor 3-5 évente szükség lehet egy kis renoválása, hiszen a fagy és a hőség a burkolt felületeket sem kíméli.

Nagyon elegáns megoldás a kőkerítés is, amivel szinte soha nem kell foglalkozni, legfeljebb akkor, ha a rá telepedett zuzmótól szeretnéd megszabadítani. A természetes kőért elég mélyen a pénztárcádba kell nyúlnod, de ha ismersz egy ügyes kőművest, akkor betonból is készülhet hozzá nagyon hasonló kerítés, fele annyiért.

 

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

 

Az elegáns megjelenésű kovácsoltvas kerítéseknek is töretlen a népszerűsége, hiszen mind modern, mind régies stílusú házakhoz passzolnak. Ezek a kerítések a porszórásos festésnek köszönhetően nagyon strapabíróak és nem rozsdásodnak.

provident kerítés

Ha képtelen vagy elengedni a fa meleg, természetes megjelenését, de nem akarsz a csiszolással és festéssel bajlódni, akkor válaszd a gondozásmentes alumínium kerítést, amit már számtalan színben és mintázattal kínálnak a kereskedők, tehát megtalálod a fa hatású darabokat is. Ennek a kényelemnek persze ára is van, hiszen a legdrágább megoldások közé tartozik.

 

A kerítés alapja

Az alap jó elkészítése hozzájárul a kerítés hosszú élettartamához. Már egy egyszerű drótkerítésnek is ajánlott egy keskeny beton alapot készíteni, az oszlopokat pedig szintén betonnal fixálni. Ehhez a művelethez nem árt egy vízszintmérő sem, hiszen a ferdén betonba kötött oszlopokat már nem tudod kiegyenesíteni.

Ha nem vagy biztos a dolgodban és szeretnéd, hogy a végeredmény szép és tartós is legyen, akkor keress fel egy szakembert, aki a helyszíni felmérést követően részletes árajánlattal és tapasztalatával segít az igényeidhez legjobban illeszkedő kerítés megtalálásában.

Készen állsz rá, hogy neked is csodás kerítésed legyen?