A levendula az egyik legnépszerűbb nyári növény, amely nemcsak csodás lila virágaival és elragadó illatával babonáz meg mindenkit, de íze is elragadó, így érdemes kísérletezni vele a konyhában. A levendula szörp különösen népszerűvé vált a frissítő italokban, valamint a desszertekben, ráadásul pofonegyszerű elkészíteni! Cikkünkben összegyűjtöttük kedvenc levendula szörp receptjeinket, valamint azt is megtudhatod, hogy miért is imádják annyian világszerte a levendulát.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

A levendula diszkrét bája: miben rejlik a lila virágok népszerűsége?

A levendula nemcsak gyönyörű, de rendkívül sokoldalú is. Visszafogott megjelenésével, elragadó illatával, csodás ízével és gyógyító tulajdonságaival hódítja meg az emberek szívét szerte a világon. 

  • Illat – A levendula jellegzetes, karakteres és mégis visszafogott illata nyugtató hatású, sokan a tisztasággal és a frissességgel társítják.
  • Gyógyító tulajdonságok – Hosszú ideje ismert gyógyhatásairól is. A levendulaolajat gyakran használják aromaterápiában a stressz csökkentésére, az alvás minőség és a hangulat javítására.
  • Kulináris élvezetek – A levendula a konyhaművészetben is egy nagyon izgalmas alapanyag. Egyre több helyen tűnik fel, legyen szó süteményekről és más desszertekről, szörpökről, koktélokról vagy a fogások díszítő elemeként.
  • Az otthonok ékessége – A levendula gyönyörű és dekoratív, ezért sokan rajonganak érte a lakásban. A virágokat leszárítják és elragadó koszorúkat, asztali díszeket készítenek belőle, valamint illatosítóként is egyedülállóak.
  • Természeti szépség – A levendula egy gyönyörű mediterrán növény, amelynek lila virágai lenyűgöző látványt nyújtanak a kertekben. Szezonjában sokan zarándokolnak el megcsodálni az illatozó levendulamezőket, melyek újra és újra  felejthetetlen élményt kínálnak.

Miket készíthetsz levendulából?

A levendula egyáltalán nem mondható unalmasnak, lássuk, mi mindenre használhatod!

Levendula szörp

A levendula szörp olyan, mint egy elixír: édes, illatos és feldob bármit, amihez hozzáteszel akár csak néhány cseppet is belőle. Az egyik legjobb nyári frissítő ital simán, vízzel hígítva, némi jéggel felturbózva. A levendula szörp hatása sem utolsó, a békesség és nyugalom szigetére repíti az embert lélekben, ahogy a mennyei nedűt kortyolgatja.

Levendulás Limonádé

A levendulás limonádé szintén tökéletes választás a forró napokon. A frissen facsart citromlevet bolondítsd meg illatos levendula szörppel, adj hozzá vizet és jeget, és díszítsd friss levendula virágokkal! 

Levendulás fagyi

Szuper fagyikölteményt kreálhatsz pár gombóc vanília fagylaltból, amit levendula szörppel és szárított virágokkal tehetsz izgalmassá.

Summer drink iced coffee with lavender in glass and coffee beans on green background. Good Morning concept. Baeutiful ice coffee.

Levendulás sütemények

A levendula ízvilága tökéletes párost alkot az édes süteményekkel, desszertekkel. Mennyei ízeket kaphatsz, ha friss vagy szárított levendula virágot adsz piskótáidhoz, de pitéket, muffinokat is fűszerezhetsz. Ezen kívül a pudingoknak is csodás karaktert ad egy kis levendula.

Levendula tea

A virág különleges zamatot és illatot kölcsönöz a teáknak is. Készíthetsz akár tiszta levendula teát, vagy kombinálhatod más gyógynövényekkel, például mentával vagy kamillával.

Levendulás szappan

A levendula szappan természetes és kellemes illatot kölcsönöz a bőrnek. Otthon is elkészítheted natúr szappanból, levendulaolajjal és szárított virágokkal.

Levendula illóolaj

A nyugtató hatású levendula illóolajat aromaterápiában is használhatod a stressz csökkentésére. Mindössze levendula virág és bázisolaj szükséges hozzá. 

Levendula párnák

Készíthetsz illatos kis párnákat szárított levendula virágból, amelyeket a lakás bármely helyiségében használhatsz a mesterséges illatosítók helyett. A ruhásszekrényben is jó szolgálatot tesznek, mert isteni illatuk mellett távol tartják a molyokat.

Levendula szörp készítése házilag? Naná! 

Ha levendula szezon, akkor nem kérdés, hogy érdemes belevágnod saját levendula szörp készítésébe. Meglátod, nagyon jó móka, kiélheted kreativitásodat és még egy csomó pénzt is megspórolhatsz. Jóval olcsóbb, mintha boltban vásárolnád a nedűt! Ha ügyes vagy, olyan lesz, mintha eredeti tihanyi levendula szörpöt főznél.

Ösztönzőleg jöjjön most néhány érv!

Friss, természetes összetevők

Az otthon készített levendula szörp lehetőséget ad arra, hogy minőségi összetevőket használj. A friss vagy szárított virágok alkalmazásával biztosíthatod, hogy a szörp valóban a legjobb ízeket és illatokat hordozza magában.

Egészségesebb alternatíva

A bolti szörpök egy része túl sok cukrot tartalmaz, emellett a mesterséges adalékanyagok, tartósítószerek sem ritkák az összetevők között. Otthon készítve ellenőrizheted a cukor mennyiségét, vagy akár mézzel, eritrittel, nyírfacukorral is főzheted.

Testreszabhatóság

A házi levendula szörp készítése lehetőséget ad arra, hogy személyre szabd az ízeket. Kísérletezhetsz a levendula és a citrusfélék arányával, hozzáadhatsz más fűszereket vagy gyógynövényeket, és így az ízlésednek legmegfelelőbb ízvilágot alakíthatod ki.

Spórolhatsz vele

A kézműves levendula szörp ára bizony elég borsos, ezért ha magad főzöd, rengeteget takaríthatsz meg. Ráadásul a levendula szörp télire is kiváló, nem árt, ha a spájz polcon sorakozik némi aranytartalék a hidegebb napokra.

Fenntarthatóság

Csökkentheted ökológiai lábnyomodat is. Elkerülheted például a műanyag palackok használatát és a felesleges hulladéktermelést, továbbá ha helyi forrásokból származó összetevőket használsz, redukálhatod a szállítás során keletkező környezeti hatásokat.

Provident tipp: Imádsz sütni-főzni, és szeretnél néhány hatékony és jó minőségű konyhai gépet? Vagy a nyári befőzések alapanyagaihoz jönne jól egy kis anyagi segítség? Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Milyen alapanyagok szükségesek a levendula szörphöz?

A levendula szörp elkészítéséhez az alábbiakat érdemes beszerezni:

  • levendula (friss vagy szárított)
  • édesítőszer (pl. fehér vagy barna cukor, méz, xilit vagy nyírfacukor, eritrit stb.)
  • víz
  • citromlé
  • citromsav
  • egyéb ízesítők (opcionálisan gyömbér, menta, naracs stb.)

Citromsavval a szörp sokáig eláll, de a levendula szörp tartósítása száraz dunsztolással is történhet.

A legjobb házi levendula szörp receptek

Jöjjön most néhány recept a kedvenceink közül!

Egyszerű levendula szörp recept

Akik azt gondolják, hogy lila levendula szörpöt fognak kapni, azok tévednek, sokkal inkább egy bodzához hasonlító sárgás árnyalatra kell számítani a főzést követően. A levendula szörp recept szárított levendulából vagy friss virágokból is elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 150-200 g levendula 
  • 2 kg cukor (fehér vagy barna)
  • 2 l víz
  • 2 kezeletlen héjú citrom
  • 1 evőkanál citromsav

Elkészítés:

  1. Egy közepes méretű lábasba tedd bele a cukrot és a citromsavat. Öntsd fel 2 liter vízzel, majd add hozzá a karikákra vágott kezeletlen citromokat. Forrald fel közepes lángon, időnként kevergetve!
  2. Közben a levendula szárának alsó részétől felfelé haladva húzd le a virágokat egy nagyobb tálba!
  3. Amikor a cukoroldat felforrt, vedd le a tűzről, majd forrázd le a megtisztított levendulavirágot a forró cukros vízzel!
  4. Lefedve hagyd legalább 1 napig pihenni, hogy a levendula íze és illata átjárja a szörpöt!
  5. Másnap szűrd át, hogy eltávolítsd a levendulavirágokat!
  6. A szörpöt töltsd sterilizált üvegekbe!

Cukormentes levendula szörp édesítővel

A levendula szörp cukormentes receptje kiváló lehet azok számára, akik figyelnek a vonalaikra és a szörp glikémiás indexére.

  • 150 g levendula virág
  • 1 liter víz
  • 40 dkg xilit/nyírfacukor vagy 10 kanál eritrit
  • 3 db citrom
  • 1 tk citromsav
  • 1 tk szódabikarbóna

Elkészítés:

  1. Szedegesd le a levendula virágokat!
  2. Egy lábosban forralj fel 1 liter vizet, majd add hozzá az édesítőszert! Keverd addig, amíg teljesen fel nem oldódik, majd mehet bele a levendula!
  3. Ezután add hozzá a két citrom levét, a szódabikarbónát és a citromsavat!
  4. Folyamatos keverés mellett forrald újra, majd vedd le a lángról és fedő alatt hagyd kihűlni!

Mézes levendula szörp recept

A levendula szörp mézzel eszméletlen finom, semmiképp se hagyd ki!

Hozzávalók:

  • 100 g szárított levendula
  • 600 ml víz
  • 180 g méz
  • 1 db citrom

Elkészítés:

A citromokat karikázd fel, majd az alapanyagokat keverd el egy  lábosban és fél napig hagyd állni! Ezután forrald fel, majd hagyd kihűlni, szűrd le és tedd üvegekbe!

Levendula-citromfű szörp

A citromfüves levendula szörp egy igazi Jolly Joker a nyári napokon.

Hozzávalók:

  • 100 g citromfű
  • 150 g levendula
  • 200 g méz
  • 2 l víz

Elkészítés:

  1. A vizet picit melegítsd meg a mézzel, hogy a teljesen feloldódhasson! Ezután  teheted bele a levendulát és a citromfüvet.
  2. Majd hagyd állni 2 napig a hűtőben, végül szűrd le és töltsd üvegekbe!
Hirlevel banner BLOG 820x420-1

Mentás levendula szörp citromfűvel

És ha már citromfű, miért ne tehetnénk bele egy kis mentát!

Hozzávalók:

  • 1 kg cukor
  • 1,5 l víz
  • 50 db menta (friss)
  • 100 g citromfű 
  • 150 g levendula
Drink with lemon and lavender herb flowers. Purple cocktail drink with flowers in a glass on kitchen background. Summer fresh fruit flavored infused water of lemon and lavender. Cold summer lemonade.

Elkészítés:

  1. Keverd össze a cukrot és a vizet, főzz belőle szirupot!
  2. Miután elkészült, hűsd langyosra, jöhet bele a levendula, valamint a menta és a citromfű.
  3. Hűtőben hagyd állni 1 napig, majd szűrd le és töltsd üvegekbe. 

Neked melyik a kedvenc levendula szörp recepted? Írd meg nekünk kommentben!