Provident
blog

Milyen medencét vegyek? Tippek az ideális választáshoz! 

Ha otthon is át szeretnéd élni a víz melletti hűsölés élményét, egy saját medence kiváló megoldás lehet! Cikkünkkel segítünk az otthoni medencék közötti választásban, hogy te is megtalálhasd a számodra legjobb kerti medencét!

Különböző medence típusok

Gyors felállítású medencék

Ebbe a csoportba tartoznak a felfújható és puhafalú medencék, vagy a fémvázas medencék is. Ezen típusoknak a legnagyobb előnye, hogy kifejezetten gyorsan és könnyedén felállíthatók, ráadásul akár egy ember is el tudja végezni az összeszerelést. Ráadásul szinte bármely hipermarketben beszerezhetők, és még válogatni is van lehetőség az ár-érték arányban is legmegfelelőbb egyed kiválasztására.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

A felfújható kerti medencék (vagy felfújható gyerekmedencék) felfújható peremű medencék örvendenek napjainkban a legnagyobb népszerűségnek. Bár faluknak felfújása időigényes lehet, mégis ezeket a legegyszerűbb felállítani. Hátrányuk, hogy oldalfaluk sajnos nem mindig stabil, és oda kell figyelni, hogy a széle ne süllyedjen a vízszint alá, hiszen annak súlyos következményei is lehetnek.

Ami a fémvázas medencét illeti – amely szintén tökéletes mint kerti medence gyerekeknek –, ez a korábban említett felfújható peremű medencék valamivel tartósabb alternatívája. Maga a medence ez esetben is PVC anyagból készült, de a kerete már fém (általában rozsdamentes acél váz).

Medencék otthon - itt a nyár!

Fémfalas/Fémpalástos kerti medencék

A fémfalas, vagy más néven fémpalástos medencék olyan konstrukciók, amelyeket nem kell feltétlenül leszedni és elcsomagolni nyár végén (nem úgy, mint az előző két típust, amelyek nem vészelik át a telet). Legnagyobb előnyük, hogy merevséget adnak a medence testnek a medence oldalként szolgáló fémlemezek segítségével.

Többféle megoldásban léteznek: az egyszerűbb kivitelnél a medence oldalfala nem kap külön merevítést, a drágább megoldásoknál viszont igen. A fémpalástos vagy fémfalas medencék süllyeszthetőek és földfelszínre is állíthatóak.

Épített medencék

A legdrágább kategória, de talán a legnagyobb élményt is nyújtja, hiszen szinte saját strandot tudsz kialakítani otthonodban egy épített medencének köszönhetően. Nagy előnyük, hogy teljes kialakításukban, anyagukban, fóliájukban, de még formájukban is szabadon alakíthatók, minden a Te fantáziádra van bízva – és persze a pénztárcádra!

Milyen medenceméretet érdemes választani?

A megfelelő medencetípus és -méret kiválasztása természetesen rengeteg mindentől függ, de leginkább attól, hogy milyen adottságai vannak a kertednek, illetve, hogy pontosan hol szeretnéd azt elhelyezni. Emellett még érdemes végig gondolni azt is, hogy egyszerre általában hány ember fog a medencében tartózkodni: csak a szűk család számára vennéd/építtetnéd, vagy nagyobb medencés bulikat is szeretnél majd tartani a nyár során?

A föld feletti medence lefedése

A föld feletti medencéket mindenképp érdemes letakarni abban az esetben, ha huzamosabb ideig nem használod, de akár minden este is az aznapi pancsolás végén. Használhatsz előre telepített medencefedőket, amik lehetnek akár felemelhetők, üvegházszerűek vagy sínre helyezett megoldások. Ezek a lehetőségek költségesebbek, de segítenek a fürdési szezon meghosszabbításában és a tiszta medence megtartásában. Ráadásul még kulccsal is zárhatóak!

Ennél egy olcsóbb megoldás lehet a medencetakaró fóliák használata, amelyek már pár ezer forintért is beszerezhetők. Ugyanakkor hátrányuk, hogy kissé macerásan helyezhetők fel, illetve csak sztenderd méretekre készülnek, így például egy ásott medencéhez már valamivel nehezebben találni egy alkalmas darabot.

Épitett medencék otthonra

Szűrők és szivattyúk

Ami a tisztítást illeti, ajánlott beruháznod még egy medence szűrőre, szivattyúra is. Ezen szűrőrendszerek célja a víz tisztítása és keringetése, segítségükkel ráadásul még az algák elszaporodása is könnyedén megakadályozható. A szűrést egy zárt keringető rendszer végzi el szivattyú és egyéb szűrő berendezések segítségével. Egy-egy ilyen eszköz kb. 40-50.000 Ft-ért kapható, de időtállók és a medencét is óvják a szennyezésektől vagy más káros mikroszkopikus anyagoktól, így végtében jutányos árról beszélhetünk. Mert így garantáltan, minden alkalommal kellemes élmény lesz a fürdőzés!

Készen állsz egy új medence megvásárlására?