Provident
blog
Milyen költségekkel jár egy gyermek felnevelése?

2019-05-30

Észtárca

Milyen költségekkel jár egy gyermek felnevelése?

A gyermekáldás semmihez sem fogható öröm, amit nem lehet számszerűsíteni. Persze annak érdekében, hogy felkészülten várjuk a babát, azért mégis érdemes egy kicsit matekozni és időt szánni a családi költségvetés megtervezésére.

 

Várandósságtól a csecsemőkorig

Számtalan weboldal foglalkozik már azzal, hogy a szülőket segítve részletezi, milyen kiadásokra számíthatnak a gyermekvállalás egyes szakaszaiban. A statisztikák szerint már a 9 hónap alatt is tetemes összeggel kalkulálhatunk, megközelítőleg akár 1 millió forinttal is.

 

Beszéljenek a számok!

Mielőtt a gyermek megszületik, egy babakelengye lista alapján össze kell készítenünk minden szükségeset. Ebben szintén segítségünkre lesznek az internetes fórumok és blogok, de ha bizonytalanok vagyunk, a védőnő tanácsaira bátran támaszkodhatunk.

 

A babaholmik között a legfontosabb tételek: a babakocsi, a kisbútorok, a légzésfigyelő, az autós babahordozó, a sterilizáló na és persze a kifogyhatatlan mennyiségű pelenka, cumisüveg, a kisruhák, a tisztálkodási eszközök és a bébiételek.

 

Bár a gyermekek hipp-hopp felnőnek, életük első hat évében, a bölcsődétől az óvodáig majd azt követően az alsó tagozatig 1,5 és 6 millió forint között költhetnek el a szülők attól függően, hogy szerény körülmények között vagy luxusban nevelkedik a gyerkőc.

 

Később a tömegközlekedés vagy a kollégium, a különórák, a zsebpénz, a ruha és az étkeztetés ró nagyobb terhet a családi kasszára. A nem várt kiadásokra is fel kell készülni, hiszen egy egészségügyi probléma vagy egy tönkrement háztartási gép is rendkívüli anyagi helyzetet idézhet elő.

 

Egy gyermekre 18 éves koráig a legóvatosabb becslések szerint 14 millió forintot költenek el a szülők, de átlagban ennél sokkal többet, közel 30 millió forintot.

 

Készülj fel rá!

A tendencia azt mutatja, hogy a gyermekvállalás kérdésével egyre később foglalkoznak a fiatal párok. Az ok az anyagi biztonság megteremtésében keresendő és abban, hogy a nők olyan karriert próbálnak felépíteni, amit a szülés után is biztosan folytathatnak.

 

Persze a gyermekvállalás nemcsak költségekkel, hanem némi bevétellel is jár.

Remek ötlet például a Babakötvény, melyhez állami hozzájárulást is kapsz a kezdéshez és minden befizetésed után 10% támogatást.

A családi adókedvezmények, a lakáshoz való jutás támogatása, a GYED, a GYES vagy éppen a CSOK mind olyan lehetőség, melyekkel élni kell, ezért időben érdeklődj utána, hogy a te családod esetében mire számíthatsz.

 

Lásd tisztán a lehetőségeket!

A pénzügyi tervek készítése minden családnak hasznos lehet. A rendszeres kiadások mellett – amibe a rezsi és az élelmiszerek is bele tartoznak -, nyomon követhetjük azokat a tételeket is, melyekből lefaraghatunk. A bevételek és kiadások pontos követése mellett az is kiderül, mennyit tudunk megtakarítani az adott hónapban.

 

Készen állsz a gyermekvállalásra?