Provident
blog
Háztartási kisokos 7. – Milyen laptopra van szükségünk?

2018-02-22

Tudatos tippek

Háztartási kisokos 7. – Milyen laptopra van szükségünk?

Ma már egyre nehezebb a modern technológiával kapcsolatos kérdéseket annyival elintézni, hogy: „Ugyan, én nem értek hozzá”. Az okostárgyak világában elmosódik a határ valós és digitális között: munkánk, emberi kapcsolataink és a kikapcsolódásunk jelentős része ma már egy képernyő közvetítésével jön létre. Éppen ezért nem mindegy, hogyan választjuk ki ezt a képernyőt, és ami mögötte van. A laptop vásárlásnál számtalan tényezőt kell figyelembe venni: memóriát, processzort, súlyt, videókártyát vagy akár a laptop akkumulátor élettartamát. Szakértő senkiből nem lesz egyik napról a másikra, de eláruljuk, mit érdemes mérlegelni a megfelelő döntéshez.

Kell egy új laptop… vagy mégsem?

Gondoljuk végig az igényeinket, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy a laptop az ideális választás. Szinte alig használjuk a billentyűzetet az otthoni gépen, a legtöbbször csak a gyerekek nézik rajta a mesét? Akkor bőven elég egy tablet. Vagy éppen ellenkezőleg: folyamatosan több, nagy teljesítményt igénylő feladaton dolgoznánk párhuzamosan, miközben még zenét is hallgatnánk, videót néznénk vagy játszanánk rajta? Ebben az esetben jóval olcsóbban megúszhatjuk a beruházást egy asztali számítógéppel, ha a hordozhatóság nem életbevágó szükségletünk. Amennyiben mégis biztosak vagyunk abban, hogy laptopot szeretnénk, érdemes a boltok helyett a nagyvállalatok 1-2 év után leselejtezett készülékei közül válogatni. Ezekre a használt, de csúcsminőségű és mérsékelt igénybevételnek kitett gépekre a „refurbished” jelzőt használják, és jelentősen olcsóbban megszerezhetjük őket a bolti áruknál.

Processzor

Ki mondta, hogy a gépeknek nincs lelke? Az egyik legfontosabb szempont a laptop vásárlásakor a processzor, hiszen ez az alkatrész a leginkább meghatározó a gép teljesítménye szempontjából. Az Intel a vezető márka, ennek megfelelően a legtöbb esetben az ő termékeikkel találkozunk. Az i3, Atom és Celeron processzorokat csak abban az esetben ajánljuk, ha a szövegszerkesztőnél sokkal bonyolultabb programokat ritkán futtatunk a gépen, és az internetes böngészőnkben is elvétve nyitunk meg kettőnél több ablakot. Ennél jelentősebb igénybevétel esetén i5-ös, igazán intenzív használathoz (sok párhuzamosan végzett számítást igénylő feladat, multimédiaszerkesztés, játékok) pedig i7-es processzor javasolt. Szintén lényeges, hogy egyik esetben se legyen a termék harmadik generációsnál régebbi (jelenleg a hetediknél tart a cég), ugyanis azokból már hiányoznak a zökkenőmentes használathoz nélkülözhetetlen fejlesztések.

Provident tipp

Megtalálta az ideális gépet, de kicsit drágább, mint képzelte? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és hatékonyan megoldható a probléma! Részletek itt találsz a kölcsönfelvétellel kapcsolatban!

Memória és tárhely

Rendszermemóriából 4 gigányi RAM-mal is eldöcöghet egy átlagos felhasználó, 8 giga pedig kifejezetten kényelmes működést biztosít. Akinek ennél többre van szüksége, szerencsére könnyedén bővítheti. Azonban ha csak gyorsabb gépet szeretnénk, inkább a késleltetésre, azaz a CAS latency-re figyeljünk oda, és válasszunk olyan memóriát, amelyiknél alacsony ez a szám. Az adattárolásnál két lehetőség áll rendelkezésre: a nagyobb mennyiséget elbíró – merevlemezként ismert – HDD, és az kevesebb gigát tárolására alkalmas, de sokkal gyorsabb SDD. Mivel ez utóbbi csendesebb, nem fűti fel a gépet és kevésbé sérülékeny, sokkal jobb szívvel ajánljuk; ha sok képet, videót és játékot szeretnénk megőrizni, azokat inkább tartsuk külső adathordozókon vagy felhő tárhelyeken.

Képernyő és videókártya

A képernyő mérete természetesen utal a gép nagyságára és súlyára is. Itt is érdemes számításba venni, hogy mennyit szeretnék hozni-vinni a laptopot: amennyiben inkább otthon használnánk, érdemesebb 15 colosnál (nagyjából 40 cm) nagyobb képernyőjű gépet venni, aminek erősebb a hűtőrendszere, és valószínűleg amúgy is nagyobb teljesítményre képes. Munkához a 14 colos darabok is kiválóan alkalmasak, 13 alatt azonban már ultrabookokról beszélünk, melyek lehetnek könnyűek és kifinomult formatervezésűek, de a pénztárcánkat biztosan nem kímélik. Videókártyák esetén általában elegendő a processzorhoz illeszkedő, úgynevezett integrált verzió, ám nagyobb grafikai igénybevétel estén (tervezés, vágás, szerkesztés, nagyobb teljesítmény igénylő játékok) dedikált videókártyát ajánlunk, amely saját memóriával rendelkezik, így nem terheli a rendszer RAM-ot. A gamer-laptopok képviselik a kategória csúcsát ezen a területen, de ez az árukon is érződik.

Ti mit mérlegeltek, amikor új számítógépet vásároltok?