Provident
blog
Modern fényforrások az otthonunkban

2019-05-10

Tudatos tippek

Modern fényforrások az otthonunkban

Az egyre gyorsabban fejlődő LED-technológia a környezetvédelemre és az energiatakarékosságra is figyelmet fordít. A LED – vagyis a Light Emitting Diode – világító dióda, félvezető anyagból készülő fényforrás. A dióda által kibocsájtott fény színe a félvezető anyag összetételétől függően változhat, akár 16 millió szín is elérhető. Tudomány ide vagy oda, a fogyasztókat leginkább az energiatakarékosság érdekli: a LED ebben is jeleskedik, hiszen 90% energiamegtakarítás érhető el velük, így az áram számla is jóval kevesebb lehet.

 

Mit tud a LED lámpa?

A LED fény nem bocsát ki felesleges hőt, nem vibrál, így nem bántja a szemet, a fényforrások élettartama pedig akár 50 ezer óra is lehet. Ráadásul az élettartamot nem befolyásolja a gyakori fel-le kapcsolgatás sem, ezért forgalmas helyiségekbe és kisgyermekes családoknak is ideális. A LED lámpát érdemes tehát becsempészni az otthonunkba, főként a nehezen hozzáférhető helyeken praktikusak.

 

Mik azok a furcsa adatok a dobozon?

Vásárlóként sokszor értelmezhetetlen adatokkal találkozhatunk, de már néhány információ segíthet, hogy könnyebben válasszunk. A fényáram mértékegysége a Lumen, ez határozza meg, mennyi fényt bocsájt ki a lámpa. Ha a hagyományos izzónk teljesítményét 13-mal szorozzunk, az eredmény megközelítőleg kiadja, hány Lumenes LED égőre van szükségünk.

Az energiahatékonyságot A++-tól E-ig jelölik. A folyamatosan fejlődésnek köszönhetően a lámpák teljesítménye is egyre jobb és jobb.

A megszokott, természetes fényhez közeli melegfehér fényt a LED fényforrások között is megtaláljuk. A gyártók Kelvinben jelölik a csomagoláson a színhőmérsékletet, melyből a körülbelül 2700 Kelvin érték felel meg ennek a meleg fénynek.

Lényeges még az úgynevezett színvisszaadás is, melyet CRI vagy Ra megjelöléssel mutatnak és a 80-100 körüli értékekkel érhetjük el a valósághű színeket.

 

Dizájn és tudás egyben

A gyertya, gömb vagy körte formájú LED fényforrások alkalmazkodnak a lakásunkban található fali- mennyezeti- és állólámpáinkhoz. A letisztult, modern lámpákhoz ma már olyan LED-eket választhatunk, melyek önmagukban is szép látványt nyújtanak és kiemelik a forma szépségét.

Nyitott búrához érdemes átlátszatlan üvegű LED lámpát társítani, így elkerülhetjük, hogy használat közben elvakítson a belőle áradó fény.

 

Szabályozd kedved szerint!

Gyakran előfordul, hogy nagyobb fényre van szükség a szobában, míg máskor meghitt hangulatot szeretnénk, diszkrét világítással. Ilyenkor jól jön, ha mi magunk is módosíthatjuk a fény erejét.

Nincs más dolgod, mint beszerezni egy szabályozható fényű LED lámpát és a vele kompatibilis fali szabályozóval kedved és hangulatod szerint alakítani a fény mennyiségét vagy akár a színét is.

Készen állsz a LED lámpák számtalan előnyére?