Provident
blog

Műanyagmentes július – csatlakozz a kihíváshoz!

Csatlakozz emberek millióihoz és csökkentsd műanyagfelhasználásod júliusban! Hogy hogyan? Segítünk!

 

Mi az a műanyagmentes július?

A műanyagmentes július („Plastic Free July”) egy olyan globális mozgalom, amely emberek millióinak segít részt venni a műanyagszennyezés csökkentésében, illetve megoldásában, hogy tisztább bolygón élhessünk. A mozgalom/kihívás több platformján is ötleteket kínál, amelyek mind a kezdőknek, mind a profiknak segítenek csökkenteni az egyszer használatos műanyag hulladékot otthonainkban, a munkahelyeken, iskolában, de még a közterületeken is.

A mostani időszak a korábbi évekhez képest azért is fontosabb, mert 2021. július 1-től Magyarországon is megkezdődött az egyszer-használatos műanyagok kivezetése, mint pl. az evőeszközök, szívószálak, fültisztító pálcikák, tányérok. Az új jogszabály a 15 mikron feletti falvastagságú műanyag zacskókat is betiltja. Ezek azok amiket a bevásárlásnál lehet megvenni a kasszáknál.

Műanyagmentes július - csatlakozz a kihíváshoz!

 

Első lépések a műanyagmentesség felé

A jó hír az, hogy bárki bekapcsolódhat a kihívásba – egyébként pedig bármikor máskor is elkezdheted a kihívást, nem csak júliusban. Elsőre lehet, hogy nehezebb lesz az életmód váltás, és ténylegesen kihívást fog majd jelenteni, de légy türelmes és bízz a folyamatban, megéri!

Első lépésként például a vásárlásaid során ne műanyag zacskókat használj – főleg a zöldségek és gyümölcsök esetében –, hanem vigyél magaddal külön vászon- vagy bármilyen újra felhasználható szatyrot, de akár a boltban is választhatod az újrahasznosítható zacskókat. Ugyanez vonatkozik a pékáruk vásárlására is, ha teheted, papírzacskóba csomagold vagy csomagoltasd őket.

Ezen felül apróságoknak tűnhetnek, de összességében mégis hatalmas eredménye lehet az olyan változtatásoknak, mint ha például a kávézókban saját hordozható bögrébe kéred a reggeli életmentő italt, de akár vízért is be lehet ugrani a „Refill – Töltsd újra” kezdeményezésben részt vevő helyekre. Már egyre több vállalkozás csatlakozott a projekthez, kávézók, boltok, közlekedési csomópontok. Mobilapplikáció is elérhető, amivel pedig könnyen rá lehet találni a legközelebbi ivópontra. Nincs többé szükség PET-palack vásárlásra, ami az egyik legnagyobb környezetszennyező termék. Évente több mint másfél milliárd darab PET-palackot használunk el Magyarországon és csupán kevesebb mint egyharmadát hasznosítják újra itthon.

Ezekkel a lépésekkel már Te is rengeteg tehetsz a környezetünk védelméért és a fenntartható jövőért.

 

Ezeket az eszközeidet érdemes lecserélned otthon

Ha még ennél is tudatosabban szeretnél tenni a mindennapi műanyagfelhasználásod csökkentéséért, a következő tippekkel és ötletekkel közelebb kerülhetsz a műanyagmentes életcélodhoz.

A legtöbb fürdőszobai kellék és mosakodószer műanyag csomagolásban vásárolható, amelyek elhasználódásuk vagy kiürülésük után a kommunális szemetesbe kerülnek. Ez sajnos több sebből is vérzik – ha még nem kezdtél el szelektíven gyűjteni otthon, itt az ideje elkezdened, hiszen nem vesz sokkal több energiát igénybe. Ami pedig a termékeket illeti, több szappan, tusfürdő, sampon vagy egyéb más tisztálkodó szer is kapható már az üzletekben műanyagmentes csomagolásban, ráadásul nem sokkal drágábbak a szokásos tubusos termékeknél. Ugyanez igaz a borotvákra, fésűkre, szappantartókra stb.

Nem csak a tisztálkodó szerek, de különböző ételek is kaphatók már műanyag csomagolás nélkül. Egyrészt ha teheted, papírba csomagolt ételeket válassz, de léteznek ma már csomagolásmentes boltok is, ahol már egyenesen a saját tárolóeszközeidbe (díszes vagy egyszerű befőttes üvegek, újrahasznosított műanyag tárolóedények stb.) veheted a tésztákat, magvakat, fűszereket és még sok minden mást is.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Vásárolj műanyagmentes csomagolású ételeket!

 

Mit tehetsz a munkahelyeden

Nem csak az otthoni, de munkahelyi rutinodon is érdemes lehet változtatnod annak érdekében, hogy kevesebb műanyag hulladékot termelj a mindennapok során. Ha teheted, csomagolj magadnak előre ételt, és ne a gyorséttermekből vásárolj ebédet vagy uzsonnát. Ami pedig a csomagolást illeti, celofán vagy más műanyag helyett használj mosható és újrahasznosítható tároló edényeket.

Tipp: A fenti tanácsok ugyanúgy vonatkoznak arra is, ha esetleg a gyermekeidnek csomagolnál tízórait, ebédet vagy uzsonnát!

Ami pedig mindennél fontosabb: oszd meg másokkal is a tapasztalataidat és igyekezz másokat is meggyőzni a tudatos, műanyagmentes életmód előnyeiről! Hiszen minden kis lépés számít.

Készen állsz a műanyagmentes júliusra?