A július környezettudatosságról szól világszerte, elsősorban az elmúlt években is nagy népszerűségnek örvendő műanyagmentes július kihívás kapcsán. Ha szeretnéd te is támogatni a környezetedet és elősegítenéd azt, hogy sokkal kevesebb felesleges műanyagot használjunk fel júliusban, akkor ezeket a „kihívásokat” éppen neked találták ki! Talán a hónap végét követően néhány már szokássá is válhat számodra!

1. Többször használatos zacskó nejlon helyett!

Már jó ideje a nagyobb áruházakban is megjelentek azok a többször használatos zacskók, amikbe a pékárukat, zöldségeket és gyümölcsöket pakolhatjuk. Ezek nem csak moshatóak, de akár éveken át is használatban lehetnek! Ha te még nem zsákmányoltál be egy ilyet, akkor éppen itt az ideje, hogy lecsapj rájuk, hiszen egy 3 darabos csomag ára nagyjából 599 Forint, de kézműves verziókkal is találkozhatunk, amik különféle mintájú anyagból készültek. Ez utóbbinak az ára talán magasabb, de cserébe egy kisvállalkozást is támogathatunk a vásárlásunkkal!

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

2. Kulacs vagy kulacs? Neked van már?

Manapság a kulacs teljesen új értelmet nyert, hiszen nem az egyszerű, rövidéletű műanyag palackokra kell gondolni, hanem a designos, rozsdamentes acél verziókra, amik már-már kiegészítő számba mennek. Szerencsére egyre több helyen árusítják őket, így tulajdonképpen sokat keresnünk sem kell, legfeljebb a számunkra legmutatósabbat és legpraktikusabbat megtalálni. Ezeknek a termékeknek az átlagára 5000 forint körül mozog, viszont azáltal, hogy elkötelezzük magunkat egy kulacs mellett és mindig azt töltjük újra, sokkal kevesebb műanyagot használunk el.

műanyagmentes július

3. Figyelj oda a csomagolásra!

Ha vásárolsz, akkor ne csak a bevásárlólistádon szereplő tételekre, de azoknak a csomagolására is figyelj oda! Országosan már egyre több helyen találkozhatunk csomagolásmentes boltokkal, ahol saját tárolóba pakolhatjuk be a választott élelmiszereket.

Azonban, ha nincs a közelünkben ilyen lehetőség, akkor keressük az üveg vagy a fém csomagolási alternatívákat, hiszen azoknak az újrahasznosítás mellett számtalan újra felhasználási módját is megtalálhatjuk.

 

4. Legyél tudatos az újrahasznosítás során is!

Amennyiben mégis műanyag kerül a háztartásodba, akkor feltétlenül figyelj arra is, hogy megfelelően kezeld! Ez persze igaz a papírra, fémre és üvegre is, hogy keress nekik egy megfelelő tárolót, akár egy kiszelektált edényt, szemetest, vagy külön erre a célra gyártott darabot, majd hónap végén (vagy mikor megtelik) elvidd egy szelektív gyűjtőhöz.

műanyagmentes július

Fontos, hogy a szelektíven gyűjtött anyagokat ne csak egybe tegyük, de el is öblítsük azokat!

 

Készen állsz egy új környezetbarát szokásra?