Provident
blog

Nyílászárók cseréje: erre figyelj oda lakásfelújításnál

A nyílászárók cseréje nem mindig egyszerű folyamat, de a befektetett idő bőségesen megtérül egy kellemesebb otthon formájában! Cikkünkben összegyűjtöttük, mi mindenre érdemes odafigyelned felújításkor.

Hogyan is zajlik a nyílászárók cseréje?

1.Tervezz előre!

Bár az ablakok és ajtók tényleges beépítése csupán 1-2 napot vesz igénybe, az azt megelőző folyamatokhoz akár két hónapnyi idő is szükséges. Nem elég ugyanis, hogy magatoknak kitűzzétek a tökéletes időpontot a cserére, de találnotok kell olyan megbízható szakembert, aki éppen akkor rá is ér a munkálatokra! A jó idő miatt sokan tavaszra vagy nyárra időzítik az ablak- vagy ajtócserét, ezért az is könnyen előfordulhat, hogy az általatok kiszemelt szakember több hónapra előre már be van táblázva.

Arról nem is beszélve, hogy ha a folyamatokban már előrébb tartotok, és mindent pontosan lemértek lakásotokban vagy házatokban, az új nyílászárók és egyéb, egyedi kiegészítők (pl. külső tokos redőny, reluxa stb.) méretre gyártása több hetet is igénybe vehet.

Ablakcsere - nyílászárók cseréje

2.A nyílászárók kiválasztása és megrendelése

Érdemes a szakember kereséssel párhuzamos elkezdeni nézelődni a különböző nyílászárók között. Számos típus-méretű ajtót és ablakot meg tudsz rendelni már készen, de egyedi tervezetűeket és méretűeket is gyárttathatsz otthonodba. És hogy milyen anyagból? Cikkünk következő fejezetében részletesen kifejtjük a különböző anyagok előnyeit.

Provident tipp: Belevágnál a felújításba? Ne várj tovább! Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

3.Előkészületek – pakolás és takarítás

Nem kell tétlenül várakoznod, amíg megérkeznek az új elemek, használd ki az időt és pakolj el addig mindent az útból. Meglátod, sokkal több időt vesz igénybe, mint azt elsőre gondolnád! Ráadásul tökéletes alkalom arra, hogy összekösd a pakolást egy tavaszi nagytakarítással – éppen elég egyszer felforgatnod otthonod, nem igaz?

4.Beépítés – milyen tartozékokra lesz még szükségem?

Hidd el, az előkészületekhez és a hosszas várakozáshoz képest maga a nyílászárók cseréje már egy leányálom lesz! A képzett szakemberek akár egy nap leforgása alatt beépítik az új elemeket, felhelyezik az esetleges redőnyöket, reluxákat és/vagy függönyöket, illetve még szúnyoghálót is gyorsan felszerelnek, amennyiben igényled. Fontos azonban, hogy minden egyéb tartozék felszerelést előre egyeztessetek a munkásokkal, még az árajánlat kérése során.

Milyen anyagból válasszak nyílászárót?

A műanyag nyílászárók előnyei

A műanyag nyílászárók rengeteg előnnyel rendelkeznek: könnyen beépíthetők, a műanyag ablakoknak az egyik legjobb a szigetelése (persze ez típustól és minőségtől is függ), és nagyon könnyen tisztíthatók. Emellett még rendkívül időtállók – akár 50 éven keresztül is jól működnek –, így szinte semmilyen karbantartást nem igényelnek.

Az alumínium nyílászárók előnyei

Az alumínium ablakok és ajtók kifejezetten elegánsak és egyediek, hiszen nem annyira elterjedtek Magyarországon, mint a műanyag nyílászárók, így nem tartoznak a tucat termékek közé. Az egyik legnagyobb előnyük, hogy még a műanyagnál is hosszabb az élettartamuk, és bár emiatt valamivel drágábbak, megéri beruházni rájuk, a sok év alatt ugyanis kifizetődik az áruk.

A fa nyílászárók előnyei

A fa nyílászárók egyik legnagyobb előnye azok természetessége, külalakja és egyedisége, mindennek azonban súlyos költségvonzata is van. Ezen felül hátrányuk még, hogy néhány évente felületkezelést és tisztasági festést is igényelnek.

Ajtócsere - nyílászárók cseréje

Mennyibe kerül egy ajtó- vagy ablakcsere?

Ami az árakat illeti, nagyon sok minden függ a választott nyílászárók minőségétől, anyagától, típusától (pl. fix vagy nyíló ablak; hagyományos vagy biztonsági ajtó stb.), és persze attól is, hogy összesen hány cserére lesz szükség.

Például egy 1×1 méteres, prémium minőségű, egyszárnyú műanyag ablakot kb. 20-30.000 Ft-ért vásárolhatsz (akár már egyenesen raktárról), a hasonló tulajdonságokkal rendelkező alumínium ablakok pedig csak pár ezer Ft-tal drágábbak ennél. Az egyszerűbb, dekorfóliás ajtók ára sem magasabb sokkal ennél, már 30.000 Ft-ért is hozzá juthatsz dizájnosabb darabokhoz, de a minőségi, bemart fa ajtók ára akár 100.000 Ft fölé is mehet.

Ezen felül természetesen a nyílászárócsere és az új elemek beépítése szintén költségeket von maga után: átlagosan 25.000 Ft és 50.000 Ft között mozog egy-egy ilyen szolgáltatás. További költségeket jelentenek még az egyéb kiegészítők és tartozékok, így mindent összevetve több százezres kiadásról is lehet szó, ha több elemet cseréltetnétek ki.

Készen állsz nyílászárók cseréjére és a lakásfelújításra?