Kiömlött a kávé vagy vörösbor? Sáros cipővel léptetek véletlen a szőnyegre? Vagy befülledt a padláson? Ne aggódj, segítünk! Így tudod megoldani a szőnyegtisztítást alacsony költségekkel.

Otthoni gépek szőnyegtisztításra

Nem kell magas összegekért elszállíttatnod és ipari gépek segítségével kitisztíttatnod szőnyegeidet ahhoz, hogy ápoltak és tiszták legyenek. Napjainkban már számos kisebb otthoni gépet tudsz beszerezni szőnyegeid megújításához, legyen szó akár porszívókról, akár vizes kárpittisztító gépekről. Érdemes lehet egy-egy ilyen szerkezetre beruházni, hiszen nem csak szőnyegeidet, hanem egyéb textiljeidet, mint például kanapékat, foteleket vagy fali kárpitokat is könnyedén megtiszíthatsz segítségükkel. Kb. már 50-60 ezer Ft-ért is vásárolhatsz ilyen könnyen kezelhető és időtálló szőnyegtisztító gépeket.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Általános, száraz tisztítás és porszívózás

Annak érdekében, hogy időtálló és könnyedén tisztán tartható legyenek szőnyegeid, érdemes rajtuk minden héten egyszer végig menni és elvégezni az alap tisztítási folyamatokat. A heti rendszerességű porszívózás megakadályozhatja a poratkák megtelepülését, valamint segíti megelőzni, hogy a szennyeződések beivódjanak a szőnyeg szálai közé, ahol már akár a felület kopását is okozhatják.

Fontos! Már a száraz tisztításnál és porszívózásánál is figyelembe kell venned, hogy milyen anyagból készült szőnyeged, ugyanis ez nagy mértékben befolyásolja a tisztítási módot! Minden típus esetén érdemes szálirányban és először alacsonyabb fokozaton porszívózni, így károsodik legkevésbé a felületük.

Ha már száraz tisztítás, akkor ne feledkezzünk meg az egyik legolcsóbb és mégis egyik leghatékonyabb „csodaszerről”, a szódabikarbónáról! Szórd be alaposan a tisztítandó szőnyeg felületét szódabikarbónával, hogy az a frissebb foltokat magába tudja szívni – érdemes lehet óvatosan még bedörzsölni a szálak közé is egy kefével. Ezt követően hagyd rajta kb. egy órát, majd egyszerűen csak porszívózd fel a szódabikarbónát, és kész is! Olcsó, hiszen szinte minden üzletben és drogériában kapható pár száz forintért, mégis egyszerű és annál hatásosabb módszer.

Pórszívózás mint tavaszi nagytakarítás

Folteltávolítás mesterfokon

A kisebb otthoni balesetek okozta foltok eltávolítására már különböző készítményeket vásárolhatsz a nagyobb üzletekben. Azonban nagyon oda kell figyelni, hogy a tisztítás során kifejezetten szőnyegtisztításra javasolt folteltávolító szert használj, de ne nagyon vegyítsd más háztartási szerekkel. Ezentúl érdemes lehet még használat előtt kipróbálni a választott tisztítót a szőnyeg egy kevésbé látható részletén, hogy annak színét vagy anyagát nem károsítja-e.

Ezek a tisztító szerek azonban viszonylag drágák tudnak lenni, de van megoldás, ha kevesebb összegből szeretnéd megúszni a szőnyegtisztítást. Mint megannyi más problémát, a foltos szőnyeg helyzetét is tudja kezelni az ecet. Ehhez nem kell mást tenned, mint felhígítanod vízzel 1:2 arányban, majd egy kefe segítségével alaposan pucold át vele a felületet.

Foltok esetén alapvető szabály, hogy gyorsan kell cselekedni, vagyis nem szabad hagyni, hogy a folt beszáradjon. Elsőként fel kell itatni a kiömlött folyadékot egy tiszta, lehetőleg fehér ronggyal vagy egy papírtörlővel, de! Sosem szabad dörzsölni, mert tovább növelheti a folt nagyságát! Amint sikerült felitatni a folyadékot, a választott tisztító szerrel kell szépen lassan kidörzsölni a szennyeződést, viszont ez esetben is figyelni kell, hogy ne áztassuk el a szennyezett felületet, mert ez is növelheti a folt méretét.

TIPP: Makacsabb foltoknál érdemes lehet megismételni a fenti tisztítási folyamatot, amíg teljesen el nem tűnik a szőnyegről a szennyeződés.

Szőnyeg folteltávolítás

Illatosabb szőnyegeket otthonainkba!

Ha befülledt a szőnyeged a padláson vagy a pincében, esetleg beszívta a konyhából kiáramló olaj szagát, frissítsd fel egy kis zöld tea segítségével! Először főzz le egy nagyobb adagot belőle, majd töltsd a teát egy szórófejes üvegbe, és spricceld vele végig a szőnyeget. Elég egy negyedórát, esetleg húsz percet állni hagyni, és jöhet a porszívózás. Garantáltan frissebb és illatosabb lesz tőle kárpitod!

Te készen állsz a tavaszi nagytakarításra?