Provident
blog

Kreatív ötletek betonból – így készíts öntött formákat házilag!

Ha te is odavagy a kreatív megoldásokért és az otthonod dekorálásáért, akkor a beton lehet a következő szerelem projekted!

Milyen betont érdemes használni?

A betonról legtöbbünknek az építkezéseknél használt anyag ugrik be, pedig kreatív ötleteink megvalósítására is használhatjuk, hiszen a dekorbeton kültérre egy időtálló, tartós és az időjárás viszontagságainak is ellenálló megoldás.

A betonnak azonban valóban több fajtája is van:

  • a szárazbeton,
  • a hobbibeton vagy éppen
  • az ékszerbeton.

Kisebb betonból készült tárgyak, mint például egy kaspó vagy mécses tartó elkészítéséhez megfelelő lehet a hobbibeton is, azonban mindig kérdezzünk rá a kereskedőnél arra, hogy mit ajánlanának számunkra.

Hogyan készíthetsz kreatív dekorációt betonból? Megmutatjuk!

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg kreatív ötleteket betonból!

Klasszikus kerti kaspó házilag

Beton kaspó készítése házilag az egyik legegyszerűbb dolog, aminek a megvalósításába foghatunk, így érdemes ezzel kezdeni a kísérletezést a betonnal. A folyamat megfelelő tervezéssel könnyű lesz.

A betondekoráció első lépése a megfelelő méret és beton kaspó öntőforma megtalálása lesz, hiszen erre lesz először szükségünk miután kikevertük a betont. Egy kaspóhoz használhatunk két tálat, amit egymásba illesztünk, a kettő közé pedig a betont öntjük.

Ötletes megoldásnak bizonyulhat az is, ha egy érdekes formájú üveget helyezünk be alapnak és ebbe öntjük a betont, majd egy egyenes oldalú edényt teszünk ennek a közepére. A formának csak a kreativitásunk szabhat határt!

Így készítsd el te is: Beton kaspó készítése házilag

A kültéri virágtartók házilag egyszerű feladatnak ígérkezik, ezért érdemes egy kisebb munkával kezdenünk a betonból készült tárgyak készítését.

  1. lépés: Keverd ki a betont az instrukcióknak megfelelőn! Ez nagyjából azt jelenti, hogy 1 kg betonhoz kb. 1 dl víz lesz szükséges. Apránként adagold a vizet, hogy megfelelő sűrűségű anyagot kapj.
  2. lépés: Válasszuk ki a formát és kenjük ki olajjal vagy akár vazelinnel.
  3. lépés: Öntsük bele a betont úgy, hogy a készítendő tárgy vastagsága 8 és 40 mm között maradjon.
  4. lépés: Tegyük bele a forma másik felét, amivel a belső részét szeretnénk kialakítani.
  5. lépés: Kicsit rázogasd meg, hogy a légbuborékok távozzanak.
  6. lépés: A felső edénybe érdemes valamilyen súlyt tenni, hogy a helyén tartsa, amíg meg nem szilárdul.
  7. lépés: Várjunk, amíg megszilárdul! A teljes kötési idő hosszabb, azonban 24 órát követően már kitudjuk venni.
  8. lépés: Csiszolás és tisztítás, annak érdekében, hogy egyenletes felületet kapjunk.
  9. lépés: A színezés természetesen választható, hiszen önmagában is szép látványt jelentenek ezek az edények, tárgyak, azonban egy kis akrilfestékkel bármit feldobhatunk!
Megmutatjuk, hogyan készíthetsz kreatív dekorációt betonból!

Kerti tipegő házilag

Már kaphatunk olyan öntőformákat, amikkel járdát, kisebb utakat alakíthatunk ki a kertünkben, ráadásul viszonylag gyorsan.

  • Ehhez elsősorban arra van szükség, hogy kiássuk a területet olyan mélységben és szélességben, mint ahogy a formánk azt igényli.
  • Ezt követően ezt a formát is ki kell olajozni, majd öntsük bele a folyós betont.
  • Várjunk nagyjából 10 percet és válasszuk le a sablont a betont sértetlenül hagyva.
  • Végül töltsük ki a formák közötti részt földdel, amit füvesíthetünk, és máris jöhet a következő „járdalap”, hogy aztán nemsokára készen is legyen a kerti beton dekoráció!

Te készen állsz már a betonöntésre?