Provident
blog
Őszi teendők a kertben

2020-10-22

Szabadon

Őszi teendők a kertben

A kert – a téli pihenőidőszakot leszámítva – szinte egész évben kínál tennivalót a szorgalmas kertészeknek és ez alól az ősz sem kivétel. Összegyűjtöttük, milyen kerti teendők várnak rád ebben az évszakban.

Kellemeset a hasznossal

A kertészkedés az egyik legjobb hobbi, hiszen amellett, hogy jó levegőn vagy és mozogsz, még friss zöldséghez és gyümölcshöz is jutsz általa, ami szintén jót tesz az egészségednek. Ősszel a locsolást és a kapálást a termések leszüretelése váltja fel, amikből aztán finom befőttek és savanyúságok készülhetnek.

Végre látni fogod, miért is dolgoztál egész nyáron, hiszen a krumpli az édesburgonya, a sárgarépa és a petrezselyem betakarítása is most történik. Előbbieket homokban, a hagymát zsákokban, a káposztát pedig fagymentes helyen érdemes teleltetni.

Ősz közepén is gyakran előfordul, hogy a paradicsom még mindig terem. Hogy ezek a termések se menjenek kárba, szedd le őket zölden és tedd napos helyre egy banán mellé, mely segíti a beérésüket.

A zöldségeskert rendbetétele a gyomnövények és az elszáradt haszonnövények eltávolításával kezdődik, melyek remek komposzt-alapanyagot szolgáltatnak. Ezzel azt is megakadályozhatod, hogy a kártevők a növények között megbújva teleljenek át.

őszi munkák a kertben

Ültetni ősszel? Igen!

A kimerült talaj ásást és trágyázást igényel, hogy tavasszal újra készen álljon a magok befogadására. Ám ilyenkor is akad néhány növény, melynek ez a legideálisabb ültetési ideje. A mustár például remek zöldtrágyaként szolgál, de a fokhagymát, a spenótot és a salátát is elültetheted, nem beszélve a medvehagymáról, mely kifejezetten a hidegre csírázó magok közé tartozik.

Az első talajmenti fagyok előtt ültethetsz rózsát, krizantémot és árvácskát, de a hagymásokat is eldughatod a földbe, hogy kikeletkor csodás tulipánok és nárciszok díszítsék a virágoskerted.

A hideget nem tűrő cserepes és dézsás növényeket költöztesd világos, de nem túl meleg helyre a lakásban. Ha van télikert, az a legideálisabb, de a garázs és a pince is megfelelhet, ha fagymentes és nem teljesen sötét.

Metszési munkálatok

Az őszi kertészkedés egyik legnagyobb kihívása a metszési munkálatok helyes kivitelezése. Ezzel alapozod meg a gyümölcsfák jövő évi egészséges növekedését és bő terméshozamát. Ne feledkezz meg a bogyós gyümölcsök, a sövények és a cserjék felfrissítéséről sem. A virágokat is szabadítsd meg az elszáradt ágaktól: a rózsák különösen meghálálják majd a szakszerű visszavágást. A fiatal és a fagyérzékeny növények tövét takarással védd a téli hideg ellen, erre a célra használhatsz szalmát vagy fenyőmulcsot is.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

A szép gyep titka

Október végén, november elején kerül sor az utolsó fűnyírásra és a lehullott levelek összegereblyézésére, melyek szintén kerülhetnek a komposztálóba. A fűnyírón ilyenkor nagyjából 5 centire állítsd a vágásmagasságot, hiszen a hosszabb fűszálak több napfényt képesek felvenni télen, ami nagyban segíti a túlélésüket.

A levelek eltávolítása azért is lényeges, mert így elejét veheted a barna foltok kialakulásának és a mohásodásnak. Ha szép, élénkzöld gyepben szeretnél gyönyörködni tavasszal, akkor magas káliumtartalmú gyeptrágyával gondoskodj róla.

őszi munkák a kertben

Eszközök és bútorok

Hogy a tavaszi munkálatoknak zökkenőmentesen állhass majd neki, tedd rendbe a kerti szerszámokat is. A letisztítás után következhet a kapa és az ásó megélezése és a meglazult nyelek kijavítása.

Az öntözőrendszer téliesítése, a szivattyú karbantartása és a locsolócső elrakása is ilyenkor aktuális.

Ha fedett a teraszod, akkor is szükség lehet a fa bútorok lekezelésére: egy alapos csiszolás és egy ápoló lazúrozás jócskán meghosszabbíthatja élettartamukat. Ezután vidd őket fagymentes helyre vagy védd őket bútorponyvával az időjárás viszontagságaitól.

Készen állsz az őszi kerti teendők elvégzésére?