Provident
blog

Ezért használjunk télen párásítót vagy aroma diffúzort

Bizonytalan vagy a párásítókkal és aroma diffúzorokkal kapcsolatos tudásodban? Esetleg nem tudsz választani a különböző eszközök között? Cikkünkben részletesen elemezzük a témát, és bemutatjuk az egyes típusok közötti különbségeket!

Miért fontos a párásítás?

Hajlamosak vagyunk időről-időre megfeledkezni immunrendszerünk megfelelő támogatásáról, pedig a vírusok és a baktériumok is folyamatosan támadják az emberi szervezetet, kifejezetten télen. Ha nem figyelünk eléggé oda testünk védelmi rendszerének megerősítésére, könnyedén támadhatják meg szervezetünket különböző fertőzések, autoimmun betegségek és allergiák.

Az első és egyik legfontosabb védekezési pont – bőrünk óvása mellett – a légutaink nyálkahártyájának védelme, illetve megerősítése. Ugyanis, ha környezetünkben a levegő tartós ideig 40%-os (relatív) páratartalom alatt van, a nyálkahártya réteg kiszárad, és a szennyező anyagok szűrését végző csillók károsodhatnak. Ezt követően könnyebben kerülnek be szervezetünkbe nem kívánatos vírusok és baktériumok, légzőrendszerünk érzékenyebb részein pedig komolyabb károkat is okozhatnak.

Annak érdekében, hogy megelőzzük a fertőzéseket, biztosítanunk kell nyálkahártyánk védelmét a kiszáradástól. Feladatunk tehát a levegő szűrése, párásítása és melegítése a téli hideg időkben. Ha kifejezetten elővigyázatos szeretnél lenni, nedvességmérővel (higrométerrel) könnyedén tudod rendszeresen ellenőrizni az otthoni légtér páratartalmát.

Támogasd télen immunrendszered!

Nem mindegy, hogy hogyan és mivel

A száraz levegő leküzdésére régóta használunk párásítókat, nedvesítőket és egyéb eszközöket, azonban oda kell figyelnünk, hogy mit veszünk igénybe, hiszen különböző hatást érnek el. Például a száraz levegőt irritáló szerek közel sem lesznek olyan hatásosak, mint a levegőhöz hozzáadott nedvesség a párásítók és diffúzorok segítségével.

Ezen felül a páratartalom mértékével is óvatosan kell bánni, hiszen a páratartalom nemcsak a fertőzések és allergiák kezelésében játszik szerepet, hanem azok kialakulásában is. Kimondottan az allergiákat tekintve kell elővigyázatosnak lennünk, mert ha a páratartalom túl alacsony, az orrfolyadék irritálódhat, ami tovább súlyosbíthatja a meglévő tüneteket, de ha túl magas, a szokásos allergének, például az atkák, a penész és a pollen erősödnek, amely szintúgy további érzékenységet okoznak. Az ideális beltéri páratartalom 40% és 60% között van, amely megnyugtatja az irritált orrátjárókat, megakadályozza a penész terjedését és visszatartja a poratka mennyiségét a levegőben.

Az egyre szélesedő kínálat miatt azonban nehéz eligazodni a különböző párologtatók, illetve adott típusaik között. A következő fejezetekben összeírtuk, hogy mi a különbség egyes eszközök között, és hogy mikor és mire érdemes őket használni.

Mindent a hagyományos párásítókról

A párásítók olyan háztartási készülékek, amelyek a páratartalom növelése érdekében vízgőzt engednek a levegőbe, ezzel közvetlenül nedvesítve azt. Régebben meleg párásítók is léteztek, de a technológia fejlődésével a hideg párásítók vették át helyüket, amelyek biztonságosabbak és csendesebbek előző változatuknál.

A hideg párásítás során a hideg párásító készülékek nem melegítik fel és nem párologtatják el a vizet. Ezek közül a legnépszerűbb és leghatékonyabb az ultrahangos hidegpárásító, amely gyors rezgésével nagyon-nagyon apró cseppecskékre porlasztja szét a vizet, majd ezeket a részecskéket bocsátja ki a levegőbe. Csendes és biztonságos működésük miatt gyerekszobában is bátran használhatóak.

Párásítók és aroma diffúzorok

Száraz vagy ultrahangos aroma diffúzorok

Az elektromos aroma diffúzorok elsődleges célja a tér illatosítása. Nem bocsájtanak ki hőt, így nemcsak biztonságosak, hanem teljes mértékben megóvják a használt illóolajok szerkezetét is. Így nem csak az olajok illatát, de jótékony hatásait is élvezheted otthonodban. Aroma diffúzorok között a párologtatási technológia szerint két típus van: száraz vagy ultrahangos (vizes) diffúzor párologtatók.

Száraz diffúzorok használata esetén nincs szükség vízre, a készülék gyors levegővel porlasztja az illóolajat a levegőbe. Előnye, hogy a többi technológiához képest erősebb, tartósabb illatot biztosít, viszont a levegős porlasztás miatt működése kis zúgással jár, amely egy hálószobában zavaró lehet. Ezen felül ezek az alkalmatosságok drágábban kaphatóak a többi eszközhöz képest.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Az ultrahangos, más néven vizes diffúzorok illóolaj párologtató funkciójuk mellett a levegőt is enyhén nedvesítik, bár kisebb víztartállyal rendelkeznek, mint a hagyományos párásítók. Működésük során a belsőjükben található ultrahangos pasztillák magas frekvenciájú rezgésnek köszönhetően szintúgy hidegpárát bocsájtanak ki, mint a párásítók, ebben az esetben viszont a pára a tartályban lévő kevés vízből és az abba csepegtetett illóolajból tevődik össze. Ezen párologtatók nagyon látványos, modern külalakkal rendelkeznek, a legtöbb pedig színterápiát is alkalmaz. Sőt, némelyik készülék éjszakai fényként is funkcionálhat, hiszen nyugodtan bekapcsolva maradhat akár éjszakára a gyerekszobában csendes és zavartalan működésének köszönhetően.

Készen állsz otthonod illatossá varázslására?