Itt a nyár, a piacok tele vannak friss és finom zöldségekkel, így beköszöntött a salátakészítés szezonja is. Jó sali azonban nincs finom öntetek nélkül, amiket gyakorlatilag fillérekből, mesterséges adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentesen magad is elkészíthetsz. De miért érdemes házi dresszingekben gondolkodni? Mennyire ajánlottak a salátaöntet porok? Cikkünkből most mindent megtudhatsz, sőt tartogatunk jópár bevált receptet is.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Salátaöntet házilag: miért készíts otthon dresszingeket?

Bár a salátaöntetek szép számmal sorakoznak a boltok polcain, mégis ha igazán finom és változatos dresszingekre vágysz, akkor célszerűbb otthon megcsinálni őket. Szerencsére szinte az összes recept nagyon egyszerű és szinte pillanatok alatt összedobható. Ráadásul még spórolhatsz is velük. Nézzük is meg, hogy mik az előnyei a házi salátaöntet készítésnek!

#1. előny: Friss és természetes összetevők

Házi salátaöntet esetében pontosan tudod, hogy mit tartalmaz a szósz. Választhatsz friss és minőségi összetevőket, és elkerülheted az adalékanyagokat és tartósítószereket, amelyek gyakran megtalálhatók a bolti készítményekben.

#2. előny:  Új ízek és variációk

Az otthon elkészített salátaöntetet tökéletesen testre tudod szabni és kedvedre variálhatod az alapanyagokat, valamint az ízvilágot. Pontosan olyan dresszinget fogyaszthatsz, ami ízlésednek, hangulatodnak megfelelő és persze az adott salátához passzol. Kísérletezhetsz különböző olajokkal, ecetekkel, fűszerekkel és egyéb hozzávalókkal, hogy egyediséget vigyél a dresszingekbe.

#3. előny: Egészséges választás

Házi salátaöntet esetén szabályozhatod a hozzáadott só, cukor és olaj mennyiségét. Ez lehetővé teszi, hogy sokkal egészségesebb változatot készíts, amely ráadásul kevesebb kalóriát tartalmaz.

#4. előny: Pénztárcabarát megoldás

A saját salátaöntet olcsóbb lehet, mint a boltban vásárolt változatok. A kisebb kiszerelésű bolti salátaöntetek nagyjából 300 forintnál kezdődnek, de ha körülnézel a konyhában, akkor az otthon található olajokból, fűszerekből gyakorlatilag harmadáron készíthetsz saját verziót.

#5. előny: Zero waste, környezettudatosság és fenntarthatóság

Ha nem a boltok polcairól emeled le a dresszinget, hanem otthon gyártod saját üvegekben, rengeteg felesleges csomagolóanyagtól szabadítod meg a környezetet. Ráadásul az öntet kreálás remek terepet biztosít arra is, hogy ne kelljen kidobnod megmaradt ételeidet.

ZERO WASTE TIPP: Ha vettél egy csokor petrezselymet, de az ebédhez nem használtad fel teljesen, akkor bármikor apróra vághatod és csodás, illatos öntetet készíthetsz belőle. Vagy ha sütit sütöttél, és megmaradt egy kis citrom, akkor a levét szintén hasznosíthatod salátaöntetként.

Ha számodra is fontos, hogy zero waste, további ételmentő tippeket itt találsz >>

Provident tipp: Álmaid konyhájában szeretnéd elkészíteni kedvenc salátáidat? Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Salátaöntet készítése otthon: mi a helyzet a salátaöntet porokkal?

Salátaöntet porból dresszinget készíteni nagyon egyszerű, de valójában nem spórolsz meg vele több időt, mintha fűszereidet használod.

Annak ellenére, hogy a salátaöntet porok jó részén az olvasható, hogy ízfokozók, mesterséges színezőanyagok és tartósítószer nélkül készültek, nyomokban tartalmazhatnak glutént tartalmazó gabonaféléket, tojást, szóját, tejet, dióféléket, zellert, szezámmagot, amelyek az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat is kiválthatnak.

És ha már kóstoltál házi salátaöntetet, illetve por változatot, akkor nem kérdés, hogy tudod, mekkora különbség van a kettő között ízvilágban.

L

A legfinomabb salátaöntet receptek

Akár saját salátaöntet receptekkel is kísérletezhetsz, de hoztunk neked néhány jól bevált dresszinget, melyet kevés alapanyagból villámgyorsan összekeverhetsz.

Vegán salátaöntet receptek

Tudtad, hogy a növényi alapú ételek és italok jelentősen csökkenthetik az ökológiai lábnyomot?

TIPP: A vegán termékek választása igen hatékony módja annak, hogy kevesebb legyen az egy főre jutó vízfogyasztás és hozzájáruljunk a fenntartható élelmiszer-termeléshez és életmódhoz. 

Jöjjön most néhány isteni salátaöntet állati alapanyagoktól mentesen! 

Házi salátaöntet vegán joghurttal

A vegán joghurt nemcsak akkor szuper választás, ha környezettudatos vagy, de ideális azoknak is, akik allergiásak a tejtermékekre, esetleg laktóz vagy kazein intoleranciával küzdenek.

Hozzávalók:

  • 1 csésze növényi joghurt (pl. szója-, mandula- vagy kókuszjoghurt)
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma (opcionális)
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverd össze a növényi joghurtot, a citromlevet és az olívaolajat. Adj hozzá mustárt, és alaposan dolgozd el.
  2. Opcionálisan adhatsz hozzá zúzott fokhagymát, amely extra ízt ad az öntetnek. 
  3. Sózd, borsozd ízlés szerint.

TIPP: Ha a savanykásabb ízeket szereted, akkor ne fukarkodj a citromlével.

Vegán kapros salátaöntet

A kapor egy elég megosztó fűszer, de te ha imádod az ízét és illatát, akkor tutira ez lesz az egyik nagy kedvenced.

Hozzávalók:

  • 1 csésze növényi joghurt
  • 2 evőkanál frissen aprított kapor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma finomra aprítva
  • 1 teáskanál mustár 
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverd össze a növényi joghurtot a frissen aprított kaporral.
  2. Add hozzá a citromlevet, a fokhagymát és a mustárt. Keverd alaposan össze, hogy az öntet egynemű legyen.
  3. Sózd, borsozd ízlés szerint.

TIPP: Ha az intenzívebb ízeket kedveled, akkor adhatsz hozzá több kaprot is. Az elkészített salátaöntetet légmentesen zárható üveg edényben tárold a hűtőszekrényben. Hagyd pihenni legalább egy órát, hogy az ízek jól összeérjenek. 

Vegán petrezselymes salátaöntet olívaolajjal

A petrezselyem egy semlegesebb ízvilágot képvisel, mint a kapor, ugyanakkor rendkívüli frissességet és üdeséget ad a salátáknak.

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze friss petrezselyem, finomra aprítva
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma 
  • 1 teáskanál mustár
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverd össze a finomra aprított petrezselymet, az olívaolajat, a citromlevet, valamint a fokhagymát. Add hozzá a mustárt és alaposan keverd össze.
  2. Sózd, borsozd ízlés szerint.

Vegán korianderes-lime-os salátaöntet

Az egzotikus keleties ízek kedvelői imádni fogják ezt az igazi ínyencséget. Az olívaolaj gazdag textúrát és ízt kölcsönöz az öntetnek, míg a koriander, a lime és a római kömény lélekben Ázsiába reptet bennünket.

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze friss koriander, finomra aprítva
  • 2 evőkanál frissen facsart limelé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1/2 teáskanál őrölt római kömény
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés: 

  1. Egy tálban keverd össze a finomra aprított koriandert, a lime levét, az olívaolajat és a fokhagymát, majd add hozzá a római köményt.
  2. Ízlés szerint sózd, borsozd.
  3. Kóstold meg az öntetet, és igazítsd az ízeket szükség szerint. Ha szeretnéd erőteljesebbé tenni a zamatokat, használhatsz akár több koriandert, vagy megbolondíthatod még egy kis lime-mal.

Egyszerű salátaöntetek

Nézzünk most meg néhány alap salátaöntet receptet, melyet gyakorlatilag pillanatok alatt bármikor elkészíthetsz.

Olívaolajos salátaöntet citrommal

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál dijoni mustár (opcionális)
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverd össze az extra szűz olívaolajat és a frissen facsart citromlevet. Ha szeretnéd, hozzáadhatsz fokhagymát is a további ízekért.
  2. Opcionálisan mehet bele dijoni mustár is, amely extra ízvilágot és textúrát ad az öntetnek. Keverd össze alaposan, hogy az öntet egynemű legyen.
  3. Ízlés szerint adj hozzá sót és frissen őrölt fekete borsot.

Balzsamecetes salátaöntet

 Az olívaolaj és balzsamecet kombinációja tökéletes állagot ad az öntetnek, míg a dijoni mustár és a fokhagyma fűszerességet és aromát biztosít. 

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze balzsamecet
  • 1/2 csésze extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma (opcionális)
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés: 

  1. Egy tálban keverd össze a balzsamecetet, az extra szűz olívaolajat és a dijoni mustárt. Hozzáadhatsz zúzott fokhagymát is, hogy karakteresebb legyen. 
  2. Sózd, borsozd ízlésed szerint.

Mézes-mustáros salátaöntet 

A méz és a mustár találkozása remek ízelegyet biztosít, ami gyakorlatilag bármilyen típusú salátának jól áll.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál méz 
  • 2 evőkanál mustár vagy dijoni mustár
  • 2 evőkanál almaecet vagy fehérborecet
  • 1/4 csésze extra szűz olívaolaj
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés: 

  1. Egy tálban keverd össze a mustárt, a mézet és az almaecetet.
  2. Lassan adagold hozzá az extra szűz olívaolajat, miközben folyamatosan kevergeted, így érhetsz el tökéletes állagot.
  3. Ízlés szerint tegyél hozzá sót és frissen őrölt fekete borsot. Kóstold meg az öntetet, és igazítsd az ízeket szükség szerint.

TIPP: Amennyiben túl erősnek találod a mustár vagy az ecet ízét, adj még hozzá kevés mézet.

Olívaolajos-mustáros salátaöntet

Ez egy végtelenül egyszerű ecetes-olajos salátaöntet, aminek kiváló akkor is, ha önmagában kerül a salátára, de akár fűszernövényekkel is egyedivé teheted. Lássuk az alapreceptet!

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze ecet (pl. almaecet vagy fehérborecet)
  • 1/2 csésze extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál dijoni mustár (opcionális)
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma, finomra aprítva (opcionális)
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverd össze az ecetet és az extra szűz olívaolajat. Ha szeretnéd, hozzáadhatsz egy teáskanál dijoni mustárt is, amely extra ízvilágot és textúrát ad az öntetnek.
  2. Opcionálisan adhatsz hozzá finomra aprított fokhagymát, ha szereted az intenzívebb ízeket. 
  3. Keverd össze az öntetet alaposan, hogy az összetevők jól elvegyüljenek.

Salátaöntet receptek tejimádóknak

Fokhagymás-joghurtos salátaöntet

Hozzávalók: 

  • 1 csésze joghurt
    2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva vagy reszelve
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál friss aprított petrezselyem (opcionális)
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés: 

  1. Egy tálban keverd össze a joghurtot, a fokhagymát, és a frissen facsart citromlevet. Ha szeretnéd, hozzáadhatsz egy evőkanál extra szűz olívaolajat is az íz és textúra kedvéért.
  2. Opcionálisan tehetsz hozzá aprított petrezselymet az öntet frissítő ízvilágáért. Sózd, borsozd ízlés szerint.

TIPP: A joghurt házilag is elkészíthető, mindössze 1 liter teljes teljre és egy kis élőflórás joghurtra van szükséged hozzá. 

Tejfölös salátaöntet recept pirospaprikával

Hozzávalók:

  • 1 csésze tejföl 
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés: 

  1. Keverd el a tejfölt, a pirospaprikát, a frissen facsart citromlevet és az extra szűz olívaolajat, majd jöhet hozzá a fokhagyma.
  2. Dolgozd össze az alapanyagokat alaposan, hogy az ízek jól elvegyüljenek. Ha szükséges, ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal.

Kefires salátaöntet recept bazsalikommal

Hozzávalók: 

  • 1 csésze kefir 
  • 2 evőkanál aprított friss bazsalikom
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

  • A kefirhez add hozzá a  frissen aprított bazsalikom leveleket, a frissen facsart citromlevet és az extra szűz olívaolajat és keverd össze alaposan.
  • Sózd, borsozd, majd hagyd állni kb. 2 órát, hogy összeérjenek az ízek.

Ezersziget salátaöntet házilag 

Ha salátaöntetről van szó, akkor az ezersziget egy igazi, kihagyhatatlan klasszikusnak számít. Nézzük most meg, hogy hogyan tudod elkészíteni házilag!

Hozzávalók:

  • 200 g majonéz
  • 3 evőkanál tejföl
  • 100 ml víz
  • 2 evőkanál ketchup
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 fej reszelt vöröshagyma
  • 1 apróra vágott csemege uborka
  • csipet pirospaprika

Elkészítés:

Az összetevőket egy tálban keverd össze. Ha úgy érzed, hogy az öntet túl darabos, aprítógépben is összedolgozhatod.

Különleges salátaöntet receptek

Diétás salátaöntet fogyókúrázóknak: lenmagolajas salátaöntet

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál lenmagolaj
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés: 

  1. Egy tálban keverd össze a lenmagolajat és a frissen facsart citromlevet. Ügyelj rá, hogy az olaj és a citromlé jól elkeveredjenek egymással. 
  2. Sózd, borozd ízlés szerint.

Dolce vita olasz salátaöntet

Jöjjön most egy kis olasz életérzés és csodálatos mediterrán fűszerek a saláta vacsorához.

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál friss, aprított oregánó
  • 1/2 teáskanál friss, aprított bazsalikom
  • 1/2 teáskanál friss, aprított kakukkfű
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Dolgozd el az extra szűz olívaolajat, a vörösborecetet és a mustárt. Alaposan keverd össze.
  2. Add hozzá a friss oregánót, a bazsalikomot és a kakukkfüvet, végül sózd, borsozd.

Francia saláta öntet

A franciasaláta egy igazi nagy öreg, amely többféleképpen is elkészíthető. Jöjjön egy hagyományos dresszing hozzá!

Hozzávalók:

  • 3,8 dl tejföl
  • 1,5 evőkanál majonéz
  • 2 teáskanál mustár
  • 0,5 teáskanál cukor 
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanál citromlé

Elkészítés:

Keverd össze a tejfölt a majonézzel és a mustárral, majd add hozzá a citromlevet, a cukrot és sózd ízlés szerint.

TIPP: Bár a hagyományos recept kevés cukrot is tartalmaz, ez elhagyható, ha teljesen cukormentes salátaöntetre vágysz.

Tippek otthoni salátaöntet készítéshez

Végezetül adunk néhány hasznos tanácsot, hogy mire érdemes figyelned a saját dresszingek készítésénél.

  1. tipp: Minőségi és friss összetevőket használj

Minőségi olajokat, eceteket és fűszereket vásárolj, hogy minél értékesebb összetevőkkel táplálhasd tested. Amikor lehetséges, friss alapanyagokban gondolkodj, amelyek értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal látják el szervezeted.

#2. tipp: Merj kísérletezni

Abszolút ér eltérni a recepttől, ha szükséges, változtatni az arányokon. Próbáld ki az egyes önteteteket, hogy milyen, ha plusz fűszereket teszel hozzájuk, több citromot használsz, vagy épp fokhagymásabbra készíted. Folyamatosan kóstolj és igazítsd az ízeket a saját preferenciáidnak megfelelően.  

#3. tipp: Keverd jól össze

Mindig alaposan dolgozd össze az alapanyagokat, hogy megfelelő állagot kapjon dresszinged.

#4. tipp: Hagyd összeérni az ízeket

Ha van rá lehetőség, hagyd pihenni az öntetet egy ideig a hűtőszekrényben. Ez segít az hogy összeérjenek és intenzívebbé váljanak az ízek.

#5. tipp: Tárold megfelelően

Az elkészített öntetet légmentesen zárható – lehetőleg üveg – edénybe tedd, majd irány a hűtő. Így tudod legjobban megőrizni az öntet frissességét.

Neked melyik a kedvenc salátaönteted? Írd meg nekünk kommentben!