Provident
blog

Spóroljunk az ünnepek előtt – Pénzügyi tippek

A boltok mindent megtesznek, hogy már most érezzük: nyakunkon a karácsony! Lehet, hogy igazuk van? Megfelelő időzítéssel és taktikával ugyanis sokkal könnyebben megy a megtakarítás. Természetesen van pár ötlet a tarsolyunkban, amivel egyszerűbb kezelhetjük az ünnepekkel járó anyagi terheket. Spórolásra fel!

Ütemezés

Rengeteget segít, ha nem hagyjuk az összes ajándék, dekoráció és étel beszerzését december 23-ára. Ezt persze könnyebb mondani, mint kivitelezni, de csak egy picit kell tudatosabbnak lennünk, és máris kevésbé megterhelő pénztárcánknak a december. Az élelmiszerek egy része lefagyasztható, a dekoráció jelentős hányadát pedig a következő évben is felhasználhatjuk. Az ajándékokat sem kell egyszerre megvenni: ha novembertől kezdve minden héten csak egyetlen egy szerettünk karácsonyi meglepetéséről gondoskodunk, idegeskedés nélküli, anyagilag sokkal kiegyensúlyozottabb szentesténk lesz.  Sok időt (és néha némi pénzt is) megspórolhatunk az internetes vásárlás és a házhozszállítás segítségével, viszont figyelni kell arra, hogy időben kiszállítsák a csomagot.

 

Törzsvásárlói kártyák, kuponok, akciók

Nem ok nélkül gyűjtögetjük hónapok óta törzsvásárlói pontjainkat: végre beválthatjuk őket! Akár ezeket használnánk fel, akár az állandó kedvezményekkel szeretnénk élni, az a legfontosabb, hogy az ünnepek előtt véletlenül se maradjanak otthon a törzsvásárlói kártyák. Szintén elengedhetetlen az akciók kiszúrása, valamint a kuponok összegyűjtése és beváltása… Legalábbis akkor, ha anyagi csőd nélkül szeretnénk zárni az évet. Itt nem csak az ajándékokra és a különleges menüre érdemes gondolni: ha a karácsonyt megelőző 1-2 hónapban csökkenteni tudjuk hétköznapi kiadásainkat, az az ünnepi költségvetésnek is sokat segít.

 

Provident tipp

A vártnál nagyobb kiadásokkal járnak az ünnepek? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és hatékonyan megoldható a probléma! Részletek: https://providentonline.hu/kolcsonok/provident-kolcson/

 

Árulj, ne csak vásárolj

A karácsonyról mindenkinek a vásárlás és a pénzköltés jut eszébe: mi legyünk egy fokkal okosabbak! Azzal is szert tehetünk némi plusz bevételre, ha pár, számunkra már szükségtelenné vált holmit eladunk másoknak, akik még örömüket lelik benne. Ehhez remek platformot biztosítanak az olyan honlapok és alkalmazások, mint például a Vatera vagy az eBay.

 

Ajándékok

A legfőbb irányelv: mennyiség helyett a minőségre törekedjünk! Nagy a család? Érdemes az iskolai és céges ünnepségekhez hasonló sorsolással intézni az ajándékozást: mindenki csak egy-egy embert lep meg, ami anyagilag sem annyira megterhelő, és az elaprózott, jelentéktelen és személytelen ajándékokra is kevesebb az esély. Utóbbi azzal is elkerülhető, ha listát készítünk egymásnak: így ugyan oda a meglepetés, de a csalódottság is! Amennyiben egyik családtagunk költségesebb meglepetésre vágyna idén (ez a gyerekeknél gyakran előfordul), nem kötelező egyedül vállalnunk a terhet: összeállhat a család, és sok kicsi helyett egy nagy ajándék lesz számára a fa alatt.  A vásárlások mellé kapott számla mindig maradjon nálunk még pár hétig: sosem tudhatjuk, ki szeretné valami miatt visszacserélni azt, amit tőlünk kapott. Utolsó tipp: sokkal olcsóbb, ha magunk csomagoljuk az ajándékokat egyetlen csomagolópapírral, mintha mindegyik darabnak külön zacskót vennénk. És környezettudatosabb is!

 

Nálatok mikor indul a karácsonyi készülődés?