Provident
blog

Spóroljunk együtt a gyerekekkel a konyhában!

Az elpazarolt ételek kérdése korunk egyik legégetőbb problémája: a Földön több mint 1 milliárd tonna még ehető állapotú ételt dobunk ki évente. Nemcsak szomorú ez, hanem pénzkidobás is! Érdemes tudatosítani már gyerekkorban az újrahasznosítás fontosságát, és egy kis kreativitással, játékos feladatok alkalmazásával gyerekeinket megtanítani arra, hogy a pazarlás felesleges és rossz dolog.

A gyereknevelés részévé kell tennünk a környezettudatos viselkedés tanítását, amibe nemcsak a szelektív hulladékgyűjtés, hanem a jól átgondolt, tudatos élelmiszer vásárlás is beletartozik. Ha szükséges, akkor magunkat is át kell szoktatnunk a könnyen fogyasztható ételek beszerzésére, a maradékok felhasználására. Írjunk a kicsikkel együtt bevásárlólistát, állítsuk össze előre a heti menüt, így nem spontán fogunk válogatni velük az élelmiszerboltban, hanem egy előre kitalált tervhez alkalmazkodva szerezzük be az alapanyagokat. És ezt ők is érteni fogják! Vonjuk be őket a menü összeállításába, kérhessenek kedvenceket, így közös lesz a vásárlás felelőssége is.

Spóroljunk együtt a gyerekkel a konyhábanAz ételek elkészítésébe is vonjuk be a gyerekeket. Ez nekünk is segítség lesz, nekik pedig érdekes tanulási módszer arra, hogy lássák, mennyi szerves hulladék termelődik például egy zöldségleves előkészítésénél. A krumpli-, a répa-, és tojáshéjat komposztáljuk, a később keletkezett komposztot pedig használjuk fel növényeink földjébe bekeverve. A szerves anyagok lebomlásának és a természet körforgásának értelmezéséhez ez remek szemléltetés a gyerekek számára.

Ne dobjunk ki mindent, amit nem tudunk egyből megenni. Az újrahasznosított ételek remek megoldást kínálnak gyerekeink nevelésére is, ráadásul nem kell unásig ugyanazt ennünk, ha kreatívan használjuk fel a megmaradt alapanyagokat, kész ételeket. Ami maradékból már nem készítünk magunknak ételt, azt adjuk a kutyának, cicának; ha pedig nekünk nincs háziállatunk, ajándékozzuk oda a szomszéd kutyusának.

Ha nem is tudunk minden morzsát elhasználni, ha nem is lehet minden maradékból új vacsorát varázsolni vagy a házi kedvenceinknek adni, azért könnyen, egyszerűen spórolhatunk és lehetünk okosabbak egy kis odafigyeléssel.