Provident
blog

Kiszámoltuk: így sportolj tudatosan és költséghatékonyan!

Arról már esett szó, hogy gyerekek esetében mennyibe kerül a sportolás, ideje megnézni, hogy mennyire terheli meg a pénztárcánkat, ha egy felnőtt vágna bele az edzésbe.

 

Jelen bejegyzés kizárólag tájékoztató jellegű, és nem minősül jogi, pénzügyi vagy egyéb tanácsadásnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a vonatkozó jogszabályi előírásokat, illetve a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat.

 

Otthon vagy edzőteremben?

Az új év hozza magával az egészséges életmódra vonatkozó fogadalmak garmadáját, pedig az év bármelyik szakaszában költséghatékonyan belevághatunk.

Tény és való, hogy edzőteremben edzeni költségesebb, de a profi eszközök és a szakértő segítségnek köszönhetően támpontot is kaphatunk az előremenetelünkben. Lássuk mennyibe kerülhet egy kondibérlet! Míg Budapesten egy havi bérlet ára 12 ezer forinttól egészen 22 ezer forint felé is terjedhet, addig az összeg vidéken 10 ezer forint alá is megy.

Sportolj költséghatékonyan - otthon, vagy edzőteremben

Provident tipp: Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Az otthoni edzés az eszközök hiánya ellenére rugalmas edzési lehetőséget biztosíthatnak nekünk, hiszen ahogy időnk engedi, úgy tudunk belevágni, bár ebben az esetben nincs meg egy lefoglalt időpont motivációja.

Ha nem szeretnénk netes keresgéléssel és találgatásokkal indítani az edzést érdemes egy edzéstervet követnünk. Népszerű hazai program a Gyerünk Anyukám, ahol 1-1, 8 hetes program díja 14 és 18 ezer forint között mozog. Külföldi viszonylatban érdemes megemlíteni Pamela Reif német influencert, akinek az Instagramon ingyenes edzéstervei érhetők el, amik szintén ingyenes YouTube videóira vezetik a sportolni vágyókat. Fontos, hogy a legtöbb videójában zene szól, így angoltudás sem szükséges ahhoz, hogy megértsük az „edzőnket”.

 

Miért kell az edzőruha?

Szorosan kapcsolódik ugyan a sportoláshoz, de még a megkezdése előtt fontos gondolni rá: ez a megfelelő sportruházat. Mondhatnánk, hogy persze, bármiben érdemes elkezdeni, de bizonyos eszközök terén már az elején sem szabad kompromisszumot kötni.

Minden kétséget kizáróan ilyen például a sportcipő választás, főleg, ha futásra adnánk a fejünket. Akár futópadon, akár kültéren futunk, nagy terhelésnek tesszük ki magunkat, amit hosszabb-rövidebb távon megbosszulhat egy rossz cipő pl. ízületi fájdalmak vagy gerincproblémák formájában. A számunkra megfelelő cipőt is edzettségi szintünknek megfelelően kell kiválasztanunk: kezdők számára, maximum heti 10 km-ig már 10 ezer forint alatt is találunk cipőt, de, ha előre gondolkodunk és egy edzettségi szinttel feljebb vásárolunk lábbelit ez az összeg már 20 ezer forint körül kezdődik.

Ha nem is futni készülünk, hanem aerobic jellegű mozgást választanánk, úgyis feltétlenül fontos, hogy jó cipőben tegyük meg azt, hasonló okokból, mint amiért jó futócipőre is szükségünk lehet.

Hölgyek esetében a megfelelő felszerelés része kell, hogy legyen legalább egy, de praktikus okokból akár 2-3 darab sportmelltartó is, ami a választott sporthoz megfelelő tartást tud biztosítani. Ezeknek a termékeknek az ára 5 ezer forinttól kezdődnek és 15 ezer forintig is feltudják tornázni magukat.

Az edzőruha természetesen ezzel még nem teljes, hiszen szükségünk lesz megfelelő felsőruházatra és nadrágra is. Otthoni torna esetén bármilyen póló megteheti, míg, ha kinti futásra készülünk, már érdemesebb bevásárolni: téli futás esetén szinte kötelező a jó aláöltöző és polár pulóver, nyáron pedig egy könnyedebb anyagú felső. Egy hosszúujjú légáteresztő felső 4-5 ezer forint körül kezdődik, de minél profibb annál drágább is tud lenni, így a 10 ezer forintot is meghaladhatja.

Sportolj a szabadban!

Otthoni sporteszközök

Ha az otthonunk kényelmében szeretnénk edzeni, akkor nem árt néhány eszközre is beruházni. A tornához például elengedhetetlen egy strapabíró fitnesz szőnyeg, aminek fontos, hogy megfelelő legyen a tapadása. Kategóriától és vastagságtól függően változhat az ára, de már pár ezer forinttól haza vihetünk egy egyszerűbb darabot, míg egy komolyabb vastag szőnyeg ára 10.000 forinttól egészen 18.000 forintig vagy a fölé is mehet.

Kezdetnek megteszi egy kisebb súlyzó is, esetleg egy 5-6 kg nagyságú kettlebellbe is beruházhatunk. Egy könnyebb, fél kilós súlyt már 1800 forintért megvásárolhatunk, míg a 3 kg-os már ennek a duplája. A kettlebell ára pedig 6-7 ezer forint körül kezdődik.

Népszerű és persze hasznos eszköz a gumipánt is, amivel mind a kar, mind a fenék izmait megerősíthetjük. Utóbbiból érdemes azt választani, ami szövetből készült, így elkerülhetjük a csúszkálást edzés közben, bár tény és való, hogy ezeknek sokkal nagyobb az ellenállása. Egy ilyen termék ára 3000 forint körül mozog, azonban kisebb erősségű gumipántot (aminek az anyaga valóban gumiból van) már fele ennyiért megvásárolhatunk.

Készen állsz a költséghatékony sportolásra?