Provident
blog

Szúnyog és kullancs ellen: tippek a kártevőmentes lakáshoz

Összegyűjtöttünk a hatékonyabb tippeket kullancs és szúnyog ellen, amik segítségével akár a kertben, akár a lakásban távol tarthatod ezeket a kártevőket.

 

Szúnyog elleni védelem

Kit és miért csíp a szúnyog?

Mára már több kutatás is bebizonyította, hogy a szúnyogok nem találomra csípik meg az embereket. Az, hogy kit „kedvelnek” inkább, egyrészt függ a vércsoportunktól – a 0-s vércsoportot részesítik előnyben –, illetve a bőrünkön lévő baktériumoktól, hiszen ezek nagyban befolyásolják az ember szagát.

Érdekesség még, hogy egyes kutatások szerint a terhes nőket kétszer olyan gyakran csípik meg a szúnyogok, mint másokat, de például az is vonzóbbá tesz minket a szúnyogok számára, ha valamilyen alkoholt, leginkább sört fogyasztunk az este során.

Szúnyog ellen

Népszerű megoldások szúnyog ellen

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire kellemetlen tud lenni egy szúnyogcsípés, hát még egy tucat! Éppen ezért már rengeteg különböző szúnyogriasztóval és szúnyogírtóval találkozhatunk a boltokban.

Az egyik legnépszerűbb szer szúnyog ellen a szúnyogriasztó spray. Könnyen hordozható, kis kiszerelésben is kapható, egyszerűen használható és tartós hatást biztosít – kell ennél több? Ráadásul sok ilyen spraynek már az illatára sem lehet panaszunk, a legmodernebb változatok teljesen szagmentesen készülnek.

Természetesen azonban nem csak a különböző kemikáliákkal és (egyébként kifejezetten bőrre tervezett és veszélytelen) vegyszerekkel lehet hatékonyan védekezni a szúnyogok ellen. Kapható például már konnektorba bedugható szúnyogriasztó szerkezet is – ezek többsége általában világít is az éjszaka –, de már jóval nagyobb elektronikus, sőt, dekoratív szúnyog ellen készülő darabokkal is találkozhatunk, kb. 10-12.000 Ft értékben.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Szúnyog ellen házilag

Ha nem szeretnéd nagy költségekbe verni magad a vérszívók elleni harc során, próbáld ki az alábbi házi praktikák egyikét. Például ha kerttel rendelkezel, ültess rozmaringot, levendulát, citromfüvet, mentát és/vagy bazsalikomot, ugyanis ezen növények aromás illóolajai elkábítják a szúnyogokat. Ha nem rendelkezel kerttel, sebaj, hiszen lakásodban is használhatsz illóolajokat szúnyog ellen – használj hozzá például aroma diffúzort!

Tudtad, hogy ha kitöltesz egy hőálló edénybe egy kevés kávézaccot (kb. egy maréknyit), és azt meggyújtod, annak füstje is elűzi a kellemetlen kártevőket? Bizony, ráadásul egyes kutatások szerint a kávé még a nőstényszúnyogok szaporodóképességét is csökkenti! Mindenképp érdemes lehet egyszer ezt a módszert is kipróbálnod – de csak óvatosan!

Hogyan védekezhetünk kertben a szúnyogok ellen?

Ami pedig a kertet illeti, egyrészt használhatsz kint is szúnyogriasztó szereket, de praktikus megoldás lehet még füstülőket is beszerezned csupán pár száz forintért, vagy a kertben is el tudod űzni őket illóolajok segítségével – és mellé még hangulatosabbá is teszi a teraszos estéket!

Mindemellett kifejezetten teraszra és erkélyre készült nagyobb szúnyogriasztó szerkezeteket is vásárolhatsz, ezek már azonban 20-30.000 Ft-ba is kerülhetnek, ha nem többe. Ha pedig szúnyog ellen permetszert kívánsz alkalmazni, mindenképp fordulj előtte szakértőhöz, hogy a megfelelő mennyiségben és eszközökkel tudd elvégezni a permetezést.

 

Kullancs elleni védelem

Kullancsirtó szerek és eszközök

A kullancsirtó szerek és eszközök nem sokban különböznek a szúnyogírtóktól, a többségük mindkét rovar ellen használhatók, sőt, még akár bolha és más élősködők ellen is védhetnek. Ezek mellett nagyon népszerű azonban a táskára, kabátra vagy akár bakancsra is felszerelhető ultrahangos kullancsriasztó. Egyszerűen kezelhetők, nagyon kis helyet foglalnak el, és a legnagyobb előnyük, hogy nem kell semmiféle kemikáliával bekenni hozzá bőrünket.

Kullancs és szúnyog ellen

Védekezési módszerek házilag

Kullancs ellen is léteznek praktikus házi módszerek: a korábban felsorolt, illóolajokban gazdag növények ültetése a kullancsok ellen is kitűnő megoldás. Emellett a cédrusolaj, az eukaliptuszolaj, de még a fokhagymaolaj is elűzheti a súlyos betegségeket is hordozható lényeket.

Ezen illóolajok segítségével pedig akár saját magad is készíthetsz kullancsriasztó permetet! Fogj egy permetezésre alkalmas, szórófejes flakont vagy üveget, önts bele alkoholt és ugyanannyi lehűtött forralt vizet, majd adj hozzá pár csepp illóolajat. FONTOS: ezt a permetet a ruhádra, és ne közvetlen a bőrödre használd!

Védekezz hatékonyan kullancs és szúnyog ellen!