Provident
blog

Hatékony takarítás egyszerűen

Érdemes néha az elejétől a végéig rendbe tenni a lakást: eltolni a bútorokat, lemosni az ablakokat, minden sarkot kitisztítani. A nagytakarítás azonban nem kell, hogy egy egész hétvégét elvegyen az életedből, hasznos trükkök következnek, amikkel időt, energiát és pénzt spórolhatsz!

 

Az ablaktisztítás bizony senkinek sem a kedvence, mégis sokat hozzáad közérzetünkhöz, ha a szép tiszta ablakon áramlik be a fény otthonunkba. Nem kell, hogy egy egész flakon ablaktisztítót használj el, készíts inkább házi tisztítószert, amivel ugyanolyan szép munkát végezhetsz, és bizony sokat is spórolhatsz vele!

A citrom és az ecet lesz a társat a takarításnál – fertőtlenítenek, és csillogóvá varázsolnak szinte bármilyen felületet. Egy citrom levét facsard ki és keverd el nagyjából kétszer annyi vízzel. Ezzel a folyadékkal töröld át a foltos ablaküveget, a konyhai zsíros felületeket, majd mindent száraz ruhával is törölj át, és kész is!

 

Provident tipp

A 20%-os ecet kiváló tisztítószer, viszont kellemetlen az illata, így ha ez zavar téged, használj inkább citromot a takarításnál, amivel kimondottan jó illatú lesz az otthonod.

 

Érdemes a szőnyeget is kitisztítanod, mert egy idő után megül benne a por, összegyűlik a felületén a szennyeződés, hiába porszívózol rendszeresen. Vegyszerek helyett inkább használj természetes tisztítószert, amivel a szőnyegtisztítás házilag remekül megoldható.

A szódabikarbóna lesz segítségedre, ha folttisztításról van szó: ez az igazán olcsón beszerezhető anyag, remekül feloldja a ruhaanyagokban a foltokat, a szőnyegekből a pecséteket és a fürdőszoba takarításnál is érdemes használnod.

Kevés szódabikarbónát oldj fel langyos vízben, kend át vele a kezelendő felületet, hagyd hatni, majd öblítsd át tiszta vízzel és tedd ki a napra száradni.

 

A takarítás tippek között meg kell említeni a kávézacc használatát is! A feleslegesnek tűnő kávézacc remek súrolószer, amit bátran bevethetsz a nagytakarításnál. Nem kell költened rá egy fillért sem, mégis minden centit kitakaríthatsz vele az otthonodban, sőt a kellemetlen illatokat is elveszi a hűtődből, ha egy kis tálba teszel zaccot. Dugulás elhárításra is használhatod, mert csersavtartalmának köszönhetően kiváló zsíroldó, feloldja a lefolyóban összegyűlt szennyeződéseket.

 

Te hogyan állsz neki a nagytakarításnak? Írd meg nekünk kommentben!