Ünnepeld idén te is a tavaszi nap-éj egyenlőséget! Cikkünkben elolvashatod, milyen hagyományok köthetők a tavaszváró ünnephez, és hogy mit lehet érdemes Neked is beszerezned hozzá!

Mi is az a tavaszi nap-éj egyenlőség?

A nap-éj egyenlőség az a csillagászati esemény, amelyben a földi egyenlítő síkja áthalad a Nap középpontján. Ez évente pontosan kétszer fordul elő, általában március 21. és szeptember 23. körül. Idén, 2021-ben a tavaszi nap-éj egyenlőség, más néven tavaszi napforduló a mai napra, vagyis március 20-ára esik. Ez az az alkalom, amikor a Föld minden pontján ugyanolyan hosszúságú a nap, mint az éjszaka – bár természetesen a Nap mérete miatt mindig vannak különbségek az egyes földrészeken.

Miért fontos nekünk ez a nap?

A hagyományok szerint egy esztendőn belül négyszer kezdődik el az év a négy évszaknak megfelelően. A tavaszi napforduló az első ilyen fordulópont egy évben, éppen ezért tartják sokan az egyik legfontosabbnak a négy ünnep közül. A fordulati pontok legtöbbször új kezdeteket jelentenek és változásokat hoznak, éppen ezért fontos a kultúrák számára ezen alkalom megfelelő kihasználása a különböző szertartások és ünnepek segítségével.

Ezen túl a tavaszi nap-éj egyenlőség sok ember számára ez az év egyik legreménytelibb napja, amihez számos, főként az újjászületéssel kapcsolatos szokás is társul. Ez a nap a pogány népeknél a fény újjászületését szimbolizálta, és éppen ugyanezt hivatottak jelképezni a Nagyszombaton meggyulladó húsvéti gyertyák is, amik a tavaszi nap-éj egyenlőség megszűnését, ezzel pedig a fény győzelmét szimbolizálják.

Tavaszi napforduló, tavaszi nap-éj egyenlőség

Kr.u. 325-ben megtartott niceai zsinat, vagyis a keresztény püspökök első egyetemes találkozója óta számítják a kereszténység legnagyobb ünnepének, a húsvétnak napját a tavaszi napfordulóhoz köthetően. A nyugati kereszténység még napjainkban is úgy számítja, hogy a nap-éj egyenlőséget követő első teleholdra következő vasárnap a húsvét.

Mit szokás ilyenkor ünnepelni?

A tavaszi napforduló alkalmával a tavasz kezdetét szokás ünnepelni, hiszen ez az a nap, amikor csillagászati szempontból is tavasz lesz. A történelem során azonban a különböző kultúrás más és más módon ünnepelték ezt a napot. Szinte az összes kultúra számára egy meghatározó dátum, de nem mindenhol ugyanazon okból dicsőítették.

Általánosságban elmondható, hogy ebben az időpontban szertartásokat, felvonulásokat vagy karneválokat rendeztek, hogy köszönetet mondhassanak – akár Istennek, akár az Anyatermészetnek –, és felajánlásokat tettek annak érdekében, hogy jó termés álljon elő, és hogy mentesüljenek a betegségektől és a gonosz szellemektől.

Magyarországon napjainkban Sándor, József és Benedek napjával együtt leginkább egy ünnepbokorról beszélhetünk: ezek tavaszváró, időjárást jósló napok, amelyek szintén tavasz kezdetét jelentik. Régen ezek a napok vetőnapok is voltak, ilyenkor ültették el a palántákat, leginkább a paprikát, hagymát és fokhagymát. Ehhez az ünnepkörhöz tartozik még hazánkban a Gyümölcsoltó Boldogasszony napja és az angyali üdvözlet ünnepe is.

Otthoni szertartás az eljövendő évszakra

Mit tehetsz ma, a mai kor embereként a tavaszi nap-éj egyenlőség ünnepléseként, hogy harmóniába kerülhess a természettel és önmagaddal? Nem kell hatalmas dolgokra gondolnod: végezhetsz például tavaszi nagytakarítást a megújulás és megtisztulás jegyében, amelynek részeként füstöléssel is megtisztíthatod élettered. Másik megoldás lehet még, ha tudatosan foglalkozol egészségeddel, méregtelenítesz, böjtölsz, meditálsz és elengeded a régi, megfáradt energiáidat. Szerezz be néhány tisztító hatású füstölőt és az ahhoz szükséges kellékeket, esetleg tömjénkeverékeket, hogy igazán szertartásos hangulatban ünnepelhesd a tavaszi napfordulót!

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Füstölő és meditáció

Te hogyan ünnepled idén a tavaszi nap-éj egyenlőséget?