Provident
blog

Tekerd körbe a Balatont és a Velencei tavat!

A te bakancslistádon is régóta szerepel a Balaton vagy a Velencei-tó körbetekerése? Összeszedtük, mivel készülj és, hogy hol érdemes megállni a túra során.

Tervezd meg!

Akár barátokkal, akár a családdal vágnál neki a tókerülő túráknak, az alapos felkészülés és tervezés nem maradhat ki. A legfontosabb, hogy a kerékpárod bírja a strapát, ezért – mielőtt elindulnál – vidd el egy szervízbe, ahol alaposan átnézik. A szakember biztosan szívesen megmutatja azt is, hogy mit tegyél defekt esetén.

Mindenképpen legyen nálad:

  • túrazsák
  • alapszerszámok a biciklihez: pumpa, gumijavító
  • víztartó kulacs
  • esőkabát
  • naptej, fejvédő és szúnyogriasztó
  • feltöltött mobil

Ezek csak a legszükségesebbek, de természetesen bármilt magaddal vihetsz, arra azonban ügyelj, hogy a csomagod ne legyen túlságosan nehéz.

Ha már tudod, merre fogtok haladni és hol lesz a nap végi utolsó állomás, akkor 1-2 héttel előre jelezheted a szálláshelyeknek, hogy mikor és hány főre számítsanak és az is kiderül, van-e mód a kerékpárok biztonságos elhelyezésére.

Bicikli túra

A Velencei-tó gyöngyszemei

A Velencei-tó körbetekerése körülbelül 30 km-es túrát jelent, ami bő három óra alatt teljesíthető egy átlagos sebességgel. Könnyű túrának számít, így nem kell hónapokig edzened előtte és akár családdal is nekivághattok.

Ha Velencéről indul a biciklitúra és az óramutató járásával megegyező irányba haladtok, akkor a lejtős részeket kényelmesen, kerékpárúton tehetitek meg. A tekerést több kitérővel is megszakíthatjátok, ha pedig jó az idő, egy strandolás is beleférhet például Gárdonynál.

A Velencei-tó látnivalók terén sem szűkölködik: a Sukoró Néprajzi Házban csillapíthatjátok kultúrszomjatokat és ellátogathattok a Gyapjaszsák ingókőhöz is, a Mészeg-hegyen pedig a vadvilággal kerülhettek kicsit közelebbi kapcsolatba. Ha már itt jártok, ne hagyjátok ki a pákozdi katonai emlékparkot sem, mely 1848-tól napjainkig mutatja be hazánk hadi történetét.

Agárdon Gárdonyi Géza Emlékházába is érdemes ellátogatni, a dinnyési Madárrezervátumban pedig bepillantást nyerhettek a kanalasgém, a búbos vöcsök vagy éppen a nyári lúd életébe.

Balatoni látnivalók 2 keréken

A több, mint 200 km elsőre ijesztőnek tűnhet, de persze nem kell egy nap alatt letudni az egészet: napi 3-4 óra tekeréssel 4-5 nap alatt kényelmesen megvalósítható, így egy napra nagyjából 50 km jut.

Javasolt a déli partról indítani a túrát és Balatonboglárról haladni Fonyód irányába, de akár Balatonalmádi is lehet a rajtállomás, ahol a bringakörút nullás kilométerköve található. Innen Balatonfűzfő csak egy rövid tekerés, de érdemes a Tobruki partszakaszért egy kis kitérőt tenni, mert csodás látványban lesz részetek.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Ismerd meg a Balaton-felvidék csodáit!

Nyugat felé haladva Csopakon érdemes pihenőt tartani, különösen akkor, ha gyerekekkel túráztok, mert egy hangulatos játszótér, strand és madárles, valamint csillagvárta is található itt. Ha Balatonfüredre értek, a Tagore sétány kihagyhatatlan a balatoni programok sorából, hiszen itt bőségesen válogathattok az éttermek színes kínálatából is.

Következő állomás lehet a Tihanyi kerékpárút, ahonnan szemet gyönyörködtető látványban lehet részetek, bár ez nem tartozik a hivatalos körúthoz, akárcsak a Balatonakali és a Zánka közötti szakasz, ahonnan szintén magasabbról szemlélhetitek a tájat.

Balaton körbetekerés

Természetközelben a Balatonnál

Badacsonyörsön a Folly Arborétum igazi családi időtöltést kínál, majd Badacsonytomajtól a Balaton-felvidék tanúhegyeit csodálhatjátok. Az egyik legnehezebb szakasz a Badacsonyt körbeölelő Római út, de a táj szépsége minden izzadságcseppért kárpótol és Szigligettől már kiépített bringaúton haladhattok. Ha már itt vagytok, a szigligeti várban kicsik és nagyok is kedvüket lelik majd, ráadásul a környék legfinomabb fagyiját is itt találjátok.

Tovább haladva a balatonedericsi Afrika Múzeumnál is tarthattok pihenőt a családdal, majd a balatongyöröki Szépkilátónál a Balaton egyik legszebb panorámájában gyönyörködhettek, de Vonyarcvashegy és Keszthely is kihagyhatatlan pontok.

A déli parton Fonyód mindkét hegyén kilátóból tekinthettek a lenyűgöző tanúhegyekre, Balatonszemesen pedig a szabadstrand hűsítő vizében frissíthetitek fel magatokat. Balatonszárszón József Attila emlékmúzeumát látogathatjátok meg a róla elnevezett utcában, majd következő állomásként célba vehetitek a Zamárdi Kőhegy-kilátót.

A déli part látványosságai között Siófok emblematikus épülete, a Víztorony szinte kötelező program. A panorámaliftek 45 méter magasságba repítenek és miközben finom italokat kortyolgattok, a 360 fokban forgó felső részből nézhetitek a tájat vagy akár az oxigén bárban is felfrissülhettek.

A túra lezárásaként a keleti oldalon haladva Balatonakarattyán 20 emelet magasságból tekinthettek elégedetten a Balaton csodás vidékére a Kisfaludy kilátóból.

Felkészültél a Velencei-tó és a Balaton körbetekerésére?