Provident
blog

A téli túrázás alapszabályai

A téli túráknak megvan a maguk varázsa. A havas táj, a jeges tavak, a zúzmarás fák látványa azonnal rabul ejti a szívet, a hideg, friss levegő élénkíti testet, lelket. Fontos azonban felkészülni a téli kalandokra, mert megfelelő tervezés, ruházat és felszerelés híján rémálommá válhat a kirándulás. Cikkünkben most adunk néhány tippet, hogy hogyan érdemes útnak indulni. Megbeszéljük, hogy mi az ideális öltözet a fagyos napokon, mit pakolj a hátizsákodba és mikre figyelj a téli úti célok felfedezése során.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

A téli túrázás szépségei: havas tájak és zúzmarás lankák

Bár sokan szívesebben kuckóznak be a hideg napokon, a természet szerelmeseinek egyáltalán nem okoznak gondot a dübörgő mínuszok vagy a csapadék, hiszen a tél számtalan csodát rejt.

A téli túrázás egyik leglenyűgözőbb eleme, a havas vagy zúzmarás táj szépsége. Bár az elmúlt években nem voltunk elkényeztetve túl sok hóval, szerencsére az idei tél folyamán már jó néhányszor örülhettünk fehér napoknak. Nincs is szebb a hólepte fáknál, erdőknél, domboknál és hegyeknél, felfedezni a kis hegyi ösvényeket vagy csak magunkba szívni a nyugodt, téli erdő csendjét. Ha pedig olyan szerencsénk van, hogy hóesésben kirándulhatunk, az felér egy igazi csodával.

A tiszta és hideg levegő felfrissíti a testet és az elmét, miközben élénkíti a szellemet. A téli túrázás kiváló lehetőség arra, hogy megtisztítsuk a tüdőnket és feltöltődjünk oxigénnel, mozogjunk és kimozduljunk a négy fal közül.

Provident tipp: Szeretsz túrázni és imádsz gyönyörű hófedte tájakat felfedezni? Szükséged lenne túrafelszerelésre? Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg álmaidat!

A téli túrát érdemes előre megtervezni

Fontos, hogy bármilyen téli túrát tervezel, mindig készülj fel előre! Találd ki, hogy csak egy rövid kis kirándulásra, netán kéktúrára vagy körtúrára indulsz. A Magyar Természetjáró Szövetség honlapja mellett a Természetjáró mobilalkalmazás is nagy segítségedre lesz ebben.

Az előkészületek során mindig vedd figyelembe a saját fizikai állapotodat, hogy mennyire vagy edzett, és ennek megfelelően határozd meg a túraútvonalat. Mivel télen korábban sötétedik, kalkulálj vele, hogy előbb vissza kell indulnod, mint a nyári hónapokban. Egy óra alatt körülbelül 3-4 kilométert tudsz megtenni, ami természetesen attól is függ, hogy sík terepen kirándulsz, vagy nagyobb szintkülönbségek is szerepelnek az elképzelésedben. Úgy határozd meg tehát az útvonalat, hogy napkelte és napnyugta között kényelmesen végig tudd járni! Emellett gondoskodj előre a megfelelő túrafelszerelésről!

A téli túrázás kellékei: miket vigyél magaddal?

Lássuk most, hogy mire lesz szükséged a téli természetjáráshoz!

Öltözz rétegesen, ügyelj a megfelelő ruházatra!

Olyan ruhadarabokat válassz, amelyek szárazon és melegen tartanak, ugyanakkor nem izzadsz bennük! 

Alapréteg: Célszerű alaprétegként gyorsan száradó, meleg gyapjúból vagy szintetikus anyagból készült aláöltözetet választani, amely hatékonyan elvezeti az izzadságot, ugyanakkor melegen tart. 

Középső réteg: A középső réteg jó, ha egy közepesen vastag szintetikus anyagból készül, amely megfelelően szellőzik és megóv a hidegtől. 

Külső réteg / héjkabát: A kabátod legyen vízhatlan, ugyanakkor lélegző, így az sem probléma, ha jeges szélben vagy bármilyen csapadék kíséretében kell megtenned a kilométereket.

Bakancs: Kulcsfontosságú, hogy a bakancsod vízálló legyen, és még jobb, ha beépített szigeteléssel is rendelkezik. 

Nadrág: A nadrág esetében szintén ajánlott víztaszító anyagból készült változatot választani. 

Kamásli: Még jobb, ha kamáslid is van, hiszen ha mély hóban túrázol, megakadályozza, hogy a nadrágod szára és a túracipőd elázzon. 

Héjnadrág: Fontos szempont az is, hogy a nadrág alatt az aláöltözet is megfelelően elférjen. Hasznos lehet egy héjnadrágot is betenni a hátizsákba, ha nagyon lucskosra fordulna az idő.  

NEM ÁRT TUDNI: Bár sokan idegenkednek a szintetikus anyagoktól, túrázáshoz mégis szerencsésebbek a műszálas ruhadarabok, mint a pamut, ugyanis sokkal könnyebben száradnak, nagyobb komfortérzetet biztosítanak.

Óvd végtagjaidat és fejedet is a hidegtől!

esztyű, zokni: Hasznos lehet akár több meleg és vízálló kesztyűt is magaddal vinni, emellett szerezz be szintetikus vagy gyapjú túrazoknit, ami melegen tartja a lábaidat! Sapka: Fontos továbbá a sapka, ennél is figyelj oda, hogy meleg legyen, ugyanakkor tudjon szellőzni, és ne izzadj alá. Sőt, legyen váltás is belőle, ha elázna! 

Maszk, csősál: Mínuszok esetén, illetve ha csapadék is esik, a maszk, illetve az arcra felhúzható csősál is kiváló megoldás.

Napszemüveg, naptej: Ne feledkezz meg emellett a napszemüvegről és a naptejről sem, mert ha szerencséd van, élvezheted a nap simogató sugarait! Figyelj rá, hogy az UV sugarak nem alszanak téli álmot, a bőr megfelelő védelme még akkor is ajánlott, ha látszólag borongós az idő.

Ne felejts otthon néhány hasznos túrafelszerelést!

Ha havas terepre indulsz, nem árt, ha van nálad hótányérral felszerelt túrabot. Ez sokkal komfortosabbá és biztonságosabbá teszi a kirándulást, remek segítség lehet a csúszósabb részeken. 

Hómacska: A jeges terepeken a hómacska és a hágóvas is jól jöhet. 

Fejlámpa: Továbbá célszerű fejlámpával is felszerelkezni, ha esetleg rád sötétedne, de például egy barlangban is hasznodra lesz. 

Polifoam: Jó, ha a hátizsákban még helyet kap egy kis polifoam, amire leülhetsz, ilyenkor ugyanis a kövek, padok hidegek és nyirkosak. 

Powerbank: Továbbá gondoskodj róla, hogy legyen jól feltöltve a telefonod, nem árt, ha van nálad egy powerbank. 

Navigáció: A navigációhoz vihetsz GPS-t és akár extra térképet is betehetsz, ha a technika csődöt mondana. 

Elsősegélycsomag: Illetve elsősegély csomag is legyen nálad, ha véletlenül baleset érne!

Gondoskodj élelemről és meleg folyadékról!

A téli túrázás során se feledkezz meg a megfelelő mennyiségű folyadékról, és mindig legyen nálad elég étel.

Termosz: Mindenképp szerezz be egy termoszt, amely akár egy egész napig is képes melegen tartani forró italodat.  A hideg időben ugyanis biztosan nem a jéghideg víz fog jólesni és átmelegíteni.

Ha ennek ellenére hideg italban gondolkodsz, akkor kerüld el, hogy befagyjon a táskádban, célszerű ezt is termoszban tárolni!

A túrázáshoz energia kell, ezért tápanyagokban gazdag finomságokat vigyél magaddal az útra. Készíthetsz például szendvicset házi készítésű teljes kiőrlésű kenyérből, ínycsiklandó saját zöldségkrémmel. De tehetsz szőlőcukrot, csokit, müzli- vagy energia szeletet, kekszet is a hátizsákba.

Extra tippek téli túrázáshoz

Végül jöjjön még néhány hasznos tanács, amiket érdemes követned!

  • Soha ne egyedül indulj útnak! Különösen ha a hegyekbe készülsz, a  tél kiszámíthatatlan lehet, és bármilyen váratlan esemény előfordulhat. Mindig legyen partnered, vagy egy nagyobb társaság, akikkel kölcsönösen számíthattok egymásra!
  • Ha nem vagy tapasztalt a téli túrázásban, érdemes először egy rövidebb, ismert terepre elindulni, hogy megtapasztald a saját határaidat. Fontos, hogy fokozatosan szoktasd magad a körülményekhez és a nagyobb távokhoz.
  • Nem árt, ha mindig van nálad tartalék ruha! Jól jöhet egy póló, nadrág, másik cipő, zokni és pulóver, ha nagyon eláztál.
  • Amikor uzsonnát pakolsz, úgy kalkulálj, hogy nem mindig lesz lehetőséged leülni enni, ezért érdemes egyszerű, könnyen fogyasztható ételeket választani.
  • A magas hóban való haladáshoz speciális felszerelésre lehet szükséged, mint például a hótalp vagy túrasí. Ezek nélkül csak nehezen és nagy erőfeszítéssel fogsz tudni haladni.
  • Ha magas hegyen túrázol, kizárólag tapasztalt emberrel indulj útnak, mert a lavinaveszély és a gyorsan változó időjárás komoly veszélyeket rejthet!

Neked mik a kedvenc téli túra célpontjaid? Írd meg nekünk kommentben!