A te elképzeléseid sem alakultak az előző évben a tervezettek szerint? Itt az ideje az újévi újratervezésnek! Összegyűjtöttük azokat a pénzügyi tippeket, amelyeket érdemes lesz követni 2021-ben.

Az év eleje sokak számára a nagy fogadalmakról szól, de mind tudjuk, hogy nem egyszerű betartani őket. Korábbi cikkünkben összeszedtük, hogy hogyan tudod tudatosan megtervezni elképzeléseidet, illetve könnyedén és gond nélkül véghez is vinni őket. Aktuális bejegyzésünkben pedig azon pénzügyi és spórolási tanácsainkról írunk, amelyek segíthetnek újratervezni év elején.

Készíts előre pénzügyi tervet

Hazánkban átlagosan az emberek mindössze körülbelül 30%-a rendelkezik rendszeres megtakarítással, pedig most még fontosabb, hogy odafigyeljünk pénzügyeinkre és a tudatos költekezésre. Egy kis odafigyeléssel és szinte minimális erőfeszítésekkel akár több tízezer forintot is megspórolhatsz havi szinten. A kulcs a tervezésben rejlik, illetve az arra való törekvésben, hogy ezt a tervet pontosan betartsd.

Egy részletes pénzügyi tervben átláthatóvá válnak bevételeink és kiadásaink, ezek pontos vezetésével pedig megtervezheted, hogy mi az, amelyre még többet kellene költened, vagy éppen az, amiről még le tudsz mondani a tartalék javára. Egy tudatos tervvel tehát könnyedén növelheted megtakarításaidat, ezzel megalapozva a pénzügyi biztonságot – akár éves szinten.

A pénzügyi tervezés természetesen nem csak hosszú, hanem rövid távra is szólhat, sőt, kezdetnek az utóbbit érdemes megpróbálni. Először készíts heti tervet, és ha sikerül teljesíteni, akkor terjeszd ki egész hónapra, ha pedig nem, akkor gondold át, min kellene még változtatnod. Mindehhez egy egyszerű Excel tábla vagy egy kockás füzet is elegendő.

Tudatos pénzügyi tervezés

Tűzz ki magadnak egy célt

Ha előre kitűzöd magadnak a megtakarítás célját, sokkal könnyebb lesz a jövőben megállni, hogy feléld a megspórolt összeget. Ez a cél lehet adósság vagy hitel törlesztése, lakás- vagy autóvásárlás, felújítás, bármi, a lényeg, hogy – ha csak a szükség nem úgy kívánja, – ne költs más okból az erre félretett összegből.

Ha előre nem látott plusz pénz kerül a házhoz, mert például a munkahelyeden jutalmazták az extra munkáidat, élvezd bátran, de ne a teljes összeget éld fel! Érdemes az extra pénz nagy részét a vésztartalékba helyezni, vagy arra szánni, amely célt kitűztél magadnak. Nem szabad azonban átesni a ló túloldalára sem, így a fennmaradó összeget költsd, amire szeretnéd, ezzel elkerülve, hogy nyomasztóvá váljon a folyamatos spórolás. Legyen kellemes eredménye is erőfeszítéseidnek!

A pénzügyi tudatosság terén fontos azonban, hogy tudj a terveiden változtatni, ha az élet úgy hozza. Nem szabad foggal-körömmel ragaszkodni az eredeti tervekhez, hiszen bármikor bekövetkezhet egy olyan esemény, amely következtében változtatnod kell. A lényeg, hogy ne mondj le a tudatos tervezésről és a megtakarítás lehetőségéről!

Tűzz ki célt megtakarításaidhoz!

Csökkentsd adósságaidat

Akár tervezetten, saját elhatározásból, akár kényszerhelyzet miatt keletkezett, adósságaid csökkentése a tudatos pénzügyi tervezés egyik alapköve, így érdemes elsődleges céljaid közé felvenni az adósságtörlesztést. Ha egyszerre több hiteled is van, amelyekre sikerült félretenned, két lehetőséged is van: a legköltségesebb (legnagyobb kamatú) hitel előtörlesztésével is kezdheted, vagy ha nincs nagy különbség a hitelek között, akkor rendezheted mihamarabb a legkisebb összegű tartozásodat. Egy korábbi cikkünkben körüljártuk, hogy milyen praktikákat érdemes követni az adósságok rendezéséhez.

Nézz szét a lehetőségek között

Ha bármilyen okból kifolyólag hitel- vagy kölcsönfelvétel mellett döntenél, érdemes körüljárnod, hogy melyik típus lenne a legmegfelelőbb szükségleteid rendezésére. Alapszabály, hogy a váratlan helyzetekben sem szabad kapkodni, mindent döntést átgondoltan, számításokkal megalapozva kell meghozni.

Mielőtt azonban végleges döntést hoznál, érdemes a következő szempontokat végig nézned:

  • Elsőként győződj meg arról, hogy vállalni tudod a törlesztőrészletek határidőre történő fizetését.
  • Tisztában kell lenned azzal, hogy a szerződés aláírásával mindkét fél (a hitelező és a hitelnyújtó) olyan kötelezettségeket vállal, amelyek nem teljesítése jogi következményekkel jár.
  • Ismerd a különböző lehetőségeket és kölcsön típusokat, és a saját szempontrendszered alapján – tudatos tervezéssel – hozd meg a legjobb döntést.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Készen állsz az év megtervezésére?