Provident
blog

Tudatos vásárlás 5: Ágynemű a nyugodt álmokért

Azzal a hellyel, ahol (ideális esetben) legalább heti 50 órát töltünk, érdemes behatóan foglalkozni, és nyugodtan rászánhatunk akár nagyobb összegeket is a kialakítására. Nem is kérdés, hogy az ágyválasztás komoly feladat, de a részletek szintén kiemelet figyelmet érdemelnek: a megfelelő ágynemű garnitúra megtalálása trükkös, de nem lehetetlen! Eláruljuk, milyen szempontok alapján mérjük fel a választékot, ha a báránykák számolgatása helyett szépséges és pihentető álmokkal pihennénk a paplan alatt töltött idő alatt.

Lepedő

Kezdjük az alapokkal! Az ideális lepedő nem gyűrődik, nem mozdul el, és semmilyen módon nem irritálja a bőrünket. Utóbbi különösen fontos, ha valamilyen betegségben (pl. ekcéma) szenvedünk, de akkor is, ha pusztán érzékenyebb bőrrel rendelkezünk az átlagosnál. Ezekben az esetekben a 100%-os pamut a legbiztonságosabb megoldás, amit a többiek számára is bátran ajánljuk, hiszen a tisztításával sincs sok gond. Az elmozdulás és gyűrődés szempontjából meghatározó, hogy klasszikus vagy gumis darabot választunk. Mindkét esetben érdemes tisztában lennünk ágyunk pontos méreteivel, bár a sima változatot akár később is méretre igazít(tat)hatjuk, illetve a matrac alá is begyűrhető a felesleges textil. Ebből már kitűnik, hogy a megfelelő méretű gumis lepedő felhelyezése és kezelése azért jóval egyszerűbb.

Párna

Alvás közben az egyik legfontosabb segédeszköz, hiszen segít a nyaki csigolyák anatómiai szempontból megfelelő megtámasztásában. Választáskor elsősorban saját alvási szokásainkat érdemes figyelembe venni: aki az oldalán alszik, annak érdemes nagyobb és magasabb párnát választani, míg a hátukon pihenőnk számára a közepes méret is megfelelő. A hasunkon nem túl egészséges az alvás, de ha ragaszkodunk hozzá, akkor kicsi és lapos párnával, vagy abszolút párnamentes tegyük. Drága pénzért kínálják a „memóriapárnákat”: ezeket nem tudjuk jó szívvel ajánlani, este ugyanis sokat mozgolódunk, így kifejezetten kényelmetlen, ha a párna egyetlen terheléshez alkalmazkodik, ráadásul a hőre is túlságosan érzékenyen reagálnak. A természetes toll- és pihepárnák az angin huzatoknak köszönhetően már nem szúrnak, és töltöttségük mértéke alapján könnyen megtalálhatjuk a számunkra kellemes keménységű darabot. A természetes toll- és pihepárnák az angin huzatoknak köszönhetően már nem szúrnak, és töltöttségük mértéke alapján könnyen megtalálhatjuk a számunkra kellemes keménységű darabot.Azonban ezek a párnák csak 30 fokon moshatók, így a por(atka)-allergiások számára rossz választás. Nekik inkább a műszálas töltőanyaggal rendelkező darabokat, illetve a biopárnákat (tönköly vagy köleshéj töltéssel) ajánljuk – utóbbiak elég zajosak, ne válasszuk, ha nem bírjuk a mozgást kísérő „zsizsegést”.

Provident tipp

Aktuális lenne az ágynemű garnitúra teljes cseréje, de nincs elég tartalék a számláján? A Provident személyi kölcsöneivel könnyedén és hatékonyan megoldható a probléma!

Takaró

Paplanból érdemes 20-30 centivel hosszabbat választani a saját testmagasságunknál, hogy nyugodtan nyújtózkodhassunk alatta. Kiemelet szempont továbbá a takaró szigetelőképessége, azaz hogy mennyire tartja a hőt, mennyire meleg. Itt saját preferenciáink mellett érdemes az adott szoba hőmérsékletével is számolni: ha nem állandó, akkor több darabra is szükségünk lehet, így mindig a szezonnak megfelelő szigetelésűt használhatjuk. Télre például csodálatos a gyapjútakaró, bár az érzékenybőrűeknek és allergiásoknak nem igazán javasoljuk. A természetes töltés itt hasonló előnyöket biztosít, mint a párnánál: könnyebb és jobban szellőzik szintetikus társainál, azonban a poratkákat szinte lehetetlen kiirtani belőlük. Az segíthet a túlzott érzékenységen, ha kifejezetten antiallergén ágynemű garnitúrát vásárolunk, ami megakadályozza az atkák megtelepedését és szaporodását. A takaró mellett azonban a pléd kérdéséről is döntenünk kell, ami igen csak megosztja az alvás és a lakberendezés rajongóit. A plédpártiak úgy gondolják, hogy a stílusos ágyazáshoz elengedhetetlen az ágytakaró, míg az ellenzők szerint ma már teljes felesleges vele bajlódni, gyakorlatilag csak a kanapén használjuk mint a sima takaró vékonyabb, beburkolódzásra alkalmas alternatívája. Mi nem merünk a döntőbíróként fellépni a kérdésben: válasszuk a kényelmünk és otthonunk számára ideális verziót!

Ágyneműhuzat

Itt áll rendelkezésünkre a legtöbb lehetőség, szárnyalhat a fantáziánk! A bőrünk érzékenységét természetesen ilyenkor is figyelembe kell venni: igyekezzünk finom, kíméletes anyagokat választani. A sokat emlegetett pamut mellett még a selyem lehet remek választás, hiszen simogatóan puha és kivételesen higiénikus – de azért a szobánk stílusát is vegyük figyelembe a vásárláskor, nem minden enteriőrbe illik ez a karakteres textil. Aki igazán bátor, választhat „statement” huzatot vad színekkel és mintákkal, míg a többieknek inkább a visszafogott, egyszínű vagy geometrikus formákkal játszó, pasztell darabok beszerzését tanácsoljuk. További játékteret biztosít a párnahuzat, amiből szintén igazán különlegeseket kapni: franciaágy esetén kifejezetten vicces párosokat kínál a piac, érdemes alaposan körülnézni. Minden este ez a látvány fogad majd elalvás előtt, ne vegyük felvállról a kérdést!

Szerintetek milyen az ideális ágynemű?