A biciklizés tökéletes időtöltés lehet nyárra, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Velencei-tó körbebiciklizése nemcsak jó szórakozás, hanem jó alkalom arra, hogy kikapcsoljunk és élvezzük a tó nyújtotta gyönyörű látványt.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Velencei tó kerékpárút

Magyarország nagyobb tavai melletti partszakaszok szép, sík terepet és rengeteg érdekességet biztosítanak a biciklisek számára. Bár a Balaton megkerülése is izgalmas feladat, sajnos több napba is telhet, ezért sokan választják inkább a Velencei-tó kört.

Hány km a Velencei-tó kör?

Egy körülbelül 30 km hosszúságú kört kell elképzelni, amely a Velencei-tó körül több látványos települést is érint. A Velencei-tó körül jó infrastruktúra van kiépítve, így nem kell veszélyektől tartaniuk a túrázóknak.

Tervezz kerékpártúrát a Velencei-tó körül!

Azoknak, akik most indulnak neki először a túrának, vagy még kevésbe gyakorlottak, javasoljuk ennek a körnek a megtételét. Viszont a gyakorlottabbak és kalandvágyó szellemmel rendelkezők nyugodtan nekivághatnak az úgynevezett Hosszított tókörnek.

Hosszított Velencei-tó kör

A Hosszított tókör körülbelül 13 km-rel hosszabb, mint az alap kör és több emelkedővel is rendelkezik, így biztosan izgalmas élményben lesz részük azoknak, akik belevágnak. Tehát a hosszabb Velencei-tó kör: 43 km.

Provident tipp: Ha beruháznál egy jól felszerelt biciklire, válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy havi kölcsönét!

Velencei-tó körbebiciklizése

Ahogy fentebb említettük, a tavat körbevevő kerékpárút 30 km hosszú, ahol leszámítva egy-egy rövidebb útszakaszt, a túra végig kiépített kerékpárúton haladhatunk.

Mennyi idő alatt lehet a Velencei tavat körbe kerülni?

Ez az út körülbelül 3-4 óra alatt tekerhető körbe, kitérőktől, pihenőktől és tempótól függően.

Érdemes az óramutató járásával megegyező irányban haladni, elkerülve ezzel a kisebb emelkedőket.

Velencei-tó északi és nyugati oldala

A Velencei-tó északi és nyugati oldalán leginkább természeti látványosságokkal találkozhatunk.  Ezen a területen kulturális érdekességekből sincs hiány, rengeteg programmal is találkozhatunk.

Velencei-tó déli és keleti oldala

A déli, illetve keleti parton pedig inkább az üdülők tárulnak a szemünk elé.

A déli területen leginkább strandok és homokos partok nyújtanak szórakozási lehetőséget az odaérkezők számára.

Kinek ajánlható a Velencei-tó körbebiciklizése?

A túra szerencsére nem nehéz, hisz akár egy laza, beszélgetős tempóban is könnyedén körbetekerhetjük a tavat, nem kell egyéb nehezítő tényezőkkel számolni.

  • barátokkal vagy családtagokkal,
  • de még egyedül is jó szórakozást nyújt
  • kisgyermekekkel is teljesíthető, a kicsik biztosan élvezni fogják a biciklis kalandot és a kilátást.
Tekerd körbe a Velencei-tavat!

Velencei-tó bicikliút térkép

Az alábbi linken találtok egy Google Maps térképet, amelynek a segítségével könnyedén meg lehet tervezni a bringatúrát a Velencei-tó körül. Láthatóak a javasolt útvonalak, a látványosságok, melyeket érdemes megtekinteni és a kis kitérőkre alkalmas éttermek, büfék sokasága.

Biciklivel a Velencei-tó körül: honnan induljunk?

Kiindulópontnak választhatjuk

  • Pákozdot, ha megnéznénk pár természeti érdekességet,
  • Agárd és Gárdony települését, ha fürdeni van kedvünk,
  • de indulhatunk Velencéről vagy Velencefürdőről is.

Velencei-tó kör – nevezetességek: mit nézzünk meg a bringatúra alatt?

Ha már az előbb említettük a látványosságokat, cikkünk ezen részében mélyebben is belemegyünk mit is érdemes meglátogatni kerékpárral a Velencei-tó körül.

Pákozd és Sukoró

A tó északi részén, Pákozd és Sukoró helyezkedik el.

Pákozd-Sukorói Arborétum és Emlékpark

Ha Pákozdon járunk a Pákozd-Sukorói Arborétumnál, illetve Emlékparknál érdemes egy kis kitérőt tartani és megcsodálni ezeket a látványosságokat. Szerencsére pont az arborétum bejárata mellett vezet el a bringaút, így lehetetlen eltéveszteni.

Keresd fel a legizgalmasabb látnivalókat a Velencei-tó körül!

Pákozdi-ingókövek

Pákozd másik érdekességei közé taroznak a Pákozdi-ingókövek. Sziklaformációi országszerte nagy népszerűségnek örvendenek, hisz nagyon különlegesen alkotta meg őket a természet. 

Kocka

Ilyen formáció például a Kocka, amely bár úgy tűnik, mintha akárki képes lenne elmozdítani évezredes helyzetéből, a valóságban ez azért nagyobb feladat lenne.

Pogány-kő

De igencsak híres a legmagasabb ponton lévő Pogány-kő, páratlan körpanorámájával és különleges, cirill betűs felirataival.

Pandúr-kő

Viszont a legkiemelkedőbb mind közül a Pandúr-kő. A Pandúr-kő érdekessége, hogy olyan mintha a kis sziklák egymásra lennének dobva és hihetetlen módon tartják, támogatják egymást.

Sukorón, egy kisebb emelkedőn feltekerve, található egy református templom. Ennek a templomnak az az érdekessége, hogy 1848-ban Kossuth Lajos serege és vezérkara itt tartotta meg haditanácsát.

Kisfalud látványosságai

Lejjebb haladva Kisfalud településére érkezhetünk, ahol több múzeumot, mint például a Csipkemúzeumot, vagy a Jászai Mari emlékhelyet is megtekinthetünk.

Agárd és Gárdony

Tovább tekerve Kisfaludtól nem messze, Agárd majd Gárdony következik.

Mindkét helyen lehetőségünk van hűsölni a vízben a kiépített strandokon.

A tó déli oldalán 2 kerékpárút is halad, egymással párhuzamosan.

  1. az egyik a forgalmas és zajos M7-es autóút
  2. a másik közvetlenül a tó mellett megy el.

Érdemesebb utóbbit választani a nyugodt, zavartalan kerékpározás élménye érdekében.

Keresd fel kerékpárral a Velencei-tavat!

Hasznos információk, ha kerékpárral vagyunk a Velencei-tó körül

Ha nincs biciklink, vagy nem szeretnénk kerékpárral leutazni a Velencei-tó körüli kerékpártúránkra, természetesen van lehetőségünk kölcsönzésre is. 7 darab kölcsönző is a rendelkezésünkre áll ebben az esetben.

Gárdonyban található a Tekerbringa nevű kölcsönző, itt, személyes adataink megadása után, letéti díj nélkül is kibérelhetjük a kerékpárokat. A bicikli mellé még egy térképet is adnak, sőt, biztosítják, hogy a szakemberek negyed óra-fél óra alatt a segítségünkre sietnek, ha bármi probléma adódna utunk során. 9.00–20.00 óra között vannak nyitva, szóval szinte egész nap elérhető a szolgáltatás.

A bérleti díjak a következőképpen alakulnak:

  • Felnőtteknek: 400 Ft/óra, 1800 Ft/nap, 7000 Ft/hét
  • Gyermekeknek: 200 Ft/óra, 900 Ft/nap, 3500 Ft/hét
  • Tandem: 600 Ft/óra, 3000 Ft/nap, 9000 Ft/hét.

Érdemes hétköznap vagy a reggeli, esetleg a kora délelőtti órákban nekivágni a Velencei-tó körbebiciklizésének, ugyanis hétvégente és délutánonként már megtelik a terület és nagy, olykor már kényelmetlen tömeg keletkezhet.

A Velencei-tó körüli bringatúra egy olyan élmény, amely mindenkinek nagy örömöt fog okozni, kortól függetlenül. Jó testmozgás és közben megismerjük az ország egyik legszebb területét is!

Jó tekerést kívánunk mindenkinek!