Provident
blog

Túrázz a “világ végén” – Magyarország rejtett kincsei

Kiszabadulnál már a négy fal közül, de ötleted sincs, hogy merre tovább? Összeszedtünk néhány helyet, ahol mindentől és mindenkitől távol “lejárhatod” a lábadat!

Ha idén inkább belföldön nyaralnál és tervben van néhány hosszú hétvége is, számtalan izgalmas felfedezni való vár itthon, így ráadásul még a külföldi vakáció úti költségeit is megspórolhatod.

 

Tervezd meg!

Ismerd meg az eldugott kirándulóhelyeket az ingyenesen letölthető Túratippek applikáció segítségével, amelyben beállíthatod, hogy milyen nehézségű és hosszúságú túrára indulnál, de közel 150 túraútvonal közül válogathatsz tájegységek szerint is. Az alkalmazás a navigációban is segítségedre lesz, így biztosan nem tévedtek el az ismeretlen terepen és még offline módban is használható.

 

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

 

Barangold be az országot!

A kirándulási tippek sorában az első célpont Tata környéke. A város rendkívüli hangulata az Öreg-tó körül tett sétával lesz igazán teljes, ahol biztosan sokáig elidőztök majd. Kevésbé ismert része az itt található Fényes tanösvény, ami egy cölöpökre épített sétaútvonal. Itt akár csónakba is pattanhattok és megismerkedhettek a karsztforrások titkaival.

tata öreg tó

Igazi bakancslistás helynek számít az ékszerdoboznak beillő Kőszeg is. Már önmagában a városért is érdemes ide ellátogatni, de a közelben található cáki pincesor különösen varázslatos látványt nyújt mézeskalács házaival, melyek a 19. században épültek és rendszeres programokkal várják az ide látogatókat.

Az ország észak-keleti csücske is tartogat túrázásra alkalmas látnivalókat. Ilyen például Sárospatak környéke. Ha ide utaztok, ne hagyjátok ki a Megyer-hegyen található tengerszem mesébe illő vidékét. A 70 méteres sziklafallal körbeölelt vízgyűjtő kialakulása bányászati tevékenységhez köthető és minden évszakban különleges látványával nyűgözi le a kirándulókat.

Ha már hazai kirándulás, akkor nem maradhat ki a felsorolásból a Balaton sem. Ha a tó kevésbé ismert csodái érdekelnek, a méltán népszerű Tihany mellett a kevésbé forgalmas Sajkod felé vedd az irányt, ahol igazán ősi mivoltában láthatod a vidék természeti kincseit. Romantikus, szűk utak, lenyűgöző panoráma és gazdag élővilág vár.

balaton túrázás

Hegyeken, völgyeken…

A hegyvidékek szerelmeseinek a Börzsöny tartogat izgalmas kirándulóhelyeket. Az Apródok útja tanösvényen 1 órás sétával Drégelypalánkról Drégelyvárig juthatsz, közben pedig felfedezheted a vár történetét és a hely élővilágát. A túrázás megkoronázásaként gyönyörködhetsz a környező hegyek festői látképében.

A hétköznapok pörgésében valódi feltöltődést nyújt a természet közelsége. A Mátrai Tájvédelmi Körzetben található Parádfürdő olyan gyöngyszemeket kínál, mint az Ilona-völgyi vízesés, mely hazánk legmagasabb zuhataga. Ha pedig már erre hozott az utatok, ne hagyjátok ki a családdal a Siroki várat, a Vörös-kő kilátót és a Gyöngyösi Állatkertet sem.

Óbánya környékén található egy mesebeli szurdok, mely a Mecsek leglenyűgözőbb zúgóját tartogatja a kirándulóknak. A Tündérlépcsőként is emlegetett Ferde-vízesés  könnyed erdei sétával közelíthető meg, különlegességét pedig a vulkanikus tevékenység miatt kialakult lépcsőzetes padozat adja, ahol a víz valóban ferdén csörgedezik alá a sziklákon.

Készen állsz rá, hogy felfedezd hazánk rejtett kincseit?