Provident
blog
4 dolog, amiről nem feledkezhetsz meg, ha úgy döntöttél felújítod a házadat!

2019-02-25

Tudatos tippek

4 dolog, amiről nem feledkezhetsz meg, ha úgy döntöttél felújítod a házadat!

A felújítás egy olyan többlépcsős folyamat, amit megannyi gondolkodás, tervezgetés előz meg, nem is véletlenül! Egy igen csak költséges, hosszú ideig tartó procedúra, ami kihatással lesz a mindennapjainkra és itt nem csak a pénzügyeinket értjük! Cikkünkben összegyűjtöttük azt a 4 dolgot, ami segíthet abban, hogy könnyedebben vegyük az elénk gördülő akadályokat!

A ház felújítás költségvetése

Mielőtt bármibe is belekezdenénk, a legfontosabb dolog amit át kell gondolnunk az az, hogy milyen keretünk van rá! A ház felújítása, legyen szó csak egy részéről, a külsejéről vagy a belső enteriőrről igénybe veheti a pénzügyi forrásainkat – ezért fel kell készülnünk! Mérjük fel, hogy mi lesz az az összeg, amit maximálisan szánni tudunk a projektre, ebből vonjunk le egy keveset, amit biztonsági tartaléknak nevezünk el és ebből kalkuláljuk ki az egyes részeket!

Ugyan elsőre nehéz eltervezni, de, ha utána nézünk látni fogjuk az anyagárakat és a munkadíjat is hozzá tudjuk adni, amint konzultáltunk a mester emberekkel!

A teljes lakásfelújítás menete

A legelső gondolatunk az legyen, hogy írjuk le pontosan hol és mit szeretnénk elvégezni. Keressünk inspirációkat, válasszunk színeket, elrendezéséket, nézzünk meg többféle variációt is, akár egy tervező segítségével! Ha már tudjuk, hogy mit szeretnénk keressük meg a megfelelő szakembereket vagy lakásfelújítás kivitelező cégeket és kérjünk ajánlatot, egyeztessünk a terveinkről.

Amennyiben sikeresen elköteleződtünk a megfelelő mester mellett, tisztázzuk le, hogy meddig tartanak a munkálatok, pontosan mire lesz szükségük, mikor mit fognak csinálni a lakásban. Abban az esetben, ha nem kivitelező végzi a munkát, nekünk kell egyesével a szakemberekkel egyeztetni, hogy mi mikor fog megtörténni. Így például biztosan nem lesz gond azzal, hogy a festő előbb jönne, mint a villanyszerelő, ami ugyebár nem lenne hatékony. A ház felújítás lépéseit megkerülhetjük, csak nem érdemes!

Amiket te is megcsinálhatsz

Legyél te a saját otthonod kőműves mestere! A lakásfelújítás saját kezűleg is megoldható, amivel sokat spórolhatunk, még akkor is, ha bonyolultnak is tűnhet, hogy te magad is bedolgozz. Az olyan egyszerűbb feladatokat, mint a tapéta leszedése vagy a festés mi magunk is elvégezhetjük. Még inkább magadénak érzed majd a helyet, ha te is bedolgoztál!

Szóljunk a szomszédoknak!

Annál talán nincs is bosszantóbb, mint, amikor egy társasházban vagy akár egy házban a szomszéd fúrni-faragni kezd az ebéd kellős közepén, vagy éppen amikor a kertben élveznénk a csendet egy kávé társaságában. A helyzetet ugyan sokkal nem teszi kellemesebbé, mégis csak a lakás átépítéséről van szó, ami természetéből fakadóan hangzavarral jár, de a másik nyugalmának a tisztelete nagyon fontos!

Ki érzi magát késznek a lakásfelújításra?