Provident
blog

5 dolog, amit eddig biztosan halogattál az otthonodban, pedig nem kellene

Ha a te mumusaid között is ott sorakozik a fagyasztó leolvasztása, a függönymosás, a szekrényed átválogatása vagy éppen a spájz rendszerezése, akkor ez a cikkünk neked szól! Segítünk, hogyan végezz hatékonyan a legkevésbé kedvelt háztartási munkákkal is!

Azok a rejtett sarkok…

Sokak legutáltabb házimunkája közé tartozik a fürdőszoba alapos kitakarítása. A vízkő eltüntetése és a fugák megtisztítása időigényes folyamat. Hogy a zuhanyfülke is makulátlanul csillogjon, vesd be a jóöreg szódabikarbónát és ecettel készíts belőle egy kenhető pasztát. Amíg a keverék pezseg, a szennyeződések fellazulnak, amiket így már könnyedén eltávolíthatsz egy szivaccsal, a hosszas súrolás helyett.

A láthatatlan ellenségekről se feledkezz meg, de azért nem kell rögtön hipóért rohannod a boltba, hogy a baktériumokat elűzd, hiszen egy környezetbarát felülettisztítóval is elérheted ugyanazt a hatást, aminek ráadásul még az illata is kellemes. A verhetetlen páros pedig nem más, mint a rozmaring és teafaolaj keverékéből készült szer.

A kórokozók persze a toalett környékét sem kímélik. Ügyelj rá, hogy mindig lecsukott WC deszka mellett történjen az öblítés, ellenkező esetben olyan baktériumok, mint a szalmonella vagy az E-coli a törülközőn vagy a WC papíron is landolhatnak. A fertőtlenítő hatású tisztítószerek mellett ebben az esetben is támaszkodhatsz az illóolajok erejére: a legjobb választás a menta, a kámfor és a fenyő, melyek a helyiség levegőjéről gondoskodnak.

nagytakarítás

Reszkessetek, koszos edények

A mosogatás sok háztartásban dobogós helyet érdemelt ki a legutáltabb házimunkák versenyében. De vajon miért? A válasz a halogatásban keresendő, hiszen ha nem öblíted el rögtön az edényeket használat után, akkor egy rászáradt zsíroktól borított edényhalommal kell megküzdened, ami valóban nem egy hálás feladat. Ráadásul mindezt főzés előtt, éhgyomorra… A gyógyír erre az égető problémára az lesz, ha az étkezések után egy gyors öblítést követően bepakolod az edényeket a mosogatógépbe és máris letudtad ezt a kellemetlenséget.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Vasalás? Legyen mostantól szórakozás!

Napokig árválkodnak a szárítón a kimosott ruhák? Ha egy egész rakás gyűrött holmi vár rád minden mosás után, ne kerülgesd tovább a kupacot: végy egy mély levegőt, indítsd el a kedvenc sorozatod, és miközben a ruhák simulnak, újabb izgalmas részleteket tudhatsz meg kedvenc főhőseid életéből. Így a munka szinte észrevétlenül megy majd.

vasalás

Suvickolás helyett csillogás, gyorsan

Az ablakpucolás egyáltalán nem ördöngösség, mégis meggyűlik vele a bajunk, mert a végeredmény sokszor csíkos és maszatos. Hogy gyorsan végezz, először mindent törölj át egy tiszta, vizes ruhával, majd jöhet a fele-fele arányú ecetes vizes folyadék.

Használj mikroszálas, szöszmentes anyagot és egyenes, vízszintes mozdulatokkal dolgozz.

 

Tiszta padló egyszerűen

Ha egyből felmosót ragadsz a padló tisztításához, akkor csak a hajszálakat és a port fogod kergetni a lakásban, ami valóban hosszadalmas és fárasztó folyamat. Helyette inkább kezdj egy alapos sepréssel vagy porszívózással, utána pedig gyorsan végig szaladhatsz a vizes törléssel. Meglátod, megtérül az a néhány perc plusz időráfordítás.

 

Semmi sem marad ki

Egy alapos takarításhoz célszerű listát készíteni, ha pedig elkészültél egy feladattal, pipáld ki. Ne hagyd ki a felsorolásból a kilincsek letörlését és a pókhálózást sem, de itt az ideje, hogy a függönyök és a redőnyök is megtisztuljanak. A nagytakarítás fogalmába a matracok kitisztítása is bele tartozik, de akár szorgos kis mosógépedet is megszabadíthatod a vízkőtől és a lerakódott szennyeződésektől. Itt az ideje, hogy a hűtőtakarítás is napirendre kerüljön és szánj egy kis energiát a rendszerezésre is, hiszen így a hétköznapok is könnyebben mennek majd.

Készen állsz rá, hogy halogatás helyett gyorsan végezz a teendőiddel?