Provident
blog

5 otthon felújítási munka, amire végre lesz időd

Ha a szabadidődet szívesen fordítanád otthonod csinosítására, akkor nincs más dolgod, mint felmérni, hogy milyen változtatásokkal érhetsz el átütő eredményt a lakásban és a kertben, majd nekilátni a megvalósításnak.

A lakásfelújítás nem szükségszerűen jelent egyet azzal, hogy mesterembereket kell hívnod és mélyen a pénztárcádba nyúlni ahhoz, hogy látványos ötleteket vigyél véghez. Használd inkább a kreativitásodat, gyűjts DIY terveket, így nemcsak spórolsz majd, de annak az örömét is átélheted, hogy saját magad alkottál valamit.

 

Új színben a lakás

A lakás hangulatának megváltoztatását a falfelületek átfestésével érheted el a legkönnyebben. Ha már unod a fehéret és valami izgalmasra vágysz, akkor csemegézz az online is elérhető színpalettákról. Ha a bútoraid színe hangsúlyos, a falak kaphatnak semleges árnyalatot, ha pedig a krémszín vagy a pasztell a domináns a kárpitokon, akkor bátran próbálkozhatsz élénkebb festékekkel is.

Divatos és rendkívül esztétikus megoldás, ha az egyik falat teljesen más színnel vagy valamilyen mintás tapétával dobod fel, ami fókuszpontként szolgál majd a nappaliban vagy a hálóban. Válassz jó minőségű festékeket és hengereket a művelethez, hogy a végeredmény valóban az elképzeléseidet tükrözze.

otthon felújítás

Ha kicsit nagyobb volumenű munkának is nekigyűrkőznél, akkor a konyhaszekrényráncfelvarrását” is elvégezheted saját kezűleg. Online webshopból is rendelhetsz megfelelő festéket, így még kényelmesebb lesz a munka. Első lépésként csiszold le a felületet és távolíts el minden szennyeződést. Ezután következhet az alapozó festés, majd száradás után a kívánt színnel tedd ragyogóvá régi bútorodat.

Ha a lakás festés elkészült következhet a terasz és a régi ajtó felújítása. Használhatsz magasnyomású mosót is, hogy minden meglazult festékdarabot és koszt eltávolíts, hiszen a festéshez a legjobb a tiszta, száraz és pormentes felület.

 

Dobd fel a kerted!

Tele a kerted virágokkal és növényekkel, mégis valami hiányzik? Az udvar unalmas szegletei is új értelmezést nyerhetnek, ha kacskaringós kis utakkal dobod fel, melyhez betonból, téglából vagy fából készült tipegőket is használhatsz. Hogy az eredmény éjszaka is látványos legyen, napelemes kerti lámpásokkal szegélyezheted az útvonalat. Szemezgess kedvedre további kertépítési ötletekből, hogy kihozd a maximumot a környezetedből.

otthon felújítás

Relaxálj a saját fürdőszobádban!

Hiába távolítod el a vízkövet a csapokról, mégsem éred el a kívánt hatást, ha kopottak és divatjamúltak. A kádcsaptelepek cseréjével egyszerűen változtathatod meg a fürdő dizájnját. Egy új, szabályozható vízsugarú zuhanyfejjel ráadásul még a vízszámlán is spórolhatsz. A vizes helyiség gyenge pontja sokszor a fúga, ami rövid idő alatt is megsárgulhat, és csúnya penészfoltok boríthatják. Szerencsére már olyan termékek is rendelkezésre állnak, melyekkel gyerekjáték lesz a fúgák újjáélesztése, mintha csak szövegkiemelővel dolgoznál.

A fürdőszoba kellékek meghitt hangulatot teremtenek: egy új szőnyeg, néhány illatos gyertya, pár mutatós zöld növény és máris wellness élményben lehet részed otthon, a saját fürdőszobádban.

 

Fényárban a lakás

Már akkor is rendkívül látványos változásra számíthatsz, ha lecseréled a régi lámpákat modern formájú fényforrásokra. Az ebédlőasztal fölött remekül mutat például egy fényárban úszó csillár, ami megalapozza a családi ebédeket, vacsorákat. Akár ventilátoros verziót is vásárolhatsz így a melegebb időszakban némi pénzt is megtakaríthatsz, ráadásul most ismét nagyon divatos ez a stílus. A hagyományos izzókat érdemes LED égőkre váltani, hiszen nemcsak hosszabb élettartamúak, de energiatakarékosak is. Vásárolj meleg fehér fényű, szabályozható fényerejű változatot, így mindig a hangulatodnak megfelelő fény uralkodhat a lakásban.

 

Rend a lelke mindennek

A lakás különböző pontjain felhalmozott felesleges holmik átválogatása után veheti kezdetét az igazi rendszerezés.

Alapelv, hogy négy kupacot alkoss, legyen egy “megtart”, “kidob”, “elajándékoz” és egy “értékesít” halom.

Miután rendszerezetten elpakoltál, sokkal tisztább és átláthatóbb lesz az egész lakás, ráadásul a takarítást is pillanatok alatt elvégezheted.

A szobák kifestése után átrendezheted a bútorokat is, például ha a kanapét egy másik falhoz teszed és kialakítasz egy kis olvasósarkot a könyvespolc mellett, máris más arcát mutatja a szoba és egy kis változatosság mindenkinek jól jön, nem igaz? Akár a könyvespolc újragondolásával is feldobhatod a légkört, ha szín szerint rendezed el az olvasnivalót és néhány kedves tárgyat és fényképet is becsempészel a könyvek közé.

Ne feledkezz meg a TV mögött burjánzó kábeldzsungelről se, ami szintén a rendetlenség látszatát kelti. Rendezd ezeket gyorskötözővel és vezesd el a bútor hátsó részén, így sokkal pihentetőbb lesz majd az esti filmnézés is ebben a letisztult környezetben.

Készen állsz rá, hogy saját kezűleg újítsd fel az otthonod?