Ha imádod az egészséges nasikat és szeretsz a konyhában kreatívkodni, akkor a házi mártogatósok készítése egy igazán szórakoztató elfoglaltságot ígér. Az ínycsiklandó kencék gyakorlatilag bármilyen friss zöldséghez tökéletesen passzolnak, nagyon olcsón és gyorsan megvannak, ráadásul nem kell a mesterséges adalékanyagok, ízfokozók és tartósítószerek miatt aggódnod. 

Egészséges mártogatós

Sőt, akár megmaradt ételeidet is megmentheted és újjáélesztheted egy jó mártogatósban. Cikkünkből most megtudhatod, hogy miért is érdemes otthon nekivágni kedvenc szószaidnak. Megmutatjuk a legkedvesebb mártogatós receptjeinket, köztük isteni vegán verziókat, valamint tippeket adunk, hogy mikre figyelj oda a krémek készítéskor.

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

Miért készítsünk otthon isteni mártogatósokat?

Végre megérkezett a jó idő és egyre több élettel teli friss zöldség lepi el a piacokat. Itt az ideje, hogy feltöltsük a vitamin raktárainkat és búcsút mondjunk az egészségtelen bolti chipseknek és cukortól hemzsegő sütiknek, és helyettük inkább ínyiklandó egészséges nasikkal kényeztessük testünket és lelkünket.

Sokan nem szeretnek önmagukban zöldségeket eszegetni, azonban egy jó mártogatós garantáltan feldobja még az olyan alapdarabokat is, mint az egyszerű sárgarépa vagy zeller. 

És bár a boltok polcain számtalan mártogatós találunk, sokkal jobban megéri otthon elkészíteni ezeket a krémeket. Lássuk is, hogy miért!

  1. Egészségesebb

Az otthoni mártogatósok nagy előnye, hogy pontosan tudod, hogy milyen összetevőket használsz. Így sokkal egészségesebb és táplálóbb kencéket készíthetsz, amelyek nem tartalmaznak adalékanyagokat, ízfokozókat, cukrot és tartósítószereket, mint a legtöbb bolti készítmény.

  1. Olcsóbb

A házi krémek készítése sokkal pénztárcakímélőbb megoldás, mint a bolti szószok vásárlása. A legtöbb esetben alapanyagként egy kis joghurtra, tejfölre vagy növényi joghurtra van szükséged, amit fűszerekkel varázsolhatsz tökéletes mártogatóssá. 

TUDTAD? Az elmúlt időszakban alaposan megugrott a bolti mártogatósok ára, gyakorlatilag 1000 forint alatt nem találsz már készítményeket a boltok polcain. Otthon azonban féláron, villámgyorsan elkészítheted kedvenceidet.

  1. Ízlésedre szabható 

A bolti mártogatósok olykor olyan fűszerekkel készülnek, melyek nem feltétlenül az ízlésednek megfelelők. Otthon viszont saját ízvilágod szerint alkothatod meg krémjeidet.

  1. Kreatívkodhatsz

A DIY mártogatósok remek lehetőséget kínálnak arra, hogy kísérletezz a különböző összetevőkkel, textúrákkal és ízvilágokkal, hogy új, egyedi szószokat kreálj, amelyekkel színesebbé teheted mindennapjaidat és elkápráztathatod vendégeidet.

  1. Zero waste: megmentheted ételeidet

Ha számodra is fontos a zero waste, akkor a mártogatósok kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy felhasználd megmaradt alapanyagaidat, ételeidet és ne kelljen kidobni őket. Ráadásul az otthoni krémeknél a felesleges csomagolás miatt sem kell aggódnod.

Hogyan mentheted meg az ételeket?

  • Megmaradt zöldségeidből (pl. paprika, sárgarépa, zellerszár stb.) bármikor készíthetsz egy kis nasit. Csak vágd fel őket csíkokra, dobj össze egy egyszerű mártogatóst és már fogyaszthatók is!
  • A megmaradt avokádót, ne hagyd, hogy megbarnuljon. Kanalazd ki a maradékot, és keverd össze majonézzel, apróra vágott zöldhagymával, kevés citromlével és kockára vágott paradicsommal és már kész is az avokádós mártogatós.
  • A megmaradt szárazbab főzelék összeturmixolva szintén remek mártogatós lehet.
  • Ha az előző napi vacsiról maradt egy kis hummusz, akkor felturbózhatod egy kis tahinivel és olívaolajjal és máris remek mártogatós lesz szendvicskrémedből.

További ételmentő tippeket itt találsz >>

Provident tipp: Álmaid konyhájában szeretnéd elkészíteni kedvenc mártogatósaidat? Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

A 7 legjobb mártogatós recept

Most pedig jöjjön néhány nagyon egyszerű, alig pár perc alatt elkészíthető mártogatós ötlet!

Tejfölös mártogatós
  1. Tejfölös mártogatós

Hozzávalók:

  • 1 bögre tejföl
  • 1/4 csésze apróra vágott friss kapor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál zúzott fokhagyma
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál fekete bors

Elkészítés:

  1. Egy közepes méretű tálban összekeverjük a tejfölt, a kaprot, a citromlevet és a fokhagymát.
  2. Sóval és fekete borssal ízesítjük, majd alaposan összekeverjük az összetevőket.

TIPP: A tejfölös szósz egy kiváló zöldséges mártogató. A legjobb választás uborkával, sárgarépával és zellerszárral. 

2. Kéksajtos mártogatós

Hozzávalók:

  • 150 g krémsajt
  • 75 g kéksajt
  • 1/4 csésze tejföl
  • 1/4 csésze tej
  • 1 gerezd fokhagyma (opcionális)
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Tegyük a krémsajtot, a kéksajtot és a tejfölt egy közepes méretű tálba, majd keverjük össze egy villa segítségével.
  2. Öntsük hozzá a tejet, és keverjük addig, amíg a mártás sima és krémes nem lesz.
  3. Adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát, sót és borsot ízlés szerint, majd keverjük össze alaposan.

TIPP: A kéksajtos mártogatós isteni sárgarépával, zellerrel vagy paprikával. 

3. Joghurtos mártogatós

Hozzávalók:

  • 1 bögre görög joghurt
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál apróra vágott friss menta
  • 1 teáskanál apróra vágott friss petrezselyem
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1/2 teáskanál zúzott fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Tegyük a joghurtot egy közepes méretű tálba, majd adjuk hozzá a citromlevet, a mentát, a petrezselymet, a bazsalikomot és a fokhagymát.
  2. Keverjük össze a hozzávalókat, amíg egy homogén és krémes mártogatóst kapunk.
  3. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

TIPP: A joghurtos mártogatós még finomabb lesz, ha saját magad készíted el joghurtodat. Kenyérfalatkákhoz, zöldségekhez és sütőben sütött házi chipsekhez is tökéletes választás.

  1. Fokhagymás tejfölös mártogatós

Hozzávalók:

  • 1 bögre tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 evőkanál apróra vágott friss kapor
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Tegyük a tejfölt egy közepes méretű tálba, majd adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és az apróra vágott kaprot.
  2. Keverjük össze a hozzávalókat és dolgozzuk el homogénre.
  3. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

TIPP: A tejfölös fokhagymás mártogatós az egyik legjobb rántott cukkinihez, gombához, karfiolhoz, valamint sült zöldségekhez.

5. Kapros mártogatós 

Hozzávalók:

  • 225 g krémsajt
  • fél bögre tejföl
  • 1 evőkanál apróra vágott friss kapor
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Tegyük a krémsajtot egy közepes méretű tálba, majd adjuk hozzá a tejfölt, az apróra vágott kaprot és a reszelt fokhagymát.
  2. Keverjük össze a hozzávalókat, amíg egy homogén és krémes mártást kapunk.
  3. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

TIPP: A kapros mártogatós zöldségekkel, vagy egyszerűen pirítóssal fogyasztva is különleges ízélményt ad.

6. Joghurtos-zöldfűszeres mártogatós

Hozzávalók:

  • 1 csésze joghurt
  • 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
  • 1 evőkanál apróra vágott friss koriander
  • 1 evőkanál apróra vágott friss metélőhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 evőkanál citromlé
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy közepes méretű tálban a joghurthoz adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, koriandert és metélőhagymát.
  2. Keverjük össze a hozzávalókat.
  3. Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és a citromlevet, majd dolgozzuk el krémes állagúvá.
  4. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

TIPP: A zöldfűszeres mártogatós remekül illik friss zöldségekhez és sós falatkákhoz.

7. Camembert mártogatós

Hozzávalók:

  • 1 kerek camembert sajt
  • 1/4 csésze tejföl
  • 1/4 csésze majonéz
  • 1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés: 

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  2. Vegyük ki a camembert sajtot a csomagolásából, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire.
  3. Süssük a sajtot kb. 10 percig, amíg lágy és folyós állagú lesz.
  4. Vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk kicsit hűlni.
  5. Keverjük össze a tejfölt, a majonézt, az apróra vágott petrezselymet és a reszelt fokhagymát egy közepes méretű tálban és utána dolgozzuk el a camemberttel.
  6. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

TIPP: A sajtimádók számára igazi ízélmény lesz ez a recept, amely jól illik zöldségekhez, snackekhez egyaránt.

5 isteni növényi mártogatós vegánoknak

Vegánoknak

Most pedig jöjjön néhány kizárólag növényi alapanyagokból készült mártogatós, mely ideális azok számára, akik vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatnak, vagy azoknak, akik allergiásak a tejtermékekre, esetleg laktóz vagy kazein intoleranciával küzdenek.

  1. Paradicsomos mártogatós szósz

Hozzávalók:

  • 1 konzerv aprított paradicsom (400 g)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál fekete bors

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben közepes lángon felmelegítjük az olívaolajat.
  2. Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát 2-3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, a bazsalikomot és az oregánót.
  3. Sóval és fekete borssal ízesítsük, majd a mártogatóst 8-10 percig főzzük, amíg besűrűsödik.
  4. Amikor elkészült, levesszük a tűzről, majd hagyjuk kihűlni.

TIPP: A paradicsomos szósz egy remek grissini mártogatós, de tortillával is kiváló. Konzerv helyett friss paradicsomból is elkészítheted.

2. Céklás mártogatós

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű cékla 
  • 1 csésze növényi joghurt 
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma 
  • 1 evőkanál citromlé
  • só ízlés szerint
  • friss petrezselyem vagy kapor (a díszítéshez)

Elkészítés:

  1. 30-40 perc alatt puhára főzzük a céklákat, majd feldaraboljuk, miután kihűltek.
  2. Egy tálban összekeverjük a növényi joghurtot, a fokhagymát és a citromlevet. Ízlés szerint sózzuk.
  3. Ezután a cékla darabokat és a joghurtot botmixerrel összeturmixoljuk, hogy krémes állagot kapjunk.  
  4. Ízlés szerint díszítsük friss petrezselyemmel vagy kaporral.

TIPP: Friss zöldségekkel, például répával, sárgarépával, paprikával nagyszerű. Ha a csípősebb ízeket is szereted, a mártogatósba kevés friss tormát is tehetsz.

3. Kápia paprikás-diós mártogatós

Hozzávalók: 

  • 2 kápia paprika
  • 1 csésze dió (durvára vágva)
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma 
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • friss petrezselyem (a díszítéshez)

Elkészítés: 

  1. Mossuk meg a kápia paprikákat, majd vágjuk fel hosszában, és távolítsuk el a magokat. Aprítsuk fel a paprikákat kisebb darabokra.
  2. Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat közepes hőfokon. Adjuk hozzá a kápia paprika darabokat és pároljuk őket 8-10 percig, amíg puha és enyhén barnás lesz a héjuk.
  3. A paprikákat ezután tegyük egy konyhai robotgépbe. Adjuk hozzá a diót, a fokhagymát, a citromlevet, a sót és a fekete borsot. Ízlés szerint tegyünk hozzá egy kis vizet a mártogatós krémesítéséhez. Kezdjük kevés vízzel, majd ha szükséges, fokozatosan adagoljunk többet, hogy a mártogatós selymes és könnyen kenhető legyen.
  4. Tálaláskor díszítsük friss petrezselyemmel.

TIPP: A kápia paprikás-diós mártogatóst például répával, uborkával vagy zellerrel fogyaszthatod.

Hirlevel banner BLOG 820x420-1

4.  Zöld vegán mártogatós

  • 1 bögre növényi joghurt 
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve vagy apróra vágva)
  • 1/4 bögre finomra vágott friss petrezselyem
  • 1/4 bögre finomra vágott friss koriander
  • 1/4 bögre finomra vágott friss bazsalikom
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Tegyük a növényi joghurtot egy közepes méretű tálba.
  2. Adjuk hozzá a frissen facsart citromlevet, a reszelt vagy apróra vágott fokhagymát, és keverjük össze alaposan.
  3. Majd keverjük bele a finomra vágott friss petrezselymet, koriandert és bazsalikomot.
  4. Adjuk hozzá az extra szűz olívaolajat, dolgozzuk krémes állagú és ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

TIPP: Készítsd el magad növényi joghurtodat sokkal olcsóbban. Mutatjuk is, hogy hogyan >>

  1. Csípős mártogatós

Ha szereted a csípős ételeket, akkor rajongani fogsz ezért az egyszerű mártogatós receptért, amely pár perc alatt elkészíthető és tényleg feledhetetlen ízekkel teszi izgalmassá napodat.

Hozzávalók:

  • 1 bögre növényi joghurt
  • 1/4  bögre apróra vágott jalapeno paprika
  • 1 evőkanál apróra vágott friss koriander
  • 1 evőkanál frissen facsart limelé
  • 1/2 teáskanál őrölt római kömény
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés: 

  1. Tegyük a növényi joghurtot egy közepes méretű tálba.
  2. Adjuk hozzá az apróra vágott jalapeno paprikát és a frissen aprított koriandert.
  3. Mehet rá a frissen facsart lime leve és a kömény, majd keverjük össze alaposan.
  4. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

TIPP: A csípős mártogatós a legfinomabb házi készítésű tortilla vagy zöldség chipsszel.

Tippek mártogatós krémek készítéséhez

Tippek

És akkor végezetül jöjjön néhány hasznos tanács, hogy hogyan készítheted a legtökéletesebb házi mártogatósokat.

  1. tipp: Használj minőségi alapanyagokat!

A mártogatósok íze és minősége nagyban függ az alapanyagok minőségétől. Mindig válassz friss fűszernövényeket, citromlevet, jó minőségű olívaolajat vagy egyéb növényi olajokat.

  1. tipp: Felejtsd el az adalékanyagokat, tartósítószereket, ízesíts természetesen!

Mindig frissen készítsd el kedvenc mártogatósodat, így nem lesz szükség tartósítószerekre, mert pikk-pakk el fog fogyni a kence. Sok bolti termék igazi ízfokozó bomba, ezekre azonban egyáltalán nincs szükség, mert fűszerekkel gyakorlatilag bármilyen ízvilágot otthonodba varázsolhatsz.

Ha szereted a csípős ételeket, akkor a cayenne bors, a chili paprika jó választás lehet. Ha a mediterrán ízeket kedveled, több bazsalikomot, oregánót használhatsz. De a fokhagyma, a koriander, a bors, a rozmaring, a római kömény biztosan szintén extra karaktert ad krémjeidnek.

  1. tipp: Keverd össze alaposan!

A mártogatósoknak nemcsak az ízviláguk, de az állaguk is nagyon fontos. Ha igazán krémes kencéket készítenél, használhatsz botmixert, hogy minél homogénebb legyen a krém, ezzel sok időt is megspórolhatsz. 

Vannak azonban olyanok is, akik szeretik, ha a fűszerek érezhetően jelen vannak a mártogatósban, ebben az esetben a kézi keverés lesz a megoldás, ami pár perccel biztosan tovább tart majd, hogy megfelelő állagúra dolgozd el az összetevőket.

  1. tipp: Játszhatsz a textúrákkal!

Ha szeretnéd, hogy mártogatósod kicsit roppanós is legyen, adhatsz hozzá apróra vágott zöldségeket, például paprikát, répát, uborkát vagy sárgarépát, amelyek igazán izgalmassá teszik a krémet.

  1. tipp: Hagyd állni a hűtőben!

Ha időd engedi, hagyd állni a kész mártogatóst a hűtőben legalább fél órán keresztül, hogy az ízek összeérjenek és még krémesebbé váljon a textúrája.

  1. tipp: Kísérletezz!

Ha imádsz kísérletezni az ízekkel, új dolgokat kitalálni és elkészíteni, akkor a mártogatósok világa tökéletes terepet biztosít számodra. Kedvedre játszhatsz a fűszerekkel, variálhatsz az alapanyagokkal. 

Neked melyik a kedvenc mártogatósod? Írd meg nekünk kommentben!