Mint általában minden ünnepre, húsvétra is gazdag és változatos menüvel készülünk. Az is biztos, hogy a húsvéti ételek közül egy minden család ünnepi asztalára oda kerül: a finom sonka. Megmutatjuk, hogy hogyan készítsd el, milyen lépések mentén haladj a húsvéti sonka főzése során ahhoz, hogy az idei legyen a legfinomabb!
Nincs húsvét sonka nélkül
Főtt sonka, kemény tojás, foszlós kenyér, friss torma, retek, paradicsom és még rengeteg finomság szerepel a húsvéti menü fogásai között. Kövesd néhány tippünket ahhoz, hogy az ünnepi menü főfogása kivételesen jól sikerüljön!
Válassz jól!
Ha van jól bevált hentesed, akkor Húsvétkor sem leszel bajban a sonkával. Ha pedig nagyobb üzletben vásárolsz, akkor nézd meg jól, hogy milyen sonkát veszel: ne legyen se túl száraz, se túl vizes. Ha előre csomagolt sonkát veszel, mindenképp nyomkodd meg a husit: ha keménynek találod, akkor nem friss és valószínűleg már száraz is, ha pedig nagyon puha, akkor bizony túl sok páclét szívott magába. Sertéstarjából, -combból, csülökből is készítheted az ünnepi fogást, mindegyik hús finom lesz.
Szánd rá az időt!
Ha megvan a nyers, füstölt sonkád, akkor egy estére áztasd annyi hideg vízbe, amennyi ellepi. Erre azért van szükség, hogy kiázzon belőle a felesleges só. Ha megvolt az áztatás, akkor friss vízben tedd fel főni, és ízesítsd a főzőlevet ízlés szerint. Használj a fűszerezéshez fokhagymát, egész borsot, babérlevelet. A nyers sonkát súlyától függően bizony akár 3-4 órát is főznöd kell, de hidd el, hogy megéri rászánnod az időt!
Provident tipp
Mit tegyél, ha már nincs időd beáztatni a sonkát? Ha elfelejtetted beáztatni a sonkát, akkor nagyon enyhén ecetes vízben főzd meg a húst – ezzel a trükkel behozhatod a lemaradásodat.
Mire figyelj oda?
A sonka főzésénél van pár dolog, amire érdemes odafigyelned:
- A sonkán lévő zsíros réteg megóvja a húst a kiszáradástól, így ezt ne szedd le róla főzés előtt, csak amikor már kihűlt, és tálaláshoz vágod fel.
- Ne főzd túl sok vízben, hanem akkora edénybe tedd, amiben pont elfér és a víz épp csak ellepi.
- Onnan tudod, hogy készre főtt a sonkád, hogy a beleszúrt villa már könnyen kicsúszik belőle.
- Ne vedd ki a főzővízből a sonkát! Az intenzív ízek és a hús nedvességtartalma miatt is fontos, hogy a saját levében hagyd kihűlni a husit.
A sonkát tálald ropogós zöldségekkel, tormával és friss kenyérrel. Az asztalra kerüljön még töltött tojás és húsvéti kalács is, hogy teljes legyen a hagyományos húsvéti menü.
A sonkán kívül te milyen finomsággal készülsz húsvétra? Írd meg nekünk kommentben!