Provident
blog

Bevásárlási praktikák, hogy kevesebbszer kelljen boltba járnod!

Vásárolj te is ne csak praktikusan, de okosan is! Tudatos döntésekkel nem kell a megszokott gyakorisággal felkeresned a boltokat, mégis meglesz minden szükséges összetevő az otthonodban, hogy elkészíthesd a heti menüt.

Lista, lista lista…lista!

Te melyik csoporthoz tartozol? Naponta lejársz bevásárolni, és szinte hobbit űzöl abból, hogy mindennap frissen megvedd ugyanazt, vagy inkább a nagybevásárlásban hiszel, és azon izzadsz, hogy hetekre be tudj spájzolni mindenből? Nos, ez a téma a jelenlegi helyzetben hot topic lett a családok életében, hiszen az lenne a cél, hogy minél kevesebbet mozduljunk ki, bevásárolni viszont kell, sőt vannak dolgok, amiket egyszerűen muszáj pár naponta újra és újra megvenni, mert romlandóak – így a két igény a legtöbbünkben folyton egymásnak feszül.

A megoldás egyszerű: listát kell írni.

bevásárló lista írása

Havonta szupermarket, párnaponta kisbolt

Először is át kell gondolni, hogy mikor és mit fogsz főzni, miből mennyi kell, mi az, ami csak frissen jó, és abból mennyi kell, és miből tudsz annyit bespájzolni, hogy hetekig ne kelljen újra megvenni. Ha ez megvan, akkor írd meg a listát, és irány a szupermarket! Markolj fel előtte minél több strapabíró szatyrot – sőt lehet, hogy ciki, de nagyon praktikus tud lenni, ha beszerzel egy gurulós bevásárlókocsit a nehéz cuccoknak – és vásárold meg azokat az élelmiszereket és egyéb árukat, melyek sokáig elállnak, és sok kell belőlük. Ez után hetekig elég lesz csak leugrani a sarki kisboltba párnaponta az apróbb, romlandó cuccokért, és így el tudod kerülni a nagyobb tömeget is.

 

Kerüld a hétvégéket

A nagybevásárlást és a párnaponta szükséges apró bevásárlást is inkább hétközben intézd, akkor is abban az idősávban, amikor a legkevesebb az ember. Semmikor se jó nagy tömegekkel megharcolni a termékekért, kígyózó sorokban állni a pénztárnál, vagy a húspultnál, pláne, amikor eleve kerülni kell az interakciót az emberekkel.

 

A listát mondtuk már?

Állíts össze egy előre eltervezett menüsort, így könnyebb lesz kiválogatni a hozzá való alapanyagokat.

Ha tudod, akkor kategóriánként is megírhatod a listát, amiben külön sorolod a tejtermékeket, pékárukat, zöldségeket-gyümölcsöket, tisztálkodószereket, tartós élelmiszereket, így nem kell fel-alá szaladgálnod majd a boltban.

 

Ne vásárolj éhesen

Persze mindenkivel előfordult már, hogy egy kicsivel több nasit halmozott fel a kosarába, mint amennyit szeretett volna, majd mikor otthon pakolsz ki, akkor nem teljesen érted, hogy ezeket miért is tetted be. Ezt elkerülheted azzal, ha nem üres hassal mész bevásárolni. Jobb, ha előtte iszol egy nagy pohár teát, vagy gyümölcsöt eszel, így nem kerülnek majd felesleges dolgok a kosaradba.

 

Ne dőlj be az akcióknak

Sokszor érezhetjük azt, ha valami le van árazva, hogy az mindenképp megéri és muszáj megvenni. Ilyenkor gondold át, hogy tényleg szükséged van-e rá, nézd át a listád, és utána dönts. Lehet, hogy attól függetlenül, hogy akciós, nem is az a legkedvezőbb ajánlat. Nézz szét a többi hasonló termék között, vagy hasonlítsd össze, hogy a kilós ára valóban megéri-e.

 

Ne mindig az elsőt vedd

Ismerős az, mikor megveszel egy terméket és látod, hogy pár nap múlva lejár, vagy ki van szakadva a liszteszacskó, el van törve tizenkettőből négy tojás? Azok a termékek, amik a polcokon legelöl vannak sokszor közelebb járnak a lejárati dátumhoz, több ember ér hozzájuk, így nagyobb az esélye, hogy hibás áruhoz jutsz hozzá. Ellenőrizd le őket, mielőtt megveszed, vagy válassz inkább a hátrébb levőkből, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés.

 

Rendelj otthonra

Már egyre több üzletből lehet házhozszállítást kérni, ami nagyban megkönnyíti a dolgod, ráadásul nem kell otthonról kimozdulnod, átláthatóan össze tudod állítani a kosarad, plusz még a végösszeget is látod mielőtt fizetned kéne, így jobban át tudod tekinteni, mi az, amire szükséged van, vagy mi az, ami miatt átlépted a pénzlimited. A kiszállítás egy kényelmes és elővigyázatos döntés különösen a világjárvány idején.

Pro tipp: gondolkodj hetekre előre, mert manapság lehetetlen közelebbi kiszállítási időpontot találni a legtöbb élelmiszeráruháznál.

élelmiszer rendelés

Kesztyű, maszk és némi egészséges hipochondria

Bár egyesek szemében túlzott óvatoskodásnak tűnhet, te menj inkább biztosra, és mindig vigyél magaddal gumikesztyűt és arcmaszkot a bevásárláshoz. Bevásárlás után moss alaposan kezet, majd dörzsöld lealaposan, mosószerrel azokat a termékeket is, amiket közvetlenül fogyasztasz el (zöldségek, gyümölcsök) sőt, ha biztosra akarsz menni, akkor az a legjobb, ha minden olyan árut alaposan lemosol, amely nem megy tönkre a víztől.

 

Készen álltok a tudatos bevásárlásra?